Stäng

Kapten Sir Tom adlad av drottningen

GOTT OCH BLANDAT. Kapten Tom Moore, 100, har adlats av brittiska drottningen Elizabeth II, rapporterar internationella medier, bland annat BBC. Moore uppmärksammades när han samlade in motsvarande 374 miljoner kronor till vården NHS under coronakrisen genom att gå fram och tillbaka med sin rollator i trädgården.

Adlingsceremonin, som skedde på gräsmattan vid slottet Windsor, är det första offentliga framträdandet för den 94-åriga monarken sedan Storbritannien stängdes ned. Drottningen Elizabeth II använde ett svärd som tillhörde hennes pappa, George VI.

Kapten Tom bad drottningen om ursäkt för att han inte gick ned på knä som brukligt med orden, går jag ned på knä kommer jag inte upp igen.

 • TIDIGARE 2020-04-30. Kapten Tom hyllas på sin 100-årsdag

GOTT OCH BLANDAT. Thomas Moore, född den 30 april 1920 fyller 100 år idag. Tom som populärt kallas Captain Tom, är en före detta brittisk arméofficer som är känd för sina ansträngningar för att samla in pengar till välgörenhet under coronan-pandemin 2020.

Captain Tom

På egen hand har krigsveteranen Tom Moore, Captain Tom, samlat in hundratals miljoner kronor till den brittiska sjukvården. På sin 100-årsdag nådde han en ny milstolpe: 30 miljoner pund. Det motsvarar omkring 370 miljoner svenska kronor.

Målet från början var att samla in 1000 pund till den brittiska statliga sjukvårdsorganisationen National Health Service, NHS. Det skulle krigsveteranen Tom Moore lyckas med genom att promenera tio gånger om dagen i den 8 meter långa trädgården hemma i Bedfordshire.

– Så länge jag lyckas gå och så länge människor skänker pengar kommer jag att fortsätta, har han tidigare sagt.

Moore tjänstgjorde i Indien och Burma under andra världskriget och lite till, 1939-1946. Under tiden fick han tre medaljer. Efter kriget arbetade han som verkställande direktör och var en ivrig motorcyklist.

Nu har insamlingen överträffat alla förväntningar. På sin 100-årsdag låg insamlingen på över 30 miljoner pund, rapporterar brittiska Metro. Det motsvarar omkring 370 miljoner kronor.

-Pettersson noterar att Captain Tom även blivit popstjärna, genom att medverka på nuvarande listettan – You’ll Never Walk Alone – Captain Tom Moore, Michael Ball & The NHS Voices of Care Choir.

Vi ska inte glömma att Captain Tom hyllades på lämpligt vis med veteraner från kriget. Hurricane och Spitfire flygplan flög över kapten Tom Moores hus i Bedford för att hylla hjälten från 2:a världskriget på hans 100-årsdag…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 reaktioner på “Kapten Sir Tom adlad av drottningen

 1. Nya regler gäller.
  Alla som vill bosätta sig här och njuta av vår sociala välfärd, har lika stor rätt till detta som de som betalar för kalaset.
  Öka skattetrycket, för att lycksökare ska trivas och ställ för tusan inga krav på dom.

 2. Fram till 1975 https://sv.wikipedia.org/wiki/Ordensreformen kunde förtjänstfulla svenskar belönas med en orden. Märk väl att processen att avlöva svenskar startade 1969 och att frimurarna (Carl XIII:s orden) är undantagna. Jag är normalt sett inte konspiratoriskt lagd men just nu skriker illuminatiradarn så jag knappt hör vad jag tänker när Palme och frimurare framkommer i samma sammanhang.

  Huruvida frimureriet tillhör skaran av odemokratiska makthungriga sällskap såsom Romklubben, Rockefeller Foundation, Council on Foreign Relations, Bilderberggruppen, World Economic Forum och de många andra som aktivt lobbar mot nationalstaten och för en ny världsordning, där de sitter på taburetterna, vet jag ej men troligen figurerar samma figurer i flera av dessa grupperingar. Lars Bern har en bra redovisning av dessa antikapitalistiska* strömningar: https://anthropocene.live/2016/02/09/drommen-om-varldsherravalde-i/

  * Kapitalism är ett ekonomiskt system som bygger på marknadsekonomi. Per definition är alla som försöker skapa monopol eller oligopol antikapitalistiska även om det inte är på samma sätt som anhängarna av marknadsekonomi som också är antikapitalistiska.

  1. Svar, NEJ !
   Inte i Sverige, det kan väcka anstöt hos stackars utsatta importerade raketforskare…

  2. Inte ens Veterandagen visades på TV eller ens nämndes. Så mycket är våra veteraner värda.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: