Minst 100 döda och 4000 skadade i Beirut…

LIBANON. Enligt Röda Korset har nu över 100 personer dött och över 4000 skadats i explosionerna i Libanons huvudstad Beirut, rapporterar CNN. Den officiella dödssiffran är minst 78 personer.

Antalet döda väntas stiga ytterligare. Hälsoministern säger att uppgifterna är en ”preliminär beräkning”. – Det är en katastrof på alla sätt och vis, säger Hamad Hassan i libanesisk tv.

Libanons chef för Röda Korset, George Kettani, säger att han ser drabbade vart han än tittar.

– Det är offer och skadade överallt – på alla gator och områden nära och långt borta från explosionen, säger Kettani.

Explosionerna krossade rutor 10 km bort och hördes på Cypern tid det är c:a 25 km.

Över 2.700 ton ammoniumnitrat har förvarats i en lokal i Beiruts hamn sedan sex år tillbaka. Ammoniumnitrat blandat med dieselolja kallas ANFO och är ett billigt, stabilt och välanvänt sprängämne. Blandningen kan fås att detonera med en mekanisk chock (tryckvåg). I normala fall räcker det inte med en tändhatt, utan en sprängkapsel måste användas.

Självmordsbombaren, Taimour Abdulwahab, på Drottninggatan i Stockholm använde ammoniumnitrat som sprängmedel liksom den norske terroristen Anders Behring Breivik. Ammoniumnitrat används också som konstgödsel.

Libanon 1971, före inbördeskriget mellan kristna och muslimer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Minst 100 döda och 4000 skadade i Beirut…

 1. Förstår ej att det förra jag skrev kom bort, var det fult eller.

  Det var helt klart inte två ackord som sprack, skrev jag.
  Men kanske ingen här har jobbat på ackord, då blir det naturligtvis obegripligt.

  • Tänk om fick höra i t.ex Drottninggatans terrordåd av vår landsfader att de skyldiga skall betala priset och i alla sammanhang när de bränner bilar, skolor mm.
   Sverige är unikt på att gömma alla kriminella händelser där utlänningar är skyldiga under jorden och basta, nu talar vi inte mera om det!

 2. För att få en uppfattning om hur mycket 2.700 ton ammoniumnitrat egentligen är, så skulle det, om det lastades på LKAB:s järnvägsvagnar för malmtransport, bli ett tågsätt som är 300 meter långt. Så man kan förstå att explosionen måste ha varit enorm. Sedan kan man ju undra varför det lagras så stora mängder av något som tämligen lätt kan fås att explodera.av den som vill.

  • Antalet vagnar var upplysande. Sedan är inte ammoniumnitrar självexpöosivt. Wiki ”Ammoniumnitrat blandat med dieselolja kallas ANFO och är ett billigt, stabilt och välanvänt sprängämne. Blandningen kan fås att detonera med en mekanisk chock (tryckvåg). I normala fall räcker det inte med en tändhatt, utan en sprängkapsel måste användas..

   Ammoniumnitrat används också som konstgödsel.”

   • Beträffande antalet järnvägsvagnar: 1 vagn för malmtransport lastar 100 ton, 27 st. vagnar behövs alltså för att lasta 2.700 ton. LKAB:s tågsätt är 750 meter långa och har 68 vagnar. 27 vagnar av 68 blir då ett tågsätt på 300 meter (298 meter för att vara noga).

 3. I sex år tydligen har eländet förvarats mitt i Beirut.Det kan inte explodera utan manipulation.Frågor på det ??

  • Ja. Är du sprängämneskemist?
   Om det nu är ammoniumnitrat så är det ett ämne som jag och mina kompisar undvek i ungdomens bombblandarår. Rysligt farligt.

   Om man nu skall lagra sådant så skall det ske långt ifrån bebyggelse.

   En på min skola trodde mer på gud än på narturvetenskap, pingstvän, så han sprängde bort halva skallen.
   Jönsson.

 4. Svårt att tro att mer än 100 stycken västerlänningar skulle ha avlidit i den explosionen.
  Mer sannolikt hundra araber. Nåt sånt. Liknande. Typ. Diskutera i grupper.

 5. Över 2.700 ton ammoniumnitrat har förvarats i en lokal i Beiruts hamn sedan sex år tillbaka. ”
  Hur kan det vara möjligt att myndigheter i Libanon tillåter dessa massor att förvaras centralt.

  I Sverige har alla små bensinmack i centrala lägen tagits bort sedan vi fick hit nya från andra länder. Kan det vara anledningen till att stationer som har funnits i 60 år skall plockas bort bara så där ,eller förstod våra kloka beslutstagare att de kan börja självantända?

  FN skall ha en konferens i Beirut nu på fredag.

  • ”Jo, vi över diesel billigt under pandemin men saknade fat för dem men så kom vi på att vi hade15 000 tunnor konstgödsel mitt i en miljonstad. Så vi blandade.”

   Ammoniumnitrat smäller inte av sig självt. Oklahomabombaren Timothy McVeigh var bland de första som använde sig av blandningen.

Kommentera