JO utreder åtta kommuner för mörkad utbredningen av coronaviruset i Södermanland

KORRUPTION/BROTTSLIGHET. All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Riksdagens ombudsmän, eller i dagligt tal Justitieombudsmannen (JO), är en del av riksdagens kontrollmakt (alltså folkets kontrollmakt). JO har till uppgift att på riksdagens vägnar utöva tillsyn över tillämpningen i offentlig verksamhet av lagar och andra författningar. Tillsynen omfattar såväl domstolar och andra myndigheter som de anställda befattningshavarna.

JO Per Lennerbrant. Foto: Pernille Tofte

JO har beslutat att utreda en anmälan mot åtta kommuner och en region som påstås ha samordnat sin hantering av en journalists begäran om att få ta del av uppgifter som rör covid-19.

I en anmälan till JO fördes det fram klagomål mot åtta kommuner och en region (Eskilstuna kommun, Flens kommun, Gnesta kommun, Katrineholms kommun, Nyköpings kommun, Oxelösunds kommun, Strängnäs kommun, Trosa kommun och Region Sörmland). I anmälan uppges att kommunerna och regionen, inom vad som omnämns som ett kommunikationsnätverk, samordnat sin hantering avseende en journalists begäran om att få del av sammanställningar av uppgifter som rör covid-19.

Kommunerna och regionen har nu uppmanats att göra en utredning och yttra sig om den i anmälan påstådda samordningen. De har även uppmanats att besvara vissa frågor och redovisa sin bedömning av om reglerna i bl.a. tryckfrihetsförordningen har följts.

– Uppgifterna i anmälan väcker frågor om offentlighetsprincipen har följts. Jag vill därför ha kommunernas och regionens redogörelse för vad som har hänt, säger justitieombudsmannen Per Lennerbrant.

Kommunernas och regionens yttranden ska ha kommit in till JO senast den 16 oktober 2020.

  • TIDIGARE 2020-05-03. Kommuner mörkar utbredningen av coronaviruset i Södermanland

KORRUPTION. Toppcheferna i Sörmland har aktivt försökt mörklägga hur omfattande smittspridningen av coronaviruset är inom äldreomsorgen i Södermanland. Flera kommuner samt Region Sörmland har pratat ihop sig om en gemensam strategi mot media, rapporterar Södermanlands Nyheter med flera.

Johan Persson, kommunchef i Oxelösund. Pressbild

Förhalningstaktik används av samtliga kommuner som fått begäran, vilket bekräftas i en sammanfattning av det man kommit överens om, som Johan Persson, Oxelösunds kommunchef, skickat till alla kommuner och till regionen. ”Ingen kommun kommer att svara innan onsdag”, slås det fast i mejlet.

I flera artiklar har tidningar avslöjat att sörmländska kommuner mörkat uppgifter gällande hur utbredd coronasmittan är inom äldreomsorgen. Samtidigt har flera kommuner tillsammans med Region Sörmland medvetet försvårat för media att ta del av uppgifterna genom att konspirera med varandra.

-Pettersson säger att detta är korruption på hög nivå, politiker och tjänstemän verkar ha glömt vilka som är deras arbetsgivare. Skattebetalare ska bara betala och inte vara till besvär tycks de anse.

Troligen är politikerna inblandade i tjänstemännens mygel eftersom det fortsätter år efter år.

Den som åsidosätter offentlighetsprincipen gör sig skyldig till tjänstefel enligt brottsbalken och kan dömas till böter eller fängelse i högst två år, och vi ska veta att mygel med offentlighetsprincipen är det lilla som sker mot skattebetalarnas vilja i kommunerna och de tjänstemän som är ärliga nog att protestera får sparken.

Bra gjort av Sörmlands Media…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “JO utreder åtta kommuner för mörkad utbredningen av coronaviruset i Södermanland

  1. Som vanligt, mygel och korruption!
    Så oändligt tröttsamt!

    Kommer vi svenskar någonsin att hysa förtroende för någon politiker igen?

  2. Kommunchefen Johan Persson är ett helgon. Det syns på att hans huvud strålar guld.

Kommentera