Journalistiken har slutat bevaka vissa ämnen och slutat ställa vissa frågor

JOURNALISTIK. Ivar Arpi är politisk skribent och debattör. Arpi har skrivit boken ”Så blev vi alla rasister” och har ifrågasatt genusideologin. Ivar Arpi och Anna-Karin Wyndhamn släppte nyligen boken ”Genusdoktrinen”. Ivar Arpi har också argumenterat för att det är de demografiska förändringarna i Sverige som driver invandringsmotståndet, vilket Per Svensson från Dagens Nyheter menade var ”oanständigt”.

Ivar Arpi. Foto: Jesper Sandström

-Pettersson har samlat ihop en serie av Arpis tweets nedan men vill påpeka att journalistkåren förändrades långt innan år 2015.

”Något jag fastnade vid i Bari Weiss uppsägningsbrev från NY Times var att hon sade att hon försökt bedriva journalistik från the opinion pages, eftersom nyhetsjournalistiken slutat bevaka vissa ämnen och slutat ställa vissa typer av frågor.

Det slog mig att det så utvecklingen varit i Sverige också. Mycket av den bästa journalistiken har skett av andra än journalister och på andra platser, som på ledarsidor, tankesmedjor och liknande. Det är knappast en slump att det sker på samma sätt på flera ställen.

Den intensiva period under 2015, under migrationskrisen, intervjuades jag av internationella medier en hel del. Orsaken var att jag var en av inte särskilt många som kritiserat den svenska migrationspolitiken.

Jag pratade med journalister från Nederländerna, Storbritannien, USA mm. Ett flertal av dem pratade vidare en stund efter att de stängt av inspelningen, om stämningen på redaktionerna. Hur likriktat det var. Detsamma gällde bevisligen på svenska nyhetsredaktioner.

Den nederländska journalisten jag pratade med hörde av sig efter att artikeln publicerats. Hon hade fått en utskällning av sina kollegor för att hon intervjuat mig, och gett röst åt en så förgriplig person. Artikeln skars även ned till halva längden mot vad den var från början”.

 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Journalistiken har slutat bevaka vissa ämnen och slutat ställa vissa frågor

 1. Ivar Arpi är som vanligt mycket insiktsfull och kunnig, när han i en ledare för 2 år sedan kommenterade FN:s rapport som anklagar Sverige för rasism. Ivar Arpi, citat: ”Sverige är så genomsyrat av rasism att vi ligger i nivå med Sydafrika under apartheid eller de amerikanska sydstaterna under rasåtskillnadslagarna. Mina vänner, det är dags att känna skuld, skam och lova bot och bättring. Förkunnaren av vår svåra synd är FN:s rasdiskrimineringskommitté som i en ny rapport inte gör någon besviken som känner skuld över att vara vit europé. ”Vi är oroliga över att Sverige tillåter organisationer som stöttar och sporrar rasistiskt hat”, skriver man. ”Sverige måste också utreda och se till att straffa politiker och journalister som gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp. Särskilt bör ökad tolerans och respekt för mångfald förespråkas bland journalister.” Man måste också ”omedelbart skydda afrosvenskar från hatbrott och rasistisk porträttering” samt utreda och åtala skyldiga tjänstemän och journalister.

  Hur har då FN:s rasdiskrimineringskommitté nått sina slutsatser? Man har valt ut de mest extrema. Bland annat återfinns Afrosvenskarnas riksförbund, som namnet till trots inte har någon folkförankring, och vars företrädare bland annat förespråkar införandet av rasbaserad statistik i Sverige.Man har även fått underlag från ”Swedish Muslims in Cooperation Network”, där de som bidragit är personer som Fatima Doubakil, Helena Hummasten, Rashid Musa, Zaynab Ouahabi och Mohamed Temsamani. De tillhör föreningar som Sveriges unga muslimer (SUM) (som nyligen blev av med sitt statliga bidrag på grund av sin extremism), Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK), Charta 2008 och Ibn Rushd. Flera av dem är antingen försvarare av terrorister och fundamentalister eller har samröre med dem på annat sätt.

