Muslimer kräver att spansk katedral ska bli moské

ISLAM. Den kristna katedralen i Córdoba, Spanien måste överlämnas till islam, det kräver en arabisk sultan. Uttalandet kommer kort tid efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan omvandlat Hagia Sophia i Istanbul till moské, rapporterar The New Arab.

Katedralen i Cordoba var en gång en moské, men innan dess var det en katedral och innan dess ett romerskt tempel. Bild från Pixabay.

Sultan bin Muhammad Al Qasimi, ledare för emiratet Sharjah, en del av Förenade Arabemiraten, kräver att katedralen i Córdoba i Spanien ska omvandlas till moské.

– Katedralen var ursprungligen en moské som beviljades kyrkan, eftersom detta är en gåva som inte tillhör de som inte förtjänar den kräver vi att gåvan lämnas tillbaka, säger sultanen, i en intervju med Sharjah News.

Detta går emot uttalanden från andra företrädare för Förenade Arabemiraten som tidigare kritiserat Turkiet för sitt beslut att konvertera Hagia Sophia till en moské, tidigare denna månad, hävdar The New Arab.

Sultanen ljuger när han påstår att att katedralen i Córdoba, ursprungligen var en moské. Från början låg där ett romerskt tempel, sedan blev det en kristen kyrka som revs år 784 av muslimerna, sedan blev det en moské.

År 1236 befriades Córdoba av Ferdinand III och blev åter kristet varpå moskén byggdes om till katedral av den romersk-katolska kyrkan. Den kallas dock än idag La Mezquita, vilket betyder just moskén. Katedralen är rikligt utsmyckad och sedan 1984 står La Mezquita på UNESCO:s världsarvslista.

Katedralen i Cordoba. Bild från Pixabay

-Pettersson säger att islam är ingen religion utan en ideologi som strävar efter världsherravälde…

Vad är det som är så svårt att förstå? Koranen är oföränderlig och importerar vi Mellanöstern får vi Mellanöstern.
 • TIDIGARE 2018-12-28. Svenska skolelever får lära sig att den muslimska erövringen av Europa var bra

HISTORIA. Svenska gymnasieeleverna får i undervisningen i spanska lära sig att de muslimska morerna som med våld erövrade Iberiska halvön, nuvarande Spanien var goda herrar.

Det är lämpligt att jämföra nedanstående från de svenska läroböckerna med en nyligen utkommen bok, ”The Myth of the Andalusian Paradise,” Fernandez-Morena som det finns en svensk sammanfattning av på Samtiden. 

Nedan ett stycke som finns i den vanligaste läroboken, ”Caminando,” Waldenström Elisabet, Natur & Kultur.

Både svenskan och spanskan är original från boken.

Svenskan sid. 247-248

Araberna (711 – 1492) År 711 kom araberna till södra Spanien. De erövrade nästan hela halvön på bara sju år. Deras första huvudstad blev Sevilla. Araberna härskade över halvön i nästan 800 år. För att utöva sin religion, islam, började araberna det vill säga muslimerna bygga moskéer. Den vackraste är moskén i Córdoba. Den är mycket stor. Inuti ryms mera än 50 000 tusen personer. I borgen /el Alcásar/ i Córdoba bodde kalifen. I hans bibliotek fanns mera än 400 000 böcker.
Ett annat viktigt centrum var Granada. Kalifen i Granada och hans familj bodde i La Alhambra, idag förklarat som världsarv. Muslimerna var ganska toleranta. Många judar, kristna och muslimer levde tillsammans i stora städer som Malaga, Granada, Córdoba och Toledo
Nya tekniker och nya odlingar. Araberna förde med sig nya tekniker till Europa: tillverkning av papper, glas och kakelplattor. Araberna var även goda jordbrukare och de hade med sig nya grödor (eg. odlingar): ris, apelsiner, citroner, saffran, bomull och sockerrör. från det arabiska språket kommer många spanska ord: matta, alkohol, olja, morot. Även många geografiska namn är från den här epoken: Albacete, Benidorm, Almería, Guadalquivir, Guadiana och många, många fler.
Reconquistan (Återerövringen 718 – 1492). På norra halvön fanns små kungadömen eller stater där kristna, som inte ville leva tillsammans med ”morerna,” bodde. Det var långa krig, men också perioder av fred. De kristna stred även sinsemellan, men slutligen, i och med äktenskapet mellan Ferdinand av Aragonien och Isabella från Kastilien, förenades de. Återerövringen av halvön gick framåt. 1492 vann de kristna kriget och den siste kalifen var tvungen att överge palatset Alhambra.

