Öresundsbron fyller 20 år

Öresundsbron öppnades för trafik den 1 juli 2000 och idag är det 20 år sedan. Öresundsbron är en 15,9 km lång fast förbindelse över och under Öresund, mellan Malmö (Lernacken, Limhamn-Bunkeflo) och Köpenhamn (Kastrup, Amager) som öppnade 1 juli 2000.

Vänstern och miljörörelsen demonstrerade och försökte stoppa brobygget, jag misstänker att det är samma typ av människor som idag ingår i BLM och försöker riva statyer…Foto: Jonn Leffmann CC-licens

Förbindelsen består av en 7,8 km lång brodel med tillfarter; Öresundsbron. De omkring 4 km närmast Danmark utgörs av en tunnel, eftersom spannet på en högbro hade varit en fara för flygtrafiken vid Kastrups flygplats. Som övergång från bro till tunnel tillskapades ön Pepparholm med en längd av cirka 4 km.

Förbindelsen består av motorväg och dubbelspårig järnväg. Motorvägen utgör en del av E20 och järnvägen en del av Öresundsbanan. Den genomsnittliga trafikmängden 2014 var cirka 20 000 fordon och 33 000 tågpassagerare per dygn. Jämfört med innan bron har trafikmängden femfaldigats. På grund av corona-pandemin blir det dock inget större firande…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Öresundsbron fyller 20 år

 1. Det är märkligt att kommunister och miljöpartister är så konservativa, om de fick bestämma så skulle vi fortfarande färdas med häst framför en Gigg.
  För er ungdomar är en Gigg en kärra med två stora hjul för två personer.
  Att bygga bron har inget med våra politikers val att låta all världens populister att komma hit och få en fristad.
  Att öppna slussarna för sekter från främmande kulturer var och är ett feltänk av drömmande syltryggar.

 2. En av de stora olyckor som drabbade f.d. Sverige,under min frånvaro !!
  Kan det vara så dj-igt att denna snabb-förbindelse,för all jordens kriminella drägg,var välplanerad inför invasionen ?

 3. Som vanligt var det centerpartiet och miljösekten som förhalade brobygget och fördyrade det med många miljarder.
  Olof Johansson en av Annie Lööfs företrädare hade nageln i ögat på Göran Persson som var tvungen att köpa hans röster från centerpartiet.

  • Beslutet att bygga Öresundsbron togs i juni 1994, Olof Johansson avgick i protest 1994, .Göran Person blev Statsminister 1996.
   Historia är att minnas rätt.

Kommentera