Femårsprognos: Klimatförbättringar på gång

KLIMATFÖRBÄTTRINGAR. Att bromsa värmeökningen blir en svår uppgift för världens politiker. Det framgår av FN-organet Meteorologiska världsorganisationens femårsprognos, skriver TT/OMNI.

Lilla Istiden

Enligt prognosen är det sannolikt att årsmedeltemperaturen för vart och ett av de kommande fem åren ligger minst en grad högre än medelvärdet i förindustriell tid. Det är också 20 procents sannolikhet att medeltemperaturen för något enskilt av dessa år blir minst 1,5 grader högre, en sannolikhet som ökar över tid, enligt nyhetsbyrån.

I Västeuropa kommer det att bli fler stormar. I Australien, södra Afrika och norra och östra Sydamerika blir det torrare, medan områden närmare polerna får mer regn än tidigare.

– Pettersson säger 1-1,5 grader över medelvärdet i förindustriell tid låter bra.  IPCC, FN:s klimatpanel definierar förindustriell tid som tiden strax före 1750. Vilket är rimligt, med tanken på att Thomas Newcomen, som ibland kallas industrialismens fader, konstruerade en primitiv ångmaskin 1712 och att James Watt förbättrade den 1765 genom att införa kondensationskärlet. När ångmaskiner blev vanliga, kan industrialismen sägas ha börjat.

Vi har hört om Lilla istiden många gånger. Karl X Gustav och hans trupper marscherar över isen år 1658 som täcker de danska sunden, Lilla och Stora Bält, och tar danskarna på sängen, så till den grad att Skåne blir svenskt allt sedan dess.

Isen låg alltså på de danska sunden, och på floden Themsen i London, för att inte tala om Bosporen, sundet mellan Europa och Asien i nuvarande Turkiet.

”den lilla istiden”, var en svinkall period som grovt sett pågick mellan mitten av 1300-talet och mitten av 1800-talet.

Det var, allmänt taget, en tid av elände i Europa. Pest, missväxt och ändlösa krig härjade.

Fast engelsmännen tycks ha haft lite skoj, då de åkte skridsko och anordnade så kallade frostmarknader på Themsens is, som kunde vara närmare 30 centimeter tjock.

Lite varmare än då kan knappast skada vad TT och klimatrörelsen än hotar med. Och när de säger att extremväder kommer att bli vanligare så chansar dom utan att veta, det finns inga bevis på detta…

Politikfakta

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

3 thoughts on “Femårsprognos: Klimatförbättringar på gång

  1. Efter värme kommer kyla. På medeltiden ( omkring år 1000 till 1300-talet ) var det varmare i Europa än vad det är idag. Men då fanns inga industrier eller förbränning av fossila energier. Enligt ryska forskare har solaktiviteten nu minskat , vilket betyder att vi framöver får kallare klimat.

  2. Ja, då får väl FN-folket göra som de gamla egyptierna då. Nämligen tillbedja Sol-guden Ra. För det är inte människan som påverkar klimatet i någon nämnvärd mening, utan Solen självt. Klimatet har ju faktiskt varierat långt före mänsklighetens begynnelse.

Kommentera