  Hur kan det komma sig att medier, både public service och tidningar, återger rapporten helt okritiskt? Vad hände med den där källkritiken som annars är så viktig?”
  https://www.svd.se/journalister-med-vit-skuld-struntar-i-kallkritiken

  • Det var väl inte ens FN som låg bakom den utan ”Svenska FN-förbundet”, eller liknande. De har inte ett skvatt med FN att göra annat än de två bokstäverna i sitt namn.

   Men det ger tyngd åt ”rapporten” för folk som inte vet vad det är.

 2. Om vi haft en normal journalistkår istället för den
  med skygglappar och bilsomproppar i öronen,
  så hade aldrig Regeringen kunnat driva den
  förstörelsepolitik man gör anförda av ett litet¨skitparti,
  men när både kritik och frågor uteblir så blir regeringen
  fräckare o fräckare mot befolkningen , det syns överallt
  idag alla ser det utom journalistkåren som inget vill se!
  Bedrövligt!

 3. Alltid kul och intressant att ta del av Ivar Arpis åsikter.

  Han är som oftast helt rätt ute i sitt tyckande.

  Att tidningsvärlden och flertalet av dess anställda journalister har blivit mer av enfaldiga aktivister, än opartiskt undersökande och hårt jobbande journalister.

  Kan väl knappast ha undgått någon.

  Bari Weiss uppsägningsbrev från New York Times, är väl bara ett ytterligare bevis för det.

 4. Nedan en video där Katie Hopkins intervjuades. Större delen av intervjun berör ämnet i startinlägget ovan.

  Katie Hopkins: Freedom of speech ’no longer exists’ in Australia and the UK. (Fri översättning: Yttrandefrihet ’existerar inte längre’ i Australien och Storbritannien)

  Strikt regeringskontroll och förtryckande sociala medieplattformar tvingar australierna att självcensurera sig, enligt den mediepersonligheten Katie Hopkins.

  Hopkins, som är känd för sitt hårda stöd för Donald Trump och Boris Johnson, säger att sociala mediejättar som Twitter och Facebook ofta straffar dem vars åsikter faller utanför mainstream.

  Hon berättade för Sky News, som en gång var demokratins grundsten, att yttrandefrihet ”finns inte längre” i många västliga nationer.

  ”Ärligt talat, ingen skulle försvara yttrandefriheten till sin död eftersom vi (Australien och Storbritannien) inte har det längre,” sade hon.

  ”Goda Australier som jag känner och jag älskar, de självcensurerar sig överallt där de går för de kan inte längre tala om hur de tänker eller hur de känner sig.

  Katie Hopkins ger bl a Greta Thunberg några rejäla kängor i beskrivningen av Gretas uppmaningar till 35000 skolbarn att strejka samt Gretas frånvaro på logik i hennes propaganda-framträdande i Bristol i England där Greta klädd i regnkläder stod i hällande ösregn och ropade: ”Världen brinner”.

  Hela videon är väl värd att se och lyssna till, exempelvis om det pågående muslimska övertagande av makten i Storbritannien och i många fler länder i väst. (Publicerades 1 mars 2020. Speltid 17:22)

 5. Hur många riktiga journalister finns det egentligen kvar, räcker det med en hand eller två för att visa hur många dom är ? Journalistiken är ett utdött yrke snart, nu pratar vi om dom som är journalister. Inte dom som sitter på Aftonslasken eller Häxpressen, sedan har vi dom där bidragstagarna på SVT/SR ingen av dom kan kallas journalister. Det finns en massa wannabe journalister som inte vet vad journalism är för något, dom kan inte ställa en kritisk fråga efter kunskap utan frågan som ställs är efter deras egna åsikter och agenda.
  Journalismen i detta landet är inte så långt ifrån journalismen i Nord Korea och det säger inte lite om hur illa det blivit, inom en snar framtid har vi någon som gråter i nyhetsrutan över klimatet eller annat dravel

 6. Glasspaketet från 1983 Sitting Bull är idag kränkande och alla Sydatstsflaggor har tagits bort från alla Amerikanska militärbaser för att stärka moralen säger USA:s hycklande Försvarsminister !
  BLM har åter talat……
  Dagens vänsterextrema världen kan inte bli sjukare.

Kommentera