Stäng

Demokrati – teori och praktik

INSÄNDARE. Kan någon förklara för mig hur hänger ”logiken” ihop bakom politikernas samtal om asylsökande? Hur jag än försöker så förstår jag inte på egen hand…

Steget Efter

Enligt Novus/SVT undersökning från juni 2020 vill den största gruppen 63 procent (!) att Sverige skall ta emot färre asylsökande är 2019, då 22 000 sökte asyl. Den gruppen ökade med 7 procent under 2 år. Endast 8 procent vill att Sverige skulle ta emot fler. Den gruppen minskade med 4 procent på 2 år.

När det gäller en övre gräns, det vill säga volymmål, vill 16 procent av de tillfrågade att det skall finnas en gräns och att den ska vara 0 asylsökande per år. 28 procent tycker att gränsen bör ligga under 10 000 asylsökande om året. Endast 11 procent anser att det inte skall vara någon övre gräns.

Undersökningar och verklighet

Så varför vill INTE Löfven och Socialdemokraterna, vidare Anders W Jonsson och Centerpartiet samt Per Bolund med Miljöpartiet avsevärt minska antalet asylsökande och införa en övre gräns trots att den ökande majoriteten av Sveriges väljare vill?

Moderaterna och även Kristdemokraterna kräver en halvering av antalet asylinvandrade. Tydligen hörsammade Kristersson och Ebba Busch att 44 procent av väljarna vill ha färre än 10 000 asylsökande per år. Anders W Jonsson, Centerpartiets gruppledare, anser att det är inte rimligt att uppnå överenskommelse beträffande volymmålet.

Är det rimligt att Anders W Jonsson vägrar en uppgörelse trots att enligt Novus/ SVT väljarbarometer undersökning från juni 2020 endast 7,8 procent av väljarkåren stödjer Centerpartiet och stödet har dessutom minskat med 0,3 procent jämfört med föregående undersökning?

Miljöpartiet som också våldsamt protesterar mot minskat antal asylsökande har ett väljarstöd på 3,4 procent och med detta stöd inte ens skulle komma in i riksdagen!

Löfven, som till vilket pris som helst vill behålla statsminister posten, ändrar sig från en dag till en annan. Efter avbruten förhandling beklagar Löfven att ”Vi socialdemokrater har varit beredda att ta ansvar och kompromissa…” men samtidigt antingen har han inte läst vad majoriteten av väljarna anser eller snarare struntar i det. Socialdemokraternas stöd minskar också och i juni ligger det på 30,6 procent, Socialdemokraterna tappar väljare bland universitetsutbildade, TCO-medlemmar och även LO-medlemmar vinner samtidigt väljare bland lågutbildade (läs: bland alla invandrartäta och mest problemfyllda förorter. I Rinkeby röstade över 68 procent på Socialdemokraterna…)

Kloka politiker och dumma väljare…

Enligt definition på www.riksdagen.se ”Demokrati betyder ungefär folkstyre eller folkmakt. En grundtanke med demokrati är att de allra flesta som är medborgare eller bor i ett land ska ha möjlighet att vara med och tycka till om hur landet ska styras…”

Som framgår från migrationsförhandlingarna verkar Löfven, och hans kollegor från MP och C dela uppfattning i asylfrågor med endast en minoritet av väljarna och ignorerar majoritetens åsikter. Uppenbarligen vet politiker bäst, så statistiken och undersökningarna verkar inte vara relevanta… Dumma, obildade och inkompetenta väljare måste ha kloka och kunniga politiker som skall bestämma över deras huvud.

Hmmm, när det gäller demokrati, teori och praktik verkar inte riktigt hänga ihop. Politiker som är förtroendevalda och som väljarna skall kunna lita på har uppenbarligen sin egen agenda.

Så tillbaka till min fråga: hur tänker Löfven & Co när det gäller demokrati? Finns det någon ”logik” och i så fall hur hänger den ihop med majoriteten av väljarnas uppfattning ifråga om asylsökande? Eller har majoriteten av tillfrågade fel när det gäller asylrätten och skall vara tacksamma att kloka politiker vet bättre?

Mårtensson

19 reaktioner på “Demokrati – teori och praktik

 1. Jag vill minnas att begreppet ”ankarbarn” myntades redan på 90-talet.
  Asylsökande är ju nu inte den stora gruppen av invandrare som söker sig hit till landet, det är anhöriginvandrarna.

