Bristande språkkunskap har påverkat vården

INVANDRING. Bristande språkkunskaper hos personal i äldreomsorgen kan ha bidragit till problem under coronapandemin, rapporterar SvD.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har i flera år varnat om dålig svenska som en riskfaktor.

Ivo har granskat äldreomsorgen under pandemin. I tillsynen finns exempel på verksamhetschefer som larmat om kommunikationssvårigheter.

– Det fanns särskilda utmaningar med att få ut information till medarbetare eftersom det var svårt att förstå på grund av språkförbistringar, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo.

I flera år har myndigheten pekat på problem med att personal inom äldreomsorgen inte kan tillräckligt bra svenska. I en rapport från 2018 lyfts det också fram som en av myndighetens viktigaste iakttagelser under tillsynen av äldreomsorgen…

-Pettersson säger att det de flesta begripit i många år struntar regeringen och andra politiker i…Jobbar man med våra äldre då ska man prata god svenska. Äldre svenskar ska inte vara ett integrationsprojekt.

SD äldrevård

***
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Bristande språkkunskap har påverkat vården

 1. Jag är lite förvånad!
  Ingen av kommentarerna kommenterar
  verkligheten bakom katastrofen!

  LANDSFÖRRÄDERI – heter verkligheten!

  Socialdemokraterna skrev kontrakt med Muslimska
  Brödraskapet 1999 och kontraktet gäller ännu!

  Kontraktets syfte och mål är att göra Vårt Fosterland
  till ett islamiskt styrt land!

  ”Socialdemokraterna skall bidraga till att muslimer
  får positioner i alla viktiga styrelser i Sverige,
  inklusive Sveriges Regering”

  Notera allvaret i texten i detta kontrakt!
  Värsta LANDSFÖRRÄDERIET i modern tid!

  Muslimerna lovar, som motprestation, att rösta
  på socialdemokraterna!

  => ju fler muslimer i Sverige desto fler röster på ”S”!
  Muslimerna behöver inte vara identifierade med DNA,
  fingeravtryck m.m.
  => d.v.s. de kan ha flera identiteter = flera rösträtter!

  Vi är lurade och utmanövrerade!

 2. Vad är en ” nysvensk ” ? Varför använda det falska språk politiker och msm pådyvlar oss ? Är indoktrineringen så långt gången ? Mvh Sjöström

 3. Är det någon som förstår varför folk som inte prata svenska är på äldreboenden? Det kan ju inte bero på personalbrist. De kan ju inte ha någon utbildning.
  Kan det vara så enkelt att det är ett sätt för kommunerna att förbättra ekonomin? Genom ge dem onödiga jobb inom kommunens verksamhet som Ny starts jobb eller Instegs jobb kan de ju få statligt bidrag till största delen av lönekostnaden. På så vis minskar ju försörjningsstödskostnaden. När de sen är kvalificerade för A-kassa får de sparken och nya tas in. Dubbel vinst, då kan man statistiskt visa hur många nyanlända som (jobbar) inom sjukvården. Att den är en belastning för ordinarie personal slog facken larm om redan förra sommaren. ”Våra anställda får lägga alldeles för mycket tid på dessa personer så det blir mindre tid över till vårdtagarna” En kommun i Skåne anställde 14 personer för att de skulle lära sig svenska. Till följd att ett vårdboende fick in covid 19.
  Tråkigt att det får fortsätta att döljas. Ingen ifrågasätter tydligen inte vad dessa personerna ska kunna göra när de inta kan tala med verken vårdtagarna eller med personalen. Ändå är de där.

 4. Var det detta dom menade med vinst för samhället ? Att dom dåliga kunskaperna i svenska språket har ihjäl dom äldre, då slipper man betala ut pension åt dom äldre.

  Ingenting slutar förvåna mig med dessa styrande, nu ska dom sänka pensionerna med 2,7 procent. Det var inte tillräckligt många pensionärer som dog helt enkelt, då kan man fundera vad blir bästa steg. Pensionärer som skriver illa om invandring på någon blogg, blir dom arkebuserade inom en snar framtid bara för att sänka kostnaden för pensionerna

  Sedan har vi den största frågan av allt, kommer dom styrande sänka sina pensioner efter dom slutat arbeta med 2,7 procent, även dom som är invalda i EU eller något annat diktator styrt ?????

 5. Om man ända från barnsben får höra att man tillhör ”Guds utvalda folk” och att alla andra är ”smuts” så bryr man sig nog inte så mycket om de andra.

  • I Koranen som kanske den landsförädiska 7 klövern inte läst står klart och tydligt att att Muslimerna ska ta över världen att icke Muslimer är otrogna och lovligt byte och Muslimernas fiende nr 1 är de kristna !
   Tål att tänka på om man vill……

 6. Vilka tror ni det är som anställer personer till vårdsektorn. De är de som alltid tycker och som ständigt pratar, ställer frågor som kan besvaras med ja eller nej, därefter fyller in i frågeformuläret ”goda kunskaper i svenska.”
  Varför jo för att bevisa för oss vantrogna att multikultur är toppen, oftast med hjälp av media som för det mesta visar upp hur duktig den och den invandraren är. Att de intervjuats med hjälp av tolk fastän de bott i landet ett tiotal år nämns naturligtvis inte. Reportern tar endast med det som anses relevant!

 7. Historien om den gamla damen som bott i Afrika i sin ungdom har jag skrivit förr.
  Hon satt på sin säng.Hon lever nog inte längre. Såg sig omkring och när syster kom så sa hon:
  ”Snälla, köp en båtbiljett. Jag vill åka hem och träffa mina barnbarn innan jag dör.”

 8. Idag är statistiken viktigast att raketforskare har en sysselsättning på pappret inte språkkunskaperna, alltid en fin fasad utåt att det sedan inte fungerar ute i den riktiga verkligheten där makthavarna inte befinner sig bryr sig ingen om !
  Inte så tryggt för en gammal människa född på 20, 30 och 40-talet som ska vårdas av en individ som inte ser svensk ut och pratar helt obegripligt.
  Som timvikarie inom äldreomsorgen så stöter man på detta hela tiden, när man inte själv begriper eller kan kommunicera med dessa s.k nysvenskar hur ska de riktigt gamla kunna göra det ?
  Det handlar bara om politikernas i alla lägen totala förakt mot de gamla som byggt Sverige.

 9. Kålrotens lite längre fram vinst alltså 🙄
  det nationalekonomiskt betungande köttberget
  minskades i all hast med ett stort antal kostsamma själar.
  jaja så går det när dryga 80 % av Abzurdistans röstberättigade står o sover i röstbåsen.
  Dra nu lärdom av detta och försök hålla er vakna till åtminstone en söndag i september 2022.

 10. En elementär grundläggande kunskap som vi har haft länge. Gäller även inom många andra områden i samhället.

  Fast en kunskap som har gått förbi många av våra riksdagspolitiker. Tydligen även en hel del av de väljare, som har röstat fram dessa politiker.

  • Praktiskt innebär det att en nysvensk som varit byggnadsarbetare i sitt hemland gör som han brukar. Han vet inget om svenska regler, byggteknik och skyddsåtgärder. Han måste övervakas hela tiden annars blir det byggfusk.
   Dessutom går det inte att ge honom ett riktig utskällning som brukligt var om halvan (mur eller snickar-) la en sten eller satte regel fel. För då har han förlorat ansiktet och kommer inte nästa dag alternativt straffas byggplatsen med släktens medverkan. Det finns undantag och då har de en annan kulturell etnicitet.

Kommentera