Stäng

220 procents överdödlighet i vissa invandrargrupper

INVANDRING & SJUKDOM. Överdödligheten i covid-19 är 220 procent högre för vissa grupper av invandrare jämfört med personer födda i Sverige, enligt en ny studie som har publicerats i Läkartidningen.

Mörka människor passar inte i solfattigt klimat.

– På samma sätt som man säger att vi inte kunnat skydda äldre på äldreboenden, kan man säga att vi framför allt inte lyckats skydda äldre invandrare i trångboddhet, säger professorn Kristina Jakobsson.

Studien har tittat på personer födda i Irak, Somalia och Syrien. Faktorer som tros ha lett till större smittspridning bland dessa grupper är bland annat mindre möjligheter till social distansering och att flera generationer bor tillsammans i högre utsträckning.

Överdödligheten under mars–maj 2020 jämfört med 2016–2019 bland medelålders (40–64 år) och äldre (> 65 år) personer födda i länder varifrån många nyligen invandrat som flyktingar var ca 220 procent.

Bland personer födda i Sverige, EU, Norden eller Nordamerika var överdödligheten bland äldre 19 procent och bland medelålders -1 procent.

Trångboddhet, flergenerationsboende och mindre möjligheter till social distansering i hemmiljö och arbetsmiljö är troliga bidragande orsaker.

En översyn av strategin mot covid-19 som också beaktar skilda förutsättningar för skydd mot smittspridning i befolkningen är nödvändig.

-Pettersson är inte epidemiolog, läkare eller forskare men jag begriper att människan har olika hudfärg av någon anledning och när utlandsfödda drabbas mer än ursprungsbefolkningen är de på fel plats i världen. Sjukdomar beroende på d-vitaminbrist, ökad risk för diabetes, högt blodtryck och fetma ökar bland utrikesfödda. Autism och psykiska sjukdomar är också vanliga.

Av humanitära skäl bör vi hjälpa dem hem…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 reaktioner på “220 procents överdödlighet i vissa invandrargrupper

 1. Du borde kanske i första hand hjälpa våra egna fattigpensionärer,som speciellt drabbar kvinnor.
  Finns ju bevisligen de som t.o.m. tvingas äta katt o. hundmat i slutet av perioden,innan nästa fattighjälp anländer !
  Vad gör att ditt öppna hjärta klappar i första hand för dessa till största delen lyckosökande o. kriminella ?

 2. Det går att hjälpa dessa grupper också genom att erbjuda boende där det bor många som röstar på MP och V. Villaområden för C går också bra. Samtidigt skulle alla dessa medmänskliga hjälpare som tar emot dessa personer i sina hem få en riktig introduktion i hur mångkultur fungerar. Och inte bara skötsamma personer som arbetar ska väljas ut. Våra framtidshopp som ska försörja oss måste få förtur. Det är klart att det kan bli oroligt med brott, mord och våldtäkter. Men svenskarna måste ju integreras.

 3. Inavel genom konsekvent kusingifte bidra också till olika former av sjukdomstillstånd. Fysiska som psykiska.

 4. I Irak, Somalia och Syrien är kusinäktenskap vanliga.
  Kan detta vara en bidragande orsak?
  Av min erfarenhet av husdjursavel har jag erfarit att alltför omfattande inavel skapar defekta individer, som löper större risk att avlida vid sjukdomsangrepp.

 5. Skulle vara intressant att få reda på födelseland för de som fått intensivvård. Rykten säger att andelen svenskar som fått intensivvård är väldigt liten så det skulle vara bra om rykten motbevisas.

  1. Enligt Dagens Medicin är patienter på landets intensivvårdsavdelningar idag sjukare än de var för tio år sedan. Dödligheten har ökat, det kan bero på att patienterna har blivit sjukare eller att vården har blivit sämre.

   https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/03/18/iva-patienter-har-blivit-sjukare-over-tid/

   Tyvärr hittar jag inget om etnicitet på de sjuka men hörde om att IVA-avdelningen på Södersjukhuset var belagd med enbart afrikaner.

 6. Mer bidrag, grillning, Pizza-kalas, D-vitamin, och knäböjningar är receptet !

 7. Jag skulle inte bli förvånad om det snart kommer in förfrågningar/förslag från invandrare/syltrygg att extra bidrag skall ges till familjer från långtifrån som haft corona drabbade i släkten. Skälet till att bidrag skall utges torde bli ”det är vårt fel att de fick stanna därför blev de också smittade.”

 8. Det är naturligt vårt fel och vår svåra rasism att det är för få soltimmar här och att att det lilla vi har inte tränger igonom slöjorna. Och naturligvis är solbränna ”blackface”…

 9. ”Hudfärg påverkar också synteshastigheten. Om en ljushyad person solar avklädd tills huden börjar rodna av solbränna (15–20 minuter) bildas minst 250 mikrogram (=10 000 IE; 10 mikrogram=400 IE) D-vitamin (rekommenderat kostintag är 7,5 mikrogram/dag). Mörkhyade personer behöver 5–10 gånger längre tid i solen för att uppnå samma mängd. På tropiska breddgrader är detta inget problem vid traditionell livsstil, men i modernt storstadsliv motverkas ofta solexponering, tex genom inomhusvistelse, luftföroreningar och heltäckande klädsel. När mörkhyade invandrare från solrika länder hamnar i Skandinavien och fortsätter med sin traditionella (D-vitaminfattiga) kost och dessutom beslöjar sig, blir svår D-vitaminbrist vanlig. I muslimska länder är problemet känt bland läkare, som ofta behandlar muskuloskeletala smärtor hos kvinnor med D-vitamin.
  D-vitaminsyntesen varierar således med såväl latitud, årstid, väderlek, livsstil och ålder som hudfärg.” https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/2007/03/d-vitaminbrist-kanske-vanligare-an-vi-trott/

  Om våra dyra politiker tagit dessa rön på allvar innan den senaste flyktingtsunamin hade vi svenskar kungar se ljusare på framtiden.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: