Stäng

Har Anders Tegnell rätt om munskydd? Argumenten för skydd går upp i rök…

PANDEMI. Fler och fler länder inför krav eller rekommendationer på att bära munskydd. Danmark inför krav på munskydd i kollektivtrafiken från och med nästa vecka. Norge rekommenderar munskydd i särskilda situationer, som på fulla bussar i Oslo och i Indre Østfold-regionen från och med måndag och fjorton dagar framåt.

De flesta länder har nu krav eller rekommendationer om att bära munskydd. Sverige stretar dock emot. Statsepidemiolog Anders Tegnell inser inte nyttan med munskydden men håller ögonen på det säger han och kan mycket väl ha rätt.

Dr Ted Noel, en anestesiolog med 36 års erfarenhet, laddade nyligen upp en video som kontrasterar medias påstående att ansiktsmasker är den absoluta lösningen för att skydda sig från att sprida eller smittas av coronavirus, visar Every Kinda People.

Genom att använda en e-cigarett demonstrerar Doktor Noel aerosol-partiklarnas förmåga att ta sig igenom olika ansiktsmasker. Dessa inkluderar medicinska ansiktsmasker, tygmasker och skyddsmasker som har ett ”högeffektivt filter”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 reaktioner på “Har Anders Tegnell rätt om munskydd? Argumenten för skydd går upp i rök…

 1. Jag skulle gärna vilja se ett utandningstest utan munskydd. Troligtvis skulle nästan hela rummet bli rökfyllt som jämförelse mot att det bara ryker runt hans mun och upp mot ögonen.
  Självklart stoppar inte ett munskydd smittan. Munskydd begränsar smittspridningen. Munskydd stoppar droppar när man t.ex hostar. I dessa droppar finns viruset. Hade smittan spridits genom utandningsluften hade vi alla haft covid-19 vid det här laget.
  Ett annat test som påvisar att gaser med partiklar färdas genom flera lager textil är att stå på bussen och lägga av en brakskit. Trots flera lager tyg börjar det stinka flera meter runt dig.

 2. Vi ska tacka vår lyckliga stjärna att vi hade Tegnell vid rodret. Sverige hade kollapsat om vi infört drakoniska nedstängningar som andra länder sysslar med. Enligt WHO, som jag i och försig har noll förtroende för, så överlever 99,6% av alla Covidpatienter så all denna hysteri är fan sinnessjuk.

 3. Om nu munskydd inte fungerar undra jag varför exempelvis operationspersonal bär skydden? Eller för den delen vår statsminister när han var på EU möte senast. Vem har rätt, fungerar munskydd eller fungerar de inte. Bra att veta inför nästa tandläkarbesök

  1. De gör garanterat nytta mot salivstänk.Läkare pratar under operationer med sina assistenter och då kan ”basilusker” hamna i operationssåret.För övrigt borde ”Steffe” haft silvertejp virat runt ”flabben”. 😀

 4. Det höga antalet dödsfall i Sverige beror nog mest på att äldre inte fått den vård de varit berättigade till.Att bära mask löser inte problemet.

  1. Antalet fler döda på äldreboenden beror på att kommunerna låtsas anställa nyanlända för att sänka försörjningsstödskostnaden. Staten betalar Nystartsjobb! Kommunernas sätt att försöka rädda ekonomin.

 5. Utandningsluften går förstås ut men det hindrar i viss grad salivstänk. Om jag inte minns fel, så var skyddsrekommendationerna för vårdpersonal från början ”munskydd” men ändrades snabbt till ”inga munskydd” för att regionerna inte hade några beredskapslager. Man använde argumenten att om någon använde munskydd blev h*n vårdslös och uppförde sig så smittrisken ökade. Det fanns inga beredskapslager och då ville man sopa det problemet under mattan. Så minns jag det men kan ha fel.

 6. Hela världen har kanske fel och Tegnell rätt.
  Men jag är inte helt övertygad.
  De som använder munskydd i andra länder har bättre BNP och mindre antal sjuka och döda.
  Så jag använder munskydd, och det kan inte Tehnell förbjuda.
  Men det är smart av regeringen att låta Tegnell bestämma, då är regeringen helt utan ansvar.

