Storseger för Aleksandr Lukasjenko

UTRIKES. President Aleksandr Lukasjenko fick 80 procent av rösterna i gårdagens presidentval i Belarus, enligt landets valkommissions preliminära siffror.

Aleksandr Lukasjenko

Utmanaren Svetlana Tichanovskaja fick 9,9 procent av rösterna, enligt samma statistik.

Redan i går visade en statlig vallokalsundersökning att Lukasjenko, som ibland kallas ”Europas siste diktator”, hade fått närmare 80 procent av rösterna. Det ledde till att tusentals människor gav sig ut på gator och torg över hela landet för att protestera mot det enligt dem riggade valet.

Aleksandr Lukasjenko har styrt landet sedan 1994 och har den senaste tiden mötts av skarp kritik för hur han har hanterat coronapanedmin, ekonomin och de mänskliga rättigheterna i landet.

Utmanaren Svetlana Tichanovskaja, som enligt valkommissionens preliminära resultat kom tvåa i valet med 9,9 procent av rösterna, gav sig in i politiken efter att hennes man som tänkt ställa upp som presidentkandidat fängslats.

Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som greps i maj då han bestämde sig för att kandidera i presidentvalet. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

Utöver den oppositionsrörelse hon oväntat kommit att företräda har Tichanovskaja också två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Finansman Viktar Babaryka, YouTube-bloggaren Siarhei Tsikhanouski och exdiplomat Valery Tsapkala arresterades alla innan valet. Deras fruar ställde upp i stället. 

Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.

Gårdagens val var det sjätte i Belarus historia. Endast valet 1994 ansågs vara fritt och rättvist. Valen 2001, 2006, 2010, 2015 och 2020 skakas av valfusk och regeringsförtryck.

Reuters

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

12 thoughts on “Storseger för Aleksandr Lukasjenko

 1. För säkerhets skull tog han sin och familjen tillflykt till Turkiet.
  För han visste att det blir tumult.

 2. Stefan Lövfen han är nog fascinerad av hur man åstadkommer en säker majoritet.
  Att arrestera sina motståndare för brott verkliga eller påhittade tycker säkert Stefan Lövfen är en god idé.

   • Sverige tillåter knappast heller i nästa val. Trots att både Danmark och Polen bevakade valet 2018 och kritiserade fick man aldrig ett svar av valmyndigheten hur de har gått vidare med anmälningar.
    En svarade att du får fråga alla dem som har protesterat (över 900 ) och när jag undrade om jag kunde få listan fick jag inte det.
    En annan svarade att jag skall gå till polisen och fråga, polisen sade att de inte hade med ärendet att göra och hänvisade mig till valmyndigheten! Snyggt jobbat ,måste jag säga.

   • Observatörer fanns från CIS (“Oberoende staters samvälde” med bl,a Ryssland, Armenien och Moldavien som medlemmar) och dessa fann endast små avvikelser från vad som var ett helt öppet och rättvist val med hel transparens.

 3. Ja man undra vad som rätt o orätt.
  Men vi har en sketen stats minister som skänker bort vårt land,både när det gäller religion o ekonomi. Här ska de som kommer hit ha det än en svensk pensionär. Alla som har jobbat ska ha en pension på 20000 kr imånden. Och det är det minsta

 4. SR: “Europas sista diktatur”!
  Ska man skratta eller gråta? över regimens och regimmediernas avsaknad av självinsikt!

Kommentera