Rysk atomubåt i Östersjön

MILITÄR. Den 154 meter långa ryska atomubåten Orel passerade in i Östersjön i ytläge genom Stora Bält i torsdags, enligt Danmarks försvarshögkvarter.

Ryska atomubåten Orel.  Den är 154 lång och kan ha 24 kryssningsrobotar ombord, en svensk ubåt är c:a 60 m. Foto Air Transport Wing Aalborg

Internationella kampanjen för kärnvapenförbud (ICAN), som tilldelades Nobels fredspris 2017, reagerar kraftigt. – Ryska ubåtar som kan vara beväpnad e med massförstörelsevapen i Östersjön är en oroväckande utveckling och ett hot mot svensk säkerhet, säger ICAN:s chef Beatrice Fihn till SVT Nyheter.

Svenska försvaret har uppgett att man följer ubåtens rörelser.

Ubåten, klass Oscar, kan bära kan bära 24 kryssningsrobotar med lång räckvidd utrustade med kärnstridsspetsar och även kärnvapentorpeder.

-Pettersson är inte militär eller försvarspolitiker men tror inte det spelar någon större roll om ubåten ligger i Östersjön eller i Barents hav utanför den ryska flottbasen i Murmansk för Sverige säkerhet. Kryssningsrobotarna når därifrån också.

The Barents Observer har tidigare skrivit om att ”Orel” i juli ska delta i en marinparad utanför Sankt Petersburg och det är därför den rör sig nära svenska farvatten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

4 thoughts on “Rysk atomubåt i Östersjön

  1. Vad är farligast:
    1 Att smutsa ner Europa med HIV och utlänningslagen, SocialtjänstLagen och gratis tolk och advokat åt alla, eller
    2 att åka ubåt i ytläge

  2. Ja varför skulle inte Ryssland få använda Östersjön, liksom alla andra länder runt detta vatten.
    Vi har ju inget emot att USA ägda fartyg kryssar runt här.

  3. Jättebra med ryska U båtar i Östersjön, bättre än med negrer i Sverige. Menar, kan amerikanska kärnvapenkapabla B 52 bombflygplan få närvara över Sverige, så har väl ryssarna rätt att ha u båtar i INTERNATIONELLA vatten. Kul för russofoberna och rysshatarna i Sverige att få något att fundera på. Hultqvist skiter väl på sig av skräck LOL .

Kommentera