Det här med väder

Vädret, inte minst i semestertider, tillhör de mest diskuterade ämnena kring fika- och frukostbord.

Ibland blir man inte klok på dessa prognoser och jag vet inte om de som publicerar dem är särskilt mycket klokare. Dock används vädret också som grund för politiska diskussioner och åtgärder.

Den här rubriken från slutet av april skapades förmodligen i syfte att sälja lösnummer.

Nu är vi inne i den varmaste årstiden och mitt under svenska folkets semester läser vi detta.

Att planera sin semester efter experternas ord är som de flesta vet ganska vanskligt. Observera gärna att ordet ”kan” finns med i bägge rubrikerna. Ordet är vanligt använt av personer som inte vet och en förklaring om någon sedan konfronterar dem med fakta.

Givetvis hakar de allestädes närvarande politikerna på debatten om vädret, för att inte tala om intresseorganisationerna. Ni minns säkert hur Greta fick se sitt ansikte i medierna varje dag under 2018 och hur hon närmats helgonförklarades under förra året. Att synas på samma bild som Greta eller att skapa rubriker kring sitt eget namn genom att hylla Greta blev närmast en tävling hos både politiker, kändisar och myndighetsutövare.

Är man miljöpartist var väderprofetiorna i medierna samma snabba väg till orgasm som en porrtidning för en fjunig tonåring. Miljöpartisterna såg säkert i sina drömmar hur opinionssiffrorna sköt i höjden. Över 5 procentstrecket…över 10 procentstrecket…över….osv.

Anledningen var förstås det nya oraklet Greta och rubriker som denna…

Redan 2018 hade man glömt 2017 och detta faktum.

Det är inte lätt att vara meteorolog eller forskare. Få yrkesmänniskor kan komma undan med vilda gissningar och spekulationer, men just de två nämnda och politiker är några av dem. Det är bara att använda ordet ”kan” så klarar man sig från vidare diskussion.

 

6 thoughts on “Det här med väder

 1. Hellre en ” Damtidning ” än Aftonbladet ! Har inte Aftonbladet rosa sidor också ? Mvh Sjöström

 2. De grämer naturligtvis PK-politiker och deras likar att de inte kan bestämma över vädret. Vi andra får vara mycket nöjda att det finns ett område de ovannämnda ej kan påverka eller förstöra.

 3. Apropå svenska ”klimatförändringar” i juli 2020……

  Kartorna på länken nedan visar hur mycket dygnsmedeltemperaturen för varje dygn i juli 2020 avviker från den normala medeltemperaturen för detta dygn (medelvärdet 1961-1990).

  Analyserna bygger på observationer från cirka 200 stationer som dagligen rapporterar in temperaturer.

  De tio dygnen i juli här.

  https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/dagliga/temperatur/

 4. Apropå horoskop media……….

  Tänk om ”oberoende socialdemokratiska ” Aftonbladet. Tog tag tag i fakta nyheterna om vädret och klimatet, som alltid finns tillgängliga.

  Istället för att förmedla ut ”kan-nyheter ” och spådomar, som den sämsta ”damtidning”.

Kommentera