Korruption och andra oegentligheter hos Oxelösunds kommun

INRIKES. I Oxelösunds kommun förekommer en hel del oegentligheter, nyligen läste vi i media om att kommunen mörklägger och förhalar utlämningen av smittspridningen av corona till media och att Oxelösund polisanmält en företagare för saker som borde lösas intern.

Det förekommer olika regler för olika personer/företag. Vissa missgynnas, andra gynnas trots att likaprincipen ska gälla. Ingen rak prissättning, det förekommer oegentligheter vid registrering och diarieföring av post, det döljs felaktigheter på lokaler, undantag av bygglovsregler för vissa, mobbning av personal som följer kommunens regler och lagen, kort sagt kommunen sköts som en privat klubb med mängder med exempel på vänskapskorruption och maktmissbruk. Enligt vissa så silas det mygg och sväljs kameler.

Politiskt styrs Oxelösund kommun av socialdemokraterna med stöd av Vänsterpartiet.

Johan Persson Kommunchef i Oxelösund sedan september 2016. Pressbild

Nedanstående är en offentlig handling, ett mejl från en före detta anställd på kommunen till hans närmaste chef, Johan Persson, kommunchef.

***

Johan Persson

Varför har inte du skickat mig ett Tjänstgöringsbetyg i december 2018 i enlighet med riktlinjen i Oxelösunds kommun? Kan du svara på det?

– Korrigera datum längs upp till höger på första sidan.
– Korrigera datum under Vitsord.
– ”svårt att prioritera bland dem vilket arbetsledning fick stödja med” Vad menar du exakt med det?

Jag tror du menar situationen då jag önskade säga upp det arrendeavtal som Curt Tengroth ingått med sig själv i närheten av Trossgränd men som du inte ville lyfta. Jag sa till Curt Tengroth att jag får handsvett när jag tänker på det han gjorde. Han svarade att det var så man gjorde då….

Eller menar du när jag fick meddelande från Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, MSF, att Hans Rainer byggt ut sitt hus på kommunens mark men du inte ville lyfta saken eftersom Hans frågat Gunilla Marklund om det var OK? Gunilla svarade att det var ok bara inte Hans satte upp staket på kommunens mark (konsekvensen blev att taket sticker in cirka 0,5 meter på kommunens mark).

Andra medborgare har att förhålla sig 4,5 meter från fastighetsgräns som vetter mot kommunal mark. Hans och Gunilla arbetade nära varandra
…..men jag tror inte du förstår att det kan uppfattas väldigt fel med kollegial korruption. Jag mailade dig detta när jag arbetade i Oxelösund. Du och jag hade även ett samtal om saken tillsammans med Maria Malmberg……men du sa att du inte vill lyfta detta eftersom Hans fått ok!. Jag tycker du ska
stryka den av dig skrivna meningen.

– ”brysk, vilket föranledde diskussion med arbetsledning i relation till kollega och kund.” Vad menar du exakt med det?

Menar du när Hans Rainers kollega i Veteranbåtsföreningen vägrade ta emot ett dokument om att kommunen ville höja föreningens hyra från 25000 kronor till 75000 kronor. Sekreteraren vill inte skriva på eftersom ”det skulle bli ett himla liv i föreningen då”. Samma sekreterare ringde sedan dig och sa att ”Jens var den värsta människa som han träffat”. Jag bad dig bjuda in sekreteraren till ett möte. Jag sa till dig att jag vill inte ha några ”loose ends”.

Det struntade du i. När du och jag skulle träffa Göran Persson Veteranbåtsföreningen så gick jag ut i entréhallen och skulle hämta honom. Då kom sekreteraren helt svart i blicken och gick med raska steg rakt emot mig
och vek sedan av in på en toalett….hotfullt….ja! Jag tycker du ska skriva att jag är affärsmässig!

Samma sak gjorde du med entreprenören i Fiskehamnen som ställde till det med isolering som låg på marken och hängde i träden. Du gillar inte att ställa upp för din personal. Du pratade med oppositionsrådet som sade att det var något med mitt bemötande. Varför kallade du inte in entreprenören?

Vi kan ta samma exempel med en person som ville ha väg i naturreservatet. Han uttryckte att jag var ”maktfullkomlig”. Jag fick bra respons från MSF som uppskattade mitt saklig förhållningssätt. Du stod inte upp för mig då heller!

Ett annat exempel är när du blev informerad av mig att en fastighetsägare i Sunda sa till mig ”Du är inte rädd att bli skjuten du”. Samma person sa angående sin granne som han trodde hade anmält honom ”Hon ska fåååå”.

