Att som idag erbjuda kostnadsfri tolk livet ut är inte försvarbart


INVANDRING. Jörgen Fogelklou är Sverigedemokrat och oppositionsråd i kommunstyrelsen Göteborgs stad. ”En vettig grundprincip vore att tolk erbjuds kostnadsfritt under asylprocessen, därefter bör tolkbehov avgiftsbeläggas och så småningom, enligt god planering, återbetalas.”, skriver han och Agneta Kjaerbeck, Kommunfullmäktigeledamot SD Göteborg, i Göteborgs-Posten

Jörgen och Agneta har givetvis fullständigt rätt. Att behärska språket i landet där man bor, det ger människor frihet och möjligheter till ett värdigt liv. I Sverige vill vi göra väl. Vi erbjuder skattefinansierad tolk på obestämd tid. Samtidigt bromsar det integration och utveckling.

Myndigheter, sjukvård och offentliga organ har ett lagstadgat ansvar att anlita tolk vid behov när utrikes födda så kräver. Det sker kostnadsfritt för individen men finansieras av oss andra via skatten. Väl menat, men är det konstruktivt?

Tolkförmedling Väst (som ägs av bland annat VG-regionen) har som huvudsyfte att stärka människors rätt till vård och offentlig service. Det ekonomiska utfallet för 2019 blev liksom föregående år betydligt över budget, vilket beror på en stadigt ökad efterfrågan av tolktjänster. En oroväckande trend som följer de ökade kostnaderna på nationell nivå.

Vi måste våga börja ställa krav. Vill man vara bofast i Sverige, måste vikten ligga vid att vilja bli självförsörjande, att kunna anpassa sig till det svenska samhället och förstå dess funktioner. Gemenskap börjar vid att förstå och tala samma språk.

-Pettersson vill gå ett steg längre, inget permanent uppehållstillstånd och absolut inget medborgarskap förrän man talar och skriver begriplig svenska…

Tolkkostnader på 2000 miljoner om året kan vi klara oss utan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


23 responses to “Att som idag erbjuda kostnadsfri tolk livet ut är inte försvarbart

 • HB

  Tolk måste man väl ändå betala själv?

  Google translate?

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Sverige ska ha noll asyl och övrig massinvandring och då behövs det inga tolkar !
  Så enkelt är det, det tror jag att SD förstår och även vill….

  Gilla

 • Tony

  En bra ursäkt för dem att inte lära sig Svenska är att
  Sverige ställer upp för dem i alla lägen.

  Det är likadant med gratis Advokater, varför i h—te ska
  man i det land som skryter om ” allas lika värde ” låta
  vissa få gratis advokat?? Sverige är sjukt på många vis!

  Gilla

 • centurion

  Det där med språkkrav för att erhålla medborgarskap har prövats förr. Redan på Bengt ”Veta-Bäst-erbergs” tid lades frågan upp på bordet. Men det mynnade ut i ett tillbakadragande med en lite komiskt pinsam twist. Det föll nämligen på att, om förslaget hade genomförts så hade själva Silvia fått gå i landsflykt. Detta faktum var alltså den ENDA orsaken.

  Gilla

  • Maja 2

   Det bör kunna omprövas igen.
   Vi tidiga invandrare redovisade det svenska språket i tal och skrift, efter att ha läst en bok som vi blev tilldelade.
   5 år fick jag vänta på att få svenskt pass för ett arbete.
   Noggrann kontroll på arbeten ,social mm bidrag osv. Varför inte i dag?

   Gilla

 • gamgubben

  Helt otroligt att ljuset alltid skall komma till oss från det yngsta partiet. Har aldrig bott i ett land där jag kan gå och få tolkhjälp gratis, har ni mina systrar och bröder på denna blogg? Hade jag tur kunde någon tala tyska eller engelska annas var det att gestikulera eller dö. Jag är nu 84 och jobbat 26 år i pappskalleland.
  Jag har ej heller hört detta från några av mina kamrater som bott och arbetat i för dem främmande land.
  Varför skall jag betala för en kriminell som brutit vår lag, levt i vårt land ett tiotal år och ska ha tolk? Samma sak när jag besöker ett svenskt sjukhus, jag ryser varje gång jag läser ”behöver du hjälp på ett främmande språk…”
  Hur i själva h…..e skall någonsin en enda av dessa, som enligt politikerna är såå duktiga, integreras om vi ska låta dem tala sin rotvälska i vårt land?