 7. Det behövs inget tyckande vem som har gjort rätt eller fel i Sverige. Jämför med våra grannländer så har vi svaret. Vems är felet? Vilket land i Skandinavien har största problemen i allt, då har vi svaret, en fullständigt oduglig ledning av Sverige. Detta hade sin början med Alliansen och har fortsatt att bli än värre!
  De ledande tycks tro att deras liv och leverne är representativt för oss alla och ser inte därför vad de ställt till med.

 8. Apropå att förebygga till stor del……

  När det regnar ute så använder mänga människor paraply. Det skyddar dig till stora delar, från att bli blöt, under den tid du använder det. Lite regn får man ändå alltid på sig, p.g.a. stänk och vind. Fast paraplyets huvuduppgift skyddar dig väldigt bra mot det ska. Ett bra hjälpmedel Om än inte 100%.

  Munskydd är även det ett bra hjälpmedel från att skydda och sprida droppsmitta. Även om det inte 100 %, alla gånger. Beroende på typ av munskydd Men ändå ett bra skydd som har en grundläggande effekt.

  1. Så fort det blåser lite så nog går de här paraplyen sönder. Värdelöst.

   Misstänker att det är samma med coronan. Kommer du för nära en smittspridare så blir det till att kurera en infektion. Håll avstånd och är du sjuk så stanna hemma, det är nog det bästa.

 9. Va ! Fångar inte munskyddet upp all utandningsluft ! – man blir så trött ! . Vid tal, gäspningar och hostningar far det droppar rakt ur munnen, varvid munskyddet skyddar omgivning och förhindrar dessutom att andras kaskader av droppar hamnar i egen mun och näsa. Att skyddet inte är 100%igt för att utandningsluft också innehåller fukt som kan vara bärare av smitta är inget motiv för munskyddets förkastande.

  Eller menar man att munskydd bara hjälper vid tex operationer, men inte i andra sammanhang ? Så fall undrar jag hur bakterier och virus gör för att skilja mellan situationerna. Eller menas det inte heller hjälper vid operationer ? Väntar ivrigt på Professor Tegnells och andras klargöranden….


 10. BÅDE JA OCH NEJ

  1) DUNSTER i ut och inandningsluft begränsas givetvis,
  ”avgaspartiklar” stannar vid bruk till stor del i maskens
  filter (c:a 70%)

  2) Derektiv uppifrån kommande måste ovillkorligen åt-
  tlydas, vare sig det är rätt el fel idf…sållning i och bland
  mindre önskvärda grupper/individer prioriteras före all
  mänsklig humanitet…gyllene chans som vissa inte av-
  stod från att utnyttja, garanterat!)

 11. Logiskt sett så hindrar en mask virusen att förflytta sig längre sträckor.
  Hålla avstånd på 1,5-2 meter är ganska verkningslöst utan mask.
  Bra exempel är körsångarna som blev smittade, med ansiktsmask hade förmodligen antalet drastiskt minskat. Men sämre sjungande.

 12. Hela historien om munskydds vara eller inte vara, är en prestigekamp utan dess like, Oavsett hur lite Tegnell säger att det handlar om prestige.Detta handlar inte om Tegnells inställning till vad prestige är. Detta handlar om en myndighets prestige..
  I varje intervju hänvisar statsepidemiologen till avsaknad av ”vetenskap och vetenskapliga rapporter kring nyttan av munskydd.
  Det är bara så att hela coronahistorien saknar vetenskaplig grund ö h t. Det är ett nytt virus.
  Det är en mycket hal man, denne Tegnell. Men verkligheten börjar komma ifatt honom.

 13. Det han har rätt i är just det med munsnyddet eller ”ansiktsblöjan” som en del ironiskt och menande kallar det!

 14. Men det rekommenderade alternativet är ju att hosta i armvecket och en rökare där sprider sig naturligtvis på liknande sätt. Sen var ju detta test mycket Ovetenskapligt då ingen analys blev fastställd av vilka partiklar som ev. fastnade i filtren. Och i så fall skulle ju cigaretter Utan filter filtrera lika mycket som de Med filter. Och varför ska man sätta i ett kaffefilter i bryggaren ? Det verkar ju helt onödigt…

 15. I trånga utrymmen som bussar o tåg kan det vara befogat men att behöva gå ute på stan maskerad är ju befängt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: