WHO har rätt om Sverige

PANDEMI. Världshälsoorganisationen, WHO, ett av FN:s många organ pekar ut Sverige som ett högriskland på grund av coronasituationen – något som fått hård kritik av statsepidemiolog Anders Tegnell. Infektionsprofessor Björn Olsen tycker dock att utpekandet och varningen för Sverige är helt rimlig. – Så fort man får på näbben, då blir det ett jävla liv, säger han till Sveriges Radio.

Världshälsoorganisationen WHO utfärdade i veckan en speciell varning för elva länder på grund av spridningen av covid-19. WHO oroas för att ländernas sjukvård kan pressas för hårt när den vanliga säsongsinfluensan slår till.

Länderna på listan är Armenien, Moldavien, Nordmakedonien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kirgizistan, Ukraina, Kosovo – och Sverige.

Statsepidemiolog Anders Tegnell avfärdade varningen och riktade hård kritik mot WHO. – Vi ser inga tecken alls på att vår epidemi i Sverige blir värre – tvärtom, sa Tegnell.

Efter kritiken, som även kom från regeringen, tonade WHO ner varningen. Samtidigