Två män döms för Örebrobomb

BROTTSLIGHET. Örebro tingsrätt har i dag dömt en 34-årig man till fängelse i tre och ett halvt år för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse för den bomb och andra sprängämnen som hittades i och omkring ett bostadsområde på Norr i Örebro i februari. En 20-årig man döms till ett och ett halvt års fängelse för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Efter tips från allmänheten kallades polis till ett bostadsområde på Norr i Örebro den 4 februari i år och fyra män kunde gripas. Med hjälp av polishundarna Max och Rolle upptäcktes en färdig bomb i ett stuprör bakom ett bostadshus. Ytterligare sprängmedel och sprängpatroner hittades i närheten, dels i skogen, dels i en parkerad bil. Nationella bombskyddet kallades till platsen och ett omfattande arbete med att evakuera förskola, skola, bostäder och andra lokaler i närheten av fyndplatsen genomfördes.

Två av männen åtalades och Örebro tingsrätt har i dag dömt en av männen som kunde knytas till bomben och övriga sprängmedel för förberedelse till brottet allmänfarlig ödeläggelse. Den yngre av männen kunde knytas till bomben i stupröret på så sätt att det var han som gömt bomben men åklagaren lyckades inte bevisa att han haft del i någon planering i efterföljande brottslighet, dvs. kännedom om och hur bomben skulle användas.

Rättens ordförande, lagmannen Björn Lindén har lämnat följande kommentar med anledning av domen. – Sprängladdningar av det slag som var aktuellt i målet förekommer i kriminella miljöer för att skrämma och skada motståndare, något som under senare år blivit allt vanligare. Det var enligt tingsrättens bedömning tveklöst så att bomben och övriga sprängmedel kunnat användas som hjälpmedel vid brottet allmänfarlig ödeläggelse. Bombens farlighet och sprängkraft samt mängden sprängämnen har återspeglats i de straff som dömts ut.

-Pettersson säger att namnen på de dömda är lite ovanliga:

Linus Martinsen, född 1986, döms till fängelse i 3 år och 6 månader. Tidigare villkorlig frigivning förverkas.

Philip Stigeborn, född 2000, döms till fängelse i 1 år och 6 månader.

 • TIDIGARE 2020-02-05. Skarpladdad bomb desarmerad i Örebro

BROTTSLIGHET. Det var en skarp bomb som ledde till avspärrningar och evakueringar i stadsdelen Norr i Örebro på tisdagen. Polisen uppger på en pressträff att den hade kunnat orsaka stora skador på människor och egendom.

Filmen från juni 2019, Linköping

– Det enda som återstod var att detonera den. Vi har sannolikt förhindrat ett grovt våldsbrott och troligen räddat liv, säger Håkan Karlsson, regional kommenderingschef för operation Rimfrost, enligt SR P4 Örebro. Han säger också att det är för tidigt att avgöra hur stor sprängverkan laddningen hade.

– Det krävs ytterligare analyser för att ta reda på det. Men det råder inget tvivel att det var en kraftig laddning som kunde använts för att orsaka kraftig egendomsskada och kanske ha dödat människor, säger Karlsson.

Fyra män sitter anhållna misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. De greps sedan polisen på tisdagseftermiddagen fått ett tips om att de fyra uppträtt märkligt i ett bostadsområde. I samband med gripandet påträffades den misstänkta sprängladdningen.

Nationella bombskyddet tillkallades och kunde under kvällen oskadliggöra föremålet. Under tiden spärrades ett stort område av och en förskola och flera fastigheter utrymdes. Dessutom fick boende i ett antal fastigheter inte lämna sina bostäder.

Polisen evakuerade totalt sex hyreshus på Höglundagatan och Norrbygatan.

Polisen

-Pettersson undrar om det inte hänger ihop med bomben i Linköping i början på juni, men det är min egen teori.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Två män döms för Örebrobomb

 1. Hade vägarna förbi uddevalla centrum, som jag väldigt sällan besöker på ett ärende. En chock mot var det var för 15 år sen!! Araber, afrikaner afghaner alla unga just bara män överallt!! Svenskarna gick omkring som zombies och verkar inte fatta nåt. Helt surrealistiskt!! Vet inte hur en kötid för lägenhet ser ut i uddevalla men den är väldigt lång i andra städer nu!!

 2. HOT !

  Vår hyresgäst hotade oss att han skulle
  sätta en av Hells Angels torpeder
  på oss om vi skulle kräva hyra under
  uppsägningstiden, tre månader.
  ”Det skulle gå mycket illa för oss!”

  Jordabalken 12 kap., ”hyreslagen”
  säger att det är lagligt att hyresgästen
  betalar hyra under uppsägningstiden.

  Polisen lade vår anmälan ”vilande”.

  Straffet för ”övergrepp i rättssak” är
  upp till fyra års fängelse eller åtta år
  om det bedöms allvarligt.

  Hur mycket sanning ligger i ett hot?

  Grannarna är doch informerade att
  larma polisen om de ser något ”misstänkt”.

  Hyresgäst behöver inte vara utrustad
  med högt IQ!

Kommentera