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Fortsätt sen med advokatkostnaderna!

  Jag har aldrig förstått varför utlänningar som kommer hit för att plundra, mörda och våldta skall ha en advokat på min bekostnad.

  Bor du i Sverige så kan du få advokaten betald första och möjligtvis andra gången du blir dömd, sen skall du räknas som yrkeskriminell och får stå för kalaset själv!

  Gilla

 • Pålsjö

  Som Pettersson skriver, utan begriplig svenska, inget medborgarskap. https://youtu.be/EvZhsouPFS4

  Gilla

 • Mm

  Vi andra med svenska språket som infödda behöver tolk för att förstå en del av den inflyttade läkarnas rotvältska och det får väl/skall läggas på 7-klöverns partikonton. Det är ju de som tagit hit dem.

  Gilla

 • Maja 2

  Boris Johnson gällande en syrisk kvinna, som har mist sitt brittiska medborgarskap (översatt på google) ;

  Med sin egen syn på saken i dag ifrågasatte premiärministern rätten till någon som hade nekats brittisk medborgarskap på grund av ett nationellt säkerhetshot som får få rättshjälp finansierat av den brittiska skattebetalaren.

  Herr Johnson sa: ”Det verkar som om jag är åtminstone udda och pervers att någon kan ha rätt till rättshjälp när de inte bara är utanför landet utan har fått sitt medborgarskap berövat skyddet av den nationella säkerheten.

  ”Det kommer vi bland annat att titta på.”

  Dessa andra saker kommer att omfatta själva domstolsprövningen.

  Källa express.co.uk

  Gilla

 • MrR

  ”Tolk vid möte med myndigheter kan väl vara bra även för en Svensk urinvånare.(Ironi”)
  Ok tolk för möten med myndigheter kan accepteras 1-år max sen får de betala ur egen kassa om det behövs,vill man inte lära sig acceptabel Svenska så får man lämna landet, uppehållstillståndet dras in helt enkelt.

  Gilla

 • Kenneth Nittberg

  Fakuk! Det är ingen som kräver att någon skall kunna perfekt svenska när du kommer till Sverige. Men om du bott här i 10-20 år borde du klara dig utan tolk. Gaskamrar har vi aldrig haft här,har för mig att det var i Tyskland man hade dessa.

  Gilla

 • Nicklas

  Kan förstå om man behöver tolkhjälp när man nyss kommit hit. Men de som behöver efter 10 år har bevisligen inte ansträngt sig med integrationen och är här av fel anledning dvs parasitera på oss andra. Gillar inte snyltgäster oavsett hudfärg.

  Gillad av 1 person

 • Fakuk

  Kräv inte att invandrare skall kunna perfekt svenska när de kommer till Sverige. Vad är nästa steg Pettersson? Gaskammare vid gränsen?

  Gilla

  • He Adamson

   Att invällarna skall kunna svenska när de kommer är väl lite för mycket begärt, men däremot är de nog väl pålästa vad gäller de sociala förmåner de kan tillskansa sig av den svenska välfärden !
   Det är väl den främsta anledningen till att de söker sig längst upp i EUROPA till den svenska sociala bankomaten.

   Gilla

  • Maja 2

   Kräv ATT de LÄR sig språket när de får två års bekostad utbildning. 12 000 i månaden. Jag hörde hur de resonerade , vill inte redovisa kunskaper så de behöver inte arbeta…
   Om de inte lär sig på två år kan de vara självförsörjande, då de inte har fyllt samhällskrav till att kunna vara tillgängliga till arbetsmarknaden.

   Gilla

  • ponnsan62

   .Helt rätt Jörgen!

   Gilla

  • ponnsan62

   Prata med sossarna dom har rötter där..om du gillar gaskammare!
   Bara blika bakåt.
   ponnsan
   AFS

   Gilla

  • ståfräs

   Du är tydligen inte läskunnig heller, åk hem.

   Gilla

  • Maja 2

   Och vad fan bjuder ni till Sverige? Problem och kriminalitet.
   Otacksamma j.lar.

   Gilla

 • Kungen

  Inga tolkar överhuvudtaget. Då behöver dom ju aldrig lära sig svenska. Karl- Oskar och Kristina hade inga tolkar men klarade sig bra ändå. Deras iq-nivå var nog betydligt högre dock…..

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: