Obegripliga inslaget i kampen mot pandemin

PANDEMI. 27 läkare och forskare – bland dem Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar som sommarpratade igår och Lena Einhorn, doktor i virologi – undrar på Aftonbladets debattsida hur länge till personer över 70 år ska behöva isolera sig.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer går helt emot andra länders framgångsrikt prövade åtgärder. När nu de yngre kan leva nästan ett vanligt liv måste de äldre fortsatt stanna hemma. Detta är ännu ett obegripligt inslag i svensk coronastrategi, skriver debattörerna. Bild Gerd Altmann, Pixabay

Uppmaningen till äldre att isolera sig har lett till att smittan har minskat i gruppen samtidigt som den är ”fortsatt utbredd i samhället”, skriver debattörerna.

”Det är dags att ändra strategin så att smittan når samma nivå som i våra grannländer, och våra äldre och de med riskfaktorer kan kunna komma ut, och leva ett normalt liv”, uppmanar läkarna och forskarna.

Trots att dödsfallen minskat i Sverige är de just nu 20 gånger fler än i alla andra nordiska länder sammanlagt. Därför skiljer sig också rekommendationerna:

I Danmark tillåts nu besök på äldreboenden, både ute och inne. Äldre som bor hemma kan träffa andra, både i Danmark och Norge. Samma gäller i Finland.

Men i Sverige måste de som är äldre, eller har riskfaktorer, fortsatt leva utanför samhället.

Så ska det inte behöva vara. Med några få åtgärder skulle vi sannolikt snabbt kunna få ner smittan. För att citera Robert Redfield, chef för amerikanska smittskyddsmyndigheten (CDC) ”Om vi ​​kunde få alla att bära munskydd just nu, så tror jag att vi under de kommande fyra, sex, åtta veckorna skulle kunna få denna epidemi under kontroll.”

-Pettersson är inte epidemiolog och begriper inte hur man bekämpar virussjukdomar men jag tycker att våra dödsdal är fruktansvärda och undrar varför svenska medier tjatar mer om coronapandemin i USA än i Sverige när vi har fler döda per miljon invånare än USA.

 • USA: 325 miljoner invånare, 142.000 döda blir 437 döda per miljon invånare.
 • Sverige: 10,3 miljoner invånare, 5.700 döda blir 553 döda per miljon invånare.
 • Sverige har 26 procent högre dödlighet än USA.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Obegripliga inslaget i kampen mot pandemin

 1. 1000 nya fall i Rumänien varje dag och de kommer hit. Gå långt ifrån tiggarna ! Källa HBL.fi
  Sverige bör stänga ut rumäner en lång tid framåt.

 2. Helt rätt Elly . Tack för det klarsynta påpekandet , speciellt invånarantalet . Mvh Sjöström

 3. Sparka hela bunten och sätt in Lars Bern som sakkunnig. Han har haft rätt hela tiden. Övervikt, lågt kolesterol i blodet och hög läkemedelskonsumtion är riskfaktorer. Inte hög ålder.

 4. Jag ser i statistiken att Uganda, Burundi, Mozambique, Tanzania och Rwanda har färre än 0,04 döda per miljon invånare (Sverige 560). Märkligt att inte riskgrupperna flyttar dit, speciellt de med D-vitamininsufficiens. 😉

 5. Att Sverige har fler döda per capita än USA kommer aldrig att erkännas som ett faktum av folkmordsmyndigheten, SVT och övrig regimmedia. Enligt dessa statliga politruker kan man aldrig räkna på detta sätt eftersom alla andra länder inte räknar på samma professionella sätt som den moraliska, humanistiska och feministiska stormakten.

  • nej man ska räkna päron, äpple o kålrot då får man rätt siffror hälsar Stefan L

  • Måste väl vara,Trumps fel att Sverige har så högt dödstal i Corona, eller vad säger vänsterextrema SVT SR TV3 och TV4 ?
   Tur att det finns alternativ media att se och lyssna på där den riktiga sanningen kommer fram….

 6. För det första så är Sveriges befolkning 7 millioner och inte tio.
  Och för det andra så är coronasmittan helt dominerande bland inkräktarna som nu bor i landet -och som vi tvingas underhålla och försörja på alla upptänkliga sätt.
  De lyder under andra lagar och bestämmelser än svenska och därför sprids smittan avsevärt fortare än bland normala människor.
  Och för det tredje så importerar landets förrädarregim fortfarande hundratusentals nya bärare av coronasmittan till vårt land. Här finns inga som helst restriktioner, flygen går i skytteltrafik mellan Sverige och muslimska regioner och det är som vanligt inget som nämns i svensk media -lögnmedia!
  Klart att landet då sticker ut och att vi får höga sjuktal.
  Ett normalt land hade naturligtvis stängt gränsen för denna massimport av mänsklig ohyra. Sverige gör tvärt om, landet fylls i stället till brädden med muslimskt avfall!
  Här är allt tvärt emot allt sunt förnuft.
  Ju galnare förslag, dessto större genomslagskraft hos makthavarna, d.v.s. landsförrädarna!

  • Detta säger ganska mycket om hycklarna, vi ska hålla avstånd i affärer, vi ska bara sitta på vartannat bord på Restauranger,
   vi ska hålla avstånd över allt till varandra samtidigt har dom
   hela tiden under pandemin importerat folk från länder som varit
   svårt härjat av denna Smitta, och som släpps rakt ut i samhället utan några åtgärder???

   Bara en sak överskuggar denna pandemi och det är
   importen Asylinvandringen plus kvotflyktingar?
   Dessa rättigheter tycks vara heliga?

   Vad hjälper avståndstagning här i landet när dom
   släpper in folk helt obesett som vi inte vet något om?

 7. Man skulle kunnat tro att den svenska ”corona-strategin”, om vi nu alls har någon strategi mot corona, går ut på att låta alla som inte klarar smittan dö ungefär…..

Kommentera