Jämt i det polska presidentvalet trots SVT

DEMOKRATI & MEDIA. Polen är vårt grannland i södra Östersjön med 40 miljoner invånare, de flesta katoliker. Polens presidentval avgörs i två omgångar om ingen kandidat får över 50 procent. Den första omgången hölls den 28 maj och de två som gick vidare blev Andrzej Duda från styrande partiet Lag och Rättvisa (PiS) med runt 42 procent av rösterna samt Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski för Medborgarplattformen (PO) med c:a 30 procent. 

Igår hölls den avgörande omgången som blir väldigt jämn, men alla röster är inte räknade, bland annat är utlandsrösterna kvar att räkna.

Sittande nationalkonservative presidenten Andrzej Duda har en knapp ledning i det polska presidentvalet med 50,8 procent mot Rafal Trzaskowskis 49,2 procent.

-Pettersson noterar att SVT med flera inte ens försöker vara opartiska nyhetsförmedlare, svensk media håller av någon anledning på Rafal Trzaskowski.

Vad vinner svenska media på att vara partiska i sin nyhetsrapportering? Det är likadant i Polen, USA, Ungern, Storbritannien med flera länder. Tror SVT att svenskar har rösträtt i dessa länder?

Nåväl, om SVT håller på Trzaskowski kanske det är klokt om polackerna röstar på Duda, fast SVT inte hittar någon Duda-supporter…

UPPDATERAT: Polens sittande president Andrzej Duda, som står regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) vinner presidentvalet, rapporterar flera medier med hänvisning till landets valkommission. Duda får 51,2 procent av rösterna när totalt 99,7 procent av av valsedlarna har räknats. Utmanaren Rafal Trzaskowski, liberal borgmästare i Warszawa, ligger på 48,8 procent. Enligt valkommissionen kommer de sista rösterna inte att påverka valutgången, skriver Politico.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

20 thoughts on “Jämt i det polska presidentvalet trots SVT

 1. Det ligger kanske någon sanning i det!

  Dom som röstar på Duda var väl på sina arbeten!

  Sak samma här, kommunisternas väljare har tid att drälla på stan ihop med ockupanterna!

 2. Duda vann valet i Polen, lite ljus i tunneln !
  Kloka Polacker, nu blir det inget tårtkalas på SVT och SR….

 3. Duda vann preliminärt med 51,2% (99.84% av rösterna räknade).
  https://www.nrk.no/urix/duda-vinner_presidentvalget-i-polen-1.15087770

  NRK och SVT lade ut nästan samtidigt kl 9.00. Här ser vi hur SVT grovt vilseleder läsarna genom att presentera skattningar gjorda av ett internationellt marknadsundersökningsföretag IPSOS, samtidigt som NRK hänvisar till den officiella polska valkommissionen vars resultat är faktiskt.
  https://wybory.gov.pl/prezydent20200628/

 4. Vi har jättesvårt att hitta någon som ska rösta på Duda????
  Ja med skygglapparna på kan det kanske va svårt?

 5. OK, SVT måste ha en riktigt usel journalist på plats, nu när vi ser resultatet av valet. Minst varannan som SVT frågat borde statistiskt ha givit svaret att de skulle rösta på sittande president.

  Så dåligt. Och nu med facit kan man säga, SVT, In ya face..

  • Hörde Alexander Bard blev intervjuad, han skräder inte
   orden om Svenska Journalister som han anser är en stor
   kattasrof, och att dom är lata, dom ids inte ta reda på
   verkliga förhållanden.
   Tycker att Alexander är bra, han borde kanske minska
   ner lite på svordomarna?

 6. Ja den största anledningen är väl att Duda reformerat dom Polska dom stolarna och bytt ut alla gamla stalinister från kommunisttiden,
  och det passar förstås inte SVT/SR som ju alltid föredrar gamla o unga
  kommunister fram för vettigt folk, oavsett land, det blir så när man
  är en opolitisk kanal !?

  Har haft nöjet att följa Polen från den gamla kommunisttiden
  med skitigt och och nerslitet var man än kom till idag med hus
  slott och historiska byggnader som renoverats rent o snyggt
  överallt, kort sagt ett land på väg framåt, en ren motsvarighet
  till Sverige, som är på väg neråt i avgrunden, och trots
  stora renoveringar är Polen mycket billigare och handla i än
  Sverige!

  Så fort ett land blir av med det kommunistiska oket så lyfts
  landet ur fattigdom . Därför svårt att förstå att andra söker
  efter denna ideologi?

  Tilläggas kan att samma sak hänt med Baltländerna!

 7. MSM undviker med precision att nämna varför reformer vidtagits för Polens domstolar. Något kryptiskt talas det om att ”självständiga domstolar” hotas av nya författningar.
  Det är bara det att polska domare utnämndes i princip av domare själva. Det har givit konsekvenser i form av vänskapskorruption, rättsröta mm. Familjeklaner stammande från den kommunistiska tiden har utnämnt varandra till domare och på så sätt tagit över det mesta av domarkollektivet.

  Det påminner starkt om hur SVT rekryterat sin personal, där ätteläggar till många journalister ges jobb på löpande band.

 8. Duda och ingen annan ska naturligtvis vinna valet !
  Polen ska inte ha någon Pride-president som partiska och vänsterextrema SVT önskar och pushar för.
  Polen och EU behöver definitivt inte fler fjolliga makthavare utan betydligt färre eller rättare sagt inga alls …..

 9. Att rösta på en person eller parti för en känsla som utseende på kandidat eller ledares eventuella utstrålning, då kan väljaren lika väl använda tärning.
  Före ett val måste var och en efter bästa förmåga sätta sig in i vad partiet eller den enskilde kandidaten tänkas kunna tillföra landet i stort.
  Att SVT inte är experter på sådant ser vi ju och hör exempel på så gott som varje dag.

  • Sanningen är nog att SvT vet mer än polackerna själva om deras eget val. I alla länder utanför Skandinavien förekommer valfusk. Man trixar med siffrorna helt enkelt.

   • Trixar med siffrorna? Och det tror du inte förekommer
    vid Svenska val med? Man börjar ju redan innan valet med att undanhålla SD s valsedlar, och rösträkningen ska vi nog inte tala om.

Kommentera