USA:s självständighetsdag – 4 juli

HISTORIA. USA:s självständighetsdag, firas idag den 4 juli som USA:s nationaldag och är en federal helgdag där. Dagen firas till minne av då 13 brittiska kolonier i Nordamerika den 4 juli 1776 förklarade sig självständiga från Storbritannien i och med att USA:s självständighetsförklaring ratificerades av den kontinentala kongressen.

Frihetsgudinnan, Statue of Liberty. Foto: William Warby
 • 1777 avlossades 13 skott, först på morgonen och sedan på kvällen, den 4 juli i Bristol, Rhode Island. Philadelphia firade det första moderna firandet: officiell middag för USA:s kontinentalkongress, skålar, 13 salutskott, tal, böner, musik, parader, samlande av trupper, och fyrverkerier. Fartyg dekorerades i rött, vitt och blått bunting.
 • 1778 firade general George Washington med dubbel ranson på rom för soldaterna, och artilleriet sköt salut. På andra sidan Atlanten satt ambassadörerna John Adams and Benjamin Franklin och åt middag för amerikanerna i Paris, Frankrike.
 • Den 4 juli 1779 inföll dagen på en söndag, men firades då kommande dag, måndag.
 • 1781 blev Massachusetts General Court första delstatsförsamling att erkänna dagen som ett delstatligt firande.
 • 1820 hölls det första firandet i Eastport, Maine vilket blev det största firandet i delstaten.
 • 1870 gjorde USA:s kongress dagen till en obetald helgdag för federalt anställda.
 • 1938 gjorde USA:s kongress dagen till betald federal helgdag.

Amerikas förenta stater, United States of America, i förkortad form Förenta staterna, United States, i tal USA eller Amerika består av består av 50 delstater, ett federalt distrikt och ett flertal olika självstyrande områden.

USA har c:a 328 miljoner invånare och är till befolkning och yta det tredje största landet i världen. USA är dubbelt så stort som hela EU och bara en aning mindre än Europa inkl. den ryska delen.

USA är en av världens mest etniskt blandade och mångkulturella nationer, på grund av storskalig invandring från många länder. USA beskrivs ofta som invandrarnas förlovade land, men då är nog inte den amerikanska ursprungsbefolkningen tillfrågad. Geografin och klimatet i USA är också mycket varierande, och det är hem för en mängd olika vilda djur.

USA är världens största ekonomiska och militära land.

Nåväl, idag är de flesta amerikaner stolta över sitt land och firar…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

 

 

 

2 thoughts on “USA:s självständighetsdag – 4 juli

 1. Fast det får nog ingen större genomslag i Svensk Media,
  dom hittar säkert något dom kan skuldbelägga USA för,
  om inget annat så har kanske D.T sagt något som inte
  faller den allvetande Svenska Median på läppen ?

Kommentera