8-10 m snö i juli i södra Norge

VÄDER. I juni skrevs det mycket om värme i Sverige och runt om i världen, men att det även var ordentligt kallt i vissa områden nämns betydligt mindre. Exempelvis i Argentina, där det är vinter nu rapporteras från Perito Moreno i södra Argentina om -20,0° den 27 juni och Rio Grande på Eldslandet hade -15,0° samma dag. Enligt den argentinska vädertjänsten är -20,0° nytt köldrekord för juni för Perito Moreno. I alla fall för en statistik som sträcker sig tillbaka till 1961.

Den 27 juni låg dygnsmedeltemperaturen rätt allmänt 2-7 grader under det normala (referensperiod 1961-1990) i Argentina, Paraguay och Uruguay.

Redan nu pratas om att juli i Sverige kan bli den kallaste på 40 år men det tycker jag är lite för tidigt att prata om juli 2019 var för övrigt också svinkall men det verkar glömt idag.

Men vi ska inte gnälla, hos mig i Södermanland var det visserligen måttliga +7 i natt men just nu är det sol och +18.

Men för grävmaskinisten Anders Ekehaug som har fullt med snögrävning i norska fjällen verkar det bli en lång säsong om han hinner bli klar innan nästa kommer. Det har aldrig sett så mycket snö i juli, och Ekehaug med flera arbetar för att förhindra översvämningar i fjällen.

Det tog två dagar att transportera grävmaskinen till Skjerjavatnet. FOTO: BKK

Vattenmagasinen i Norge är nästan fulla, det är fortfarande mycket snö kvar och avrinningskanalerna tilltäppta. Det kan leda till översvämningar i de bergiga regionerna i södra Norge. Nu arbetar kraftföretagen för att ge plats för smältvattnet.

– Det är ovanlig mycket snö som har täppt till avrinningskanalerna där vattnet ska rinna när magasinen är fulla. Med tio meter packad snö kanske det inte hinner smälta under sommaren om vi inte hinner ta bort den, säger BKK: s kommunikationsrådgivare Jarle Hodne.

-Pettersson undrar varför SVT inte rapporterar om detta?

Foto: BKK

Läs mer på NRK…

BKK är ett elkraftbolag på norska västlandet.

Snön ligger i bergen nordost om staden Bergen

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “8-10 m snö i juli i södra Norge

 1. För SVT och de andra kanalerna, ja media i stort så är det bara väderhändelser utan signifikans för klimatet. Blir det händelsevis 38 grader i norra Ryssland då är det ett bevis på för stora koldioxidutsläpp och naturligtvis ett klimathot.

 2. För ca 2 år sedan satt det galna Twitterfruntimret ifrån Marstrand och spammade Twitter om vilken Messias och hur Underbar Greta är.

  Jag frågade fruntimmret hur hon kunde ha tid att skriva typ 20 propaganda Tweets/h….

  Då fick jag mig en avhyvling….

 3. Var är du guru Greta och alla ni andra klimatkramare?
  Här har ni något att förklara. Måste ju vara klimatet för det var det ju för er förra sommaren när det var varm.

  • Hon har inte bestämt vilken katastrof hon ska rikta in sig på, beror nog på vilka och storleken på penga högen!!

Kommentera