  Någon som tex tror att av alla dessa ca 9000 ensamkommande ”barn” som kom och som man sen snabbt som tusan fixade en gymnasielag åt för att de skulle få stanna och studera, på skattebetalarnas bekostnad, kommer att bli utkastade ur landet ?

  Kan man sen också gissa att de, då de får sina PUT också kommer att få ta hit sina föräldrar, syskon mor och farföräldrar och övriga tjocka släkten.
  Vi är ju ett rikt land och har väl råd. Och skulle pengarna trots allt tryta kan man väl stänga några äldreboenden och dagisstugor. Varför inte också sänka pensionerna lite till och öka bensin och fordonskatterna.
  Arma land.

 2. S importerar ju nya väljare vad de än säger utåt. C (för de lite rikare) och MP ( lite fattigare) är ju bara lättlurad godhetsivrare som inte bryr sig om demokrati och snart är utröstade ur Riksdagen.

 3. Socialdemokraterna hade en gång i tiden en idé om att fattigdomen skulle vändas till det bättre för löneslavarna, den linjen fick ett abrupt slut då karriärpolitiker Palme kom in i den innersta kretsen.
  Från 1969 och framåt har Sverige bara blivit sämre på att tillämpa det grekiska ordet demokratia och omvandlat det stegvis mot anarkia.
  För partiet S som anser sig veta bäst har det också gått utför enär deras mål var ”ta makten och behåll den.” Varför har det blivit så, jo förr var deras ledare personer med en erfarenhet från arbete bakom sig, nu är det mestadels broilers sprungna ur SSU och med liten eller ingen yrkeserfarenhet. I stort sett renodlade teoretiker som inte fått något annat än sitt eget partis ideologi att stötta sig emot, inga inflöden av andra åsikter.
  När de hör ordet kompromiss vet de inte vad det betyder och kan inte använda det heller, de lever i bubblan ”vi vet bäst, alla andra har fel” vad folket anser ger de inget för annat än ”de har fel värdegrund.”

 4. Visst finns det demokrati i Sverige, fast bara jättelite och jättesällan – bara när vallokalerna är öppna för röstning vart fjärde år. Det betyder att vi har demokrati en halv dag på 1460 dagar, d.v.s. under 0,342 promille eller 342 miljondelar (ppm) av tiden. Detta är mindre än 400 ppm, som är alkoholhalten i vanlig mjölk, och 420 ppm som är koldioxidhalten i atmosfären.

  Således är det lättare att bli full på mjölk än på demokrati, och lättare att andas ut koldioxid än in demokrati i Sverige.

  1. Rättelse: Kefir menar jag, inte vanlig ojäst standardmjölk. Filmjölk kan innehålla 30 ppm, mer om den är jäst.

 5. Sverige tycks vara en viktig knutpunkt för kriminell mångfald med stor frihet. Myndigheterna mäktar inte med nödvändig kontroll i landet de har i uppdrag att sköta. Fredliga människor lever inte så säkert, som de förtjänar. Gator och torg är alltför ofta osäkra platser. Att vara hemma är inte alltid någon garanti mot våld och brott. Anlagda bränder ökar. De höga skatterna höjs hela tiden. Trots det har de folkvalda samhällsarkitekterna tillräckligt med väljare. Vi verkar ha en regering, som är i opposition till folkviljan. Partierna käbblar, döljer sanningar och vill inte ge någon annan rätt. Jag kan tänka mej folkomröstningar i sakfrågor liknande Schweizisk modell. Då skulle den akuta migrationsfrågan varit beslutad nu. Det hänger ändå på att informationen i sakfrågorna redovisas öppet och uppriktigt.

 6. Socialdemokraterna samlar alltså upp de resterande dumhuvudena till väljare, dvs de som är så korkade att de inte ens röstar på Sverigedemokraterna?
  Att klistra etiketter på andra partiers väljare var/är kanske inte så smart, särskilt inte om själv man tvingas importera…

  Men vad spelar roll när Makten, med tillbehör, är det viktigaste?

  För övrigt är ”asyl” ett extremt missbrukat ord, som snart, helt och hållet, har tappat sitt ursprungliga värde.

 7. Man försöker blanda ihop korten med ”invandrare”, ”flyktingar” och ”asylsökande”. Sverige hade en för landet positiv invandring på 1950- och 1960-talet. Det förbyttes mot asylmottagning på 1970-talet då man började med att ta emot människor som andra länder inte ville ha.

  I dag tar man emot som inte går att anställa och skickar ut de som gör rätt för sig. Man säger att man ska värna asylrätten när färre än en på tio har flyktingskäl och fyra av tio släpps in på grund av att vi släppt in en från början.

 8. Demokrati? Du tror väl inte på allvar att de styrande skulle ha minsta tanke på att leva upp till det?

  Vad som driver dessa maniska politiker att förstöra landet Sverige är omöjligt att veta. En gåta, ett oförklarligt mysterium!

  Men en sak är glasklar och bevisas dagligen: MAKTEN framför allt!

  I en sann demokrati vore nya styresmän en möjlighet 2022. Men här utgör korruption, mygel, fiffel, båg och lögner effektiva hinder! Tragiskt likväl odiskutabelt!

  1. Valmyndighetens server kommer sannolikt att krascha även vid röstsammanräkningen till valet 2022!
   Det är väl redan inplanerat, för nu vet man ju hur det skall gå till!

 9. Man kan tycka att ett folk har den regering den förtjänar. Det råder väl ingen tvekan om maktgirigheten inom S och de andra partierna och deras ständiga försök till manipulering av information och tillsättandet av strategska poster inom sammhällsstrukturen.

  Samtidigt kommer ju politikerna undan med vad som helst. Svenskarna tycks ha en tendens att hoppas att de kommer att ta sitt förnuft tillfånga, och att allt kommer att bli bra med tiden. Det verkar ju vara ett minst sagt naivt synsätt. Någon pekade ut hybris som ett svenskt karaktärsdrag. Det tycks också finnas en allmän rädsla för grundläggande förändringar. Dessutom finns ett allmänt kollektivtänkande – man ska vara överens om allting.

  Slutsatsen måste bli att vi inte kan förvänta oss av politikerna att respektera demokratin, men här kan man fråga sig: har vi – folket – verkligen förvaltat vår demokratiska makt rätt?

 10. Demokrati grundar sig på folkmakt och folkstyre under förutsättning att vi skapar forum för utbyte av åsikter och ide’er.
  Men här i Sverige kan socialdemokraten Morgan Johansson som antagligen tycker att han är en stor DEMOKRAT, vägra debattera invandringsfrågor i TV.
  SKANDAL !
  Hade rätt varit rätt skulle TV kastat ut den lille pajasen och ersatt med någon som viljat debattera frågan.
  Socialdemokraterna visar gång på gång att deras demokrati är noll och intet värt !

 11. Miljöpartiet, Ylva Johansson och även centern, vill ju tydligen importera obegränsat med lycksökare hit till vårt land. Men man kan ju fråga sig vad det ska vara bra för. Vad är poängen ? Vem blir lyckligare av det ? På kort sikt : De bidrags-törstande och de röst-törstande såssarna. På lite längre sikt : INGEN !!! Och vad är det för slags vision att hela världen ska bli som ett schackbräde, där pjäserna ständigt flyttas runt, än hit och än dit.
  Nej, istället för att bara fegt fly problemen i hemländerna och lämna kvinnor, barn och gamlingar åt sitt öde, så ta tag ert liv och lös era problem. Det har andra klarat genom århundradena, så det funkar även nu.

 12. Demokrati ? Ha Ha demokratin är stendöd. När ett litet extremistparti med 3% sympatisörer får bestämma över alla andra. Fy faan det stinker diktatur.

 13. Vissa politiker verkar lida av ett Karl XII-syndrom, dvs jobbar för att Sverige ska bli stormakt igen, som vi var fram till ca 1718. Kan politikerna inte lägga under sig landmassor och bli hörda den vägen så försöker de på annat sätt bara för att bli uppmärksammade. Att det sedan går ut över det svenska folket, tjaa, shi’t happens, verkar politikerna anse.

 14. Har vi verkligen demokrati i Sverige när ett parti MP som är under riksdags spärren skall avgöra om vi skall förstöra landet yterligare med mera invandring….….

Kommentera

%d bloggare gillar detta: