Stor ökning av rån mot funktionsnedsatta

BROTTSLIGHET. Under första halvåret 2020 anmäldes nästan sex gånger fler personrån mot funktionsnedsatta än under samma period förra året, visar färsk statistik från brottsförebyggande rådet, BRÅ, rapportterar Sveriges Radio.

– Personer med funktionsnedsättning kanske inte har den där förmågan att säga nej alltid, då är man mer ett offer mot de kriminella gängen som försöker utnyttja det, säger Krister Ekberg som sitter i styrelsen för FUB, en intresseorganisation för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Under första halvåret i fjol anmäldes 31 stycken personrån mot funktionsnedsatta, men samma period i år anmäldes 173 rån. Det var när coronapandemin tog fart i mars/april som också antalet anmälda personrån mot funktionshindrade ökade kraftigt.

Samtidigt ökade inte anmälda personrån mot ej funktionsnedsatta personer. Enligt Jan Lundbäck på Brottsförebyggande rådet så kan det finnas en coronakoppling bakom ökningen av personrån mot funktionsnedsatta.

-Pettersson säger att det är fel att skylla på corona. Under ett år har nästan alla brott ökat, bedrägerier har minskat, resten…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Stor ökning av rån mot funktionsnedsatta

 1. Är dom anställda på Rosenbad ???
  Eller vänner till mupparna där..
  Man undrar…måste vara så .varför gör man det annars ?
  Ponnsan
  AFS

 2. Det finns olika grader av avskyvärda handlingar, men att ge sig på någon med funktionsnedsättning må väl ändå räknas in som ett av de värsta. Lagen borde då ta hänsyn till detta och dubbla eller tredubbla straffen, om det finns möjlighet till utvisning då men först då så skall strafftiden minska till ett minimum, finns ingen anledning att vi ska göda de som skall utvisas.

 3. Löven gör inget, om han överhuvudtaget bryr sig!?
  Istället framträder han som en imbecill med sitt avskyvärda flin!

 4. Är kriminella etniska äkta svenskar igång nu igen, vad ska alla massimporterade icke kristna på sikt lönsamma raketforskare tänka och tro om Socialbyrån och bidragslandet Sverde de sökt sig till ?
  Nu måste landsförrädarna Steffe och Morgan rejält klämma åt infödda äkta svenskar och visa var skåpet ska stå så att alla stackars chockade och utsatta blivande nysvenskar kan känna sig trygga i dagens Islamistiska och heligt mångkulturella Sverige…..

Kommentera