Återigen så backar du inte upp mig. Jag tror det hade varit bra att lyfta en
sådan sak med en person som kan ha vapen hemma, vad tror du?

Ett annat exempel är när ”du” har bestämt att Charlie ska få hyra läget tillsammans med sin bror. Per Alm och Hans Rainer gjorde bedömningen att Charlie och hans bror var de som hade bäst kvalitéer ur ett ekonomiskt perspektiv. Googlade man på Charlies bror så framkom det att han var i ekonomiska svårigheter, riktiga svårigheter.

Det fanns andra seriösa spekulanter som önskade titta på Läget. När jag informerade dig om att jag (som ska skriva på kontraktet) även visat Läget för en annan duktig entreprenör som jobbar med våfflor så stod du med sammanbitna käkar och var hotfull mot mig. ”Du har gått bakom
ryggen på mig nästan skrek du”. Vi stod i backen utanför Koordinaten. Jag kom ihåg känslan av att vara förminskad. Ditt kontrollbehov är nog ganska stort Johan.

-Korrigera felaktigt telefonnummer.
-Det finns fler exempel på när du inte har gjort det som en arbetsledare ska göra.
Glöm inte att diarieföra detta mail.

Bästa hälsningar
Jens Andersson

***

-Pettersson har bott i Oxelösund sedan 1958 och varit politiskt intresserad sedan c:a 1970 och jag tror att problemet med kommunen är socialdemokraternas långvariga maktinnehav. De har alltid haft makten i Oxelösund. Generation efter generation lärs upp i socialdemokraternas sätt att styra, det är inte så bra för demokrati och yttrandefrihet. Det har kostat många kompetenta anställda jobbet.

Kommunledningen borde ta till sig av Axel Oxenstierna ord om tjänstetillsättningar från 1634: Man måste se på vars och ens kapacitet och varken på vänskap eller släktskap.

Nedanstående är intressant, det är kommunens glassvagn som hyrs ut till en privat entreprenör. En privat aktör är tvungen att handikappanpassa för kunder samt personal och byggt ett riktigt avlopp för hundratusentals kronor även om det var tillfälligt, men kommunen verkar ha egna regler…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Korruption och andra oegentligheter hos Oxelösunds kommun

 1. Här en till som vill fuska till sig en plats i solen.En Centerpartist som både sitter i tekniska nämnden som ordförande och samtidigt beviljar tillståndet för en laxodling i kommunen. Han blir således ägare till affären.

  ”Det som förvånar är att ingen, absolut ingen, kritisk röst har höjts från kommunalpolitiskt håll än så länge. Spåren förskräcker. Hela Sverige är fullt av ambitiösa kommunalpolitiker som har gått på företagares löften om många arbetstillfällen bara man får hjälp att etablera sig i just deras kommun.

  Men nu börjar den vackra bilden att krackelera. Det har nu framkommit att tekniska nämndens centerpartistiska ordförande samtidigt varit styrelseledamot i bolaget som vill etablera sig.

  Man tar sig för pannan, en nyckelperson i kommunen sitter i styrelsen för sin motpart. Det luktar ruttet från den här etableringen, rutten lax kanske.”

  Källa Bohuslänningen Det luktar ruttet / debattsidan.

  Det här bör Janne Josefsson kolla upp.

  • ”en ny rapport anslår svenske myndigheter hvor mye de sparer i færre pensjonsutbetalinger når pensjonistene dør av korona. Hvis 2000 dør, sparer svenskene 306 millioner kroner årlig.”

   Skrämmande ! Det här får vi inte läsa i Sverige.

 2. Det är så här det går till.
  If you scratch my back I scratch your back.

  Ofta tänker jag så här ; Det är inte konstigt att Sverige är i det skicket det är i dag, när broderskap räknas och prioriteras högst!
  Så länge sossar styr, så länge kan vi räkna en kraftig nerförsbacke för Sverige.

  Mutor och miljoner bytes inom alla områden helt öppet.
  Det sovande folket tiger.

 3. Johan Persson har tydligen varit officer i ett tidigare liv. Är det någon som vet var??

 4. Komiskt men så fungerar det i otaliga,av landets kommuner. Stenbock var under några år fritidspolitiker,och fick god insyn hur vår ”demokrati” fungerar.
  Kortfattat,”ett spel för galleriet” där de som lyckats armbåga sig högst upp, tjänar storkovan på de underkuvades bekostnad. I den kommun Stenbock var engagerad,delades korruptionspengarna (fördelarna) mellan ledarna för C o. M !! Båda är numera saligt insomnade,och bortglömda !!

Kommentera