Spanskan sid. 108-110

LOS ÁRABES (711 – 1492). El año 711 llegaron los árabes al sur de España. Conquistaron casi toda la Península en sólo siete años. Su primera capitalfue Sevilla. Los árabes, o sea, los musulmanes empezaron a construir mezquitas. La más hermosa es la Mezquita de Córdoba. Es muy grande. Dentro caben más de 50.000 personas. En el Alcázar de Córdoba vivió el califa. En su biblioteka había más de 400.000 libros.
 Otro centro importante era Granada. El califa de Granada y su familia vivieron en la Alhambra, hoy día declarado Patrimonio de la Humanidad. Los musulmanes eran bastante tolerantes. Muchos judíos, cristianos y musulmanes con vivieron en las grandes ciudades como Malaga, Granada, Córdoba y Toledo
Nuevas técnicas y nuevos cultivos. Los árabes llevaron nuevas tecnicas a Europa: la fabricación de papel, vidrio y azulejos. Los árabes eran también buenos agricultores y llevaron nuevos cultivos: arroz, naranjas, limones, azafrán, algodón y caña de azúcar. Del idioma árabe vienen muchas palabras españolas: alfombra, alcohol, aceite, zanahoria. También muchos nombres geográficos son de esta época: Albacete, Benidorm, Almería, el Guadalquivir, el Guadiana y muchísimos más.
La Reconquista (718 – 1492). En el norte de la Península había pequeños reinos o estados donde vivían cristianos que no querían convivir con ”los moros.” Había largas guerras, pero también períodos de paz. Los cristianos lucharon también entre sí pero, finalmente, co el matrimonio de Fernando de Aragón e Isabel de Castilla, se unieron. La Reconquista de la Península avanzó. En 1492 los cristianos ganaron la guerra y el ultimo califa tuvo que abandonar el palacio de la Alhambra.

Då Europa kämpade publicerade vi på bloggen 2012.

Pettersson har lånat nedanstående av David Gress, historiker och författare HÄR.

Vi vet inte exakt hur det hände. Platsen tros vara en rejäl dagsmarsch sydost om Calatrava, då den enda staden av betydelse i Guadianasdalen i södra La Mancha i nuvarande Spanien.

Tidpunkten var en sommardag 1212, så i år, om vi vågar, kan vi fira 800-års jubileum av ett av medeltidens viktigaste slag. Slaget vid Las Navas de Tolosa, där ett bred blandning av kristna krigare från Spanien och Frankrike besegrade berber-muslimerna som styrde den södra tredjedelen av den iberiska halvön. Från och med då var det bara en tidsfråga innan hela Spanien skulle befrias.

År 1212 var det exakt 500 år sedan muslimerna började sin blixtsnabba erövring av Spanien. De kallade de ockuperade områdena Al-Andalus och visade sig muslimer alltid gjorde: de var den nya herrefolket, kristna och judar måste känna sig kuvade och undergivna. Gjorde de det fick de oftast leva ostört.

Redan år 718, inleddes den kristna motoffensiv i det extrema nordväst, men det skulle ta ett par hundra år innan återerövringen, la Reconquista, precis nådde floden Duero. År 1085 tog kung Alfonso VI av Kastilien tillbaka Spaniens gamla huvudstad Toledo. Halvön var nu delad ungefär lika mellan det kristna Spanien och muslimernas Al-Andalus. Som svar på förlusten av Toledo så kallade muslimerna på hjälp från de hårda och mycket fanatiska berbiska krigare från Nordafrika. De var som dagens talibaner och salafister: hänsynslösa, övertygade om sin egen rätt, obevekliga mot avfällingar och kristna. De bosatte sig i Al-Andalus och satte tvärt slut på kristna offensiver.

Ett halvt sekel senare, har Almoravids integrerats i Al-Andalus något mjukare livsstil. När de hade förlorat kampviljan kom från 1147 en ny våg av troende nordafrikaner till försvar av Al-Andalus. De nya var Almohader, en fanatiskt muslimsk sekt, strikt troende som dagens salafister.

Almohaderna hotade att återta den gamla Al-Andalus vägen till Pyrenéerna. Kristna hade aldrig varit särskilt bra på att organisera motstånd och de fem kristna kungarna i Spanien var upptagna med att slåss med varandra. Men den almohadiska offensiven satte kniven i strupen på de kristna och de enades äntligen. År 1211 hade påven Innocentius III krävt ett korståg mot muslimerna i Spanien. Kungarna av Kastilien och Aragonien mobiliserade vad de kunde av ryttare och fotsoldater för offensiven följande år. Dessutom kom kontingenter från Frankrike och längre bort.

Det var nästan ett mirakel och bevis på Guds välvilja att dessa brokiga skaror lärde sig att slåss under gemensam ledning, målinriktat och effektivt. Slaget vid Las Navas de Tolosa mellan 50.000 kristna och en något större muslimsk armé avgjordes i under förmiddagen.

Det är milt sagt inte politiskt korrekt att fira de kristnas militära segrar eller la Reconquista, befrielsen av Spanien. Det påstås att en mindre utvecklad och mer våldsam kultur, den kristna, krossade en ädel och framträdande, den arabiska i Al-Andalus. Det är en farlig och bedräglig legend. Den verkliga historien är mer intressant.

För 800 år sedan var de kristna stolta över sin kultur och redo att försvara eller dö för den. Om vi ​​hade deras anda skulle inget kunna hota oss. Våra ledare har det uppenbarligen inte.//

– Pettersson säger inget för nu är muslimerna tillbaks och de har kommit ännu längre norrut denna gång…dessutom undrar jag vad som står i de svenska historieböckerna om islams framfart.

Islam och dess självförsvarskrig

Jihads tårar

Jihad – det heliga kriget

Titta på den korta filmen och jämför…tänk också på att även hinduer, buddister, ateister, judar, zoroastrier och många andra inte minst muslimer har råkat illa ut vid islams framfart.

9 thoughts on “Muslimer kräver att spansk katedral ska bli moské

 1. Samuel P Huntingtons omdebatterade bok ”Civilisationernas kamp” översattes till svenska, först tio år efter utgivningen. Av de fyra kulturer som utmanar västerlandets dominans är det enligt Huntington den islamiska världen som står för den största utmaningen.
  Bokens författare, Samuel Huntington, hävdar att de flesta krig och konflikter sedan 600-talet de facto har utspelats mellan islam och kristendomen. Världskrigen, det kalla kriget och kommunismen är således bara parenteser i det stora historiska perspektivet där den huvudsakliga konfliktlinjen i själva verket har löpt mellan kristendomen och islam.
  Om de europeiska länderna inte kommer till rätta med islamiseringen och integrationsproblemen finns det all anledning till oro, eftersom Huntington en aning dystopiskt konstaterar:
  ”Islam kommer aldrig att förändras – men det finns risk för att västvärlden kan komma att förändras.”

  http://www.morpheusblogg.se/2016/12/17/the-clash-of-civilizations-islam-mot-vast/#more-2603

 2. CÓRDOBA | Demetrio Fernández säger att delad dyrkan inte är möjlig

  Biskopen av Córdoba: ”Öppna moskén för muslimer betyder: katoliker försvinner”

  Biskopen i Córdoba, Demetrio Fernández, uttalade denna lördag att ”det delade användningen” av katedralen i Córdoba och den gamla moskén som vissa muslimska grupper hävdar, för att be i det kristna templet enligt deras ritualer, ”är en eufemism som betyder: Katoliker ut härifrån. ”

  Fernández betonade i en intervju med Europa Press att ”därför är svaret på frågan om den gemensamma användningen av katedralen att nej, vi lämnar , eftersom den katolska kyrkan har varit på denna plats i 16 århundraden, medan Muslimer har varit fyra och ett halvt sekel. ”

  Källa El Mundo

 3. Efter att de förenade kungarikena Kastilien och Aragonien under ledning av Drottning Isabella och Kung Ferdinand lyckats med att kasta ut morerna (muslimerna) som hade invaderat stora delar av den Iberiska halvön i 780 år bestämdes att de som samarbetat med morerna, det vill säga hade judisk eller muslimsk tro hade att välja på två saker, konvertera eller emigrera.

  Den spanska inkvisitionen var verktyget att kontrollera att folk verkligen konverterat. De som vägrade konvertera fördrevs, de med judisk tro eller ursprung som fördrevs är kända som sefardiska judar efter det hebreiska namnet för Spanien, Sefarad.

 4. Islam är på marsch! Är det stöveltramp eller sandaltramp?
  Undrar vilken titel Stefan Lövfen kommer att föräras sina tjänster åt kalifatet om han nu lever så länge?

 5. En gång i tiden körde de Kristna bort Muslimerna från Spanien !
  Nu är nog snart cirkeln sluten, Muslimerna återvänder och och kommer garantert att erövra Spanien igen precis som de gör med det övriga Västeuropa……

Kommentera