Stäng

Siffrorna berättar sanningen om våra politiker…

Från Thoralf Alfssons blogg 

Begriper inte människor hur illa det är? När rödgröna klimatfanatiker får styra Sveriges energipolitik så kan det bara gå åt helvete.

Sveriges elförsörjning har under de senaste 50 åren byggt på vattenkraft och kärnkraft. En energimix som är mer eller mindre helt koldioxid fri. Med andra ord den allra bästa energimixen som man kan uppnå enligt klimatalarmister.

Vattenkraften har fått fungera som reglerkraft för att balansera landets energibehov under dygnets alla timmar. Det är ett system som gett oss ett mycket tryggt och säkert elsystem.

Nu håller de rödgröna politikerna tillsammans med klimatalarmisterna på att slå vårt elsystem sönder och samman genom att avveckla kärnkraften och ersätta den med intermittent vindkraft och solkraft. En mindre andel av detta fungerar bra i vårt elsystem men ju större andelen blir desto större blir problemen och kostnaderna kommer skjuta i höjden. Vi har nu hamnat i det problematiska området och det kommer bara bli värre de kommande åren.

Att Svenska kraftnät tvingades betala Vattenfall drygt 300 miljoner kronor för att starta upp reaktorn Ringhals 1 redan den 1 juli var bara en första liten signal om ett elsystem som håller på att haverera.

Thoralf har roat mig med att titta lite på hur effektiva de olika energislagen var under 2019.

Om vi först tittar på kärnkraften. Under 2019 fanns det en installerad effekt på 8456 MW. Om man räknar ut medeleffekten på de timvärden som Svenska kraftnät tillhandahåller så var den 7360 MW för kärnkraften. Det innebär 87 procent av installerad effekt.

Om vi sedan tittar på Vattenkraften så skall den installerade effekten vara 16 200 MW och den producerade medeleffekten 7432 MW. Vilket innebär 45,9 procent men då skall man ha i minnet att vattenkraften fungerar som reglerkraft, Sveriges gas och bromspedal.

Sedan har vi då sorgebarnet vindkraft. Vid ingången av 2019 fanns det en installerad effekt på 7300 MW och vid senaste årsskiftet hade den ökat till 9000 MW genom den utbyggnad som skett under året. Om vi då utgår från medelvärdet 8150 MW som installerad effekt under 2019 och den producerade medeleffekten för 2019 som låg på 2272 MW. Vilket ger ca 27,9 procent i verkningsgrad i förhållande till installerad effekt.

Den timme under året som de blåste minst under 2019 uppnådde vindkraften bara en effekt på 85 MW, det vill säga ca 1 procent av installerad effekt. I princip noll!

Om vi gör samma räkneexempel för solkraft så får vi en installerad effekt på ca 550 MW under 2019 och solkraften producerade som en medeleffekt 29,3 MW. Vilket ger endast 5,3 procent av installerad effekt.

Nu kan alla se hur stor andel som respektive energislag är i förhållande till varandra. Men visar man på det som kallas utnyttjandegrad eller verkningsgrad i förhållande till installerad och teoretisk effekt så ser det ut enligt nedan.

Vilka energikällor är det som Sveriges politiker subventionerar med stora belopp? Just precis de absolut sämsta energislagen ur flera aspekter. Dessutom avvecklas det mest tillförlitliga energislaget, kärnkraft.

Det här kommer straffa sig för svensk industri och de svenska hushållen. Du ser det på din elfaktura varje månad!

Thoralf Alfsson 

”Solenergin har gått från nästan inget alls till att vara väldigt kraftfullt”, Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet

-Pettersson säger att det verkar svårt för våra politiker att förstå orsak och verkan och konsekvensanalyser har de aldrig sysslat med och det gäller inte bara energipolitiken utan alla områden…

15 reaktioner på “Siffrorna berättar sanningen om våra politiker…

 1. Skyll inte på salladskommunisterna det är RIKSPUCKOT STEFAN LÖFVEN som släpper fram dem, glöm aldrig det.

 2. Det finns alltid en mening med att slå sönder fungerande strukturer, som också tyvärr ger invånarna tillgång t.ex billig el.
  Nu har Mp och S lyckats söla till hela sveriges elproduktion i många år utan ens få till svars för vad de åstadkommit – meningslöst el dravel som gått över till totalt ekonomi kaos för de svenska invånarna.
  Det är det enda de vill, De vill störta ett fungerande samhälle rakt ner i helvetet, för varken elcyklar vindkraftverk ger något tillbaka, utan är något Mp substitut för de känslor de inte fått av sina föräldrar.
  Nej de är inte i majoritet, de är en minoritet på 3 % som absolut skall ut från regeringen – nu
  så vi får en chans att bli ett friskt och helt land igen.

 3. MSN går nu ut med lögnen att WHO hyllar den svenska Corona-strategin. Sanningen är istället att dom uppskattar tillblivelsen av den tänkta Corona-kommisionen(dom har väl inte ännu insett att den redan är politiskt tillsatt av medlöpare till regimen). Dessutom uppskattar dom även att man i vissa delar kommit till insikt om att man gjort fel och motvilligt nästan erkänt detta. Har alltså ingenting med själva strategin att göra. LJUG, som vanligt.

 4. ”Solkraft”, ”solfångare”, bygger på
  kiseldioder!
  Detta är, trots den panikartade
  utbyggnaden av systemen, redan
  ett gammalmodigt system.

  Effektivare och mer miljövänliga
  system finns redan!
  – men det vet väl inte miljömupparna
  om?
  Exempel på nya batterier är Perovskite-
  solffångarna. Samma verkningshrad men
  mucket billigare i tollverkning och
  ”snällare” för miljön.

  Likaså förordar de att bilflottam byts ut
  mot bilar med litium/kobolt batterier.
  Dessa är både brandfarliga och
  miljövidriga!
  Exempel på alternativ är de nya
  ”Glas” – batterierna och värgas motorer.

 5. Inga förråd fanns då pandemin startade eftersom politikermaffian tappat förmågan att tänka längre än vad deras näsor räcker. När våra ledare kommer undan med att förklara ”vi såg det inte komma” borde den mest avtrubbade medborgaren förstå att det är fara å färde.
  Varför har vi överhuvud taget en Riksdag och Regering när de vid problem lutar sig mot myndigheter och utredare. Att de själva bara pratar om hur mycket det skall satsas och produceras utan att ha en aaaning om det verkligen föreligger resurser för utförandet.
  En liknelse: någon går ut och anställer 2000 personer till en fabrik som ännu ej är byggd och ingen vet vad som skall tillverkas. Det är det närmaste jag kan komma till vår nuvarande Regering och Riksdag.

 6. I en normalfördelning är 50% dummare
  än genomsnittet!

  Men om vi tillsätter 10% som är dummare
  än genomsnittet så blir resultatet ännu
  fler under genomsnittet!

  => Vad betyder ”Allas lika värde”?
  – har det samma sakliga betydelse
  som: ”gud är allsmäktig”?

  Det är fantastiskt vad ord kan vara
  värdelösa!

 7. Du blir inte politiker på grund av förståelse. De får ledande befattningar på grund av nepotism och rövslickande.

 8. De bryr sig inte. Det viktigaste för dem är Sverige bilden. När sedan kraschen kommer, så har de säkra jobb inom FN ,EU
  eller liknande. ” Vi gjorde vårt bästa, vi
  såg det komma” etc. Kvar finns de som
  får hjulen att snurra, vårdare, lärare etc.
  Deras skatter höjs ytterligare. Arma land

  1. Den bild andra länder har av Sverige idag ska nog
   dom styrande inte vara stolta över, det är snart ingen
   som vill ha med Sverige att göra.

 9. Bra undersökning tycker jag. Man önskar det kom in några seriösa energiexperter och gör praktisk politik av det hela. Politisk energidrift är en respektlös lek med landets invånare.

 10. Förbjud omgående MP innan dom totalt ödelägger Sverige. Titta bara om mp sitter kvar i Regeringe fri invandring vi tvingas köpa kolproduserad el ifrån Tyskland samtidigt som vi stänger av välfungerade kärnkraftverk det måtte då vara slut på detta vansine …….

 11. Svenska miljömuppar tycks ha ett sjukligt behov av att brösta upp sig och göra sig till. Detta genom att påstå sig gå i täten betr. miljöpolitik och ligga i framkant betr. energipolitik. Och dom kommer nog att lyckas med konststycket att rekordsnabbt förvandla vårt land till ett U-land på dekis.
  Om man skaffar sig lite självförtroende så kanske att man kan känna sig så pass trygg i sig själv att man slutar upp med såna löjligheter som att ständigt behöva mäta sig med andra.
  ”Var dig själv, för alla andra är upptagna” ; Oscar Wilde

 12. Vore inte läget så allvarligt för svensk industri framöver så är allt väldigt skrattretande. Någon gång i vinter när vi också stängt Ringhals 1 och det blir minus tio grader och vindstilla samtidigt så antingen kommer stora områden att kopplas bort från elnätet och/eller så ökas importen av fossilel från Danmark och Tyskland. Undrar vad han Tokfnatt från fascistpartiet MP kommer att säga då? Vårt land har redan gått miste om industriinvesteringar på grund av el/effekt brist och fler lär det blir.

 13. Och detta röstar dumsvensken på,Nej fy fan nu lämnar jag detta dårhus till land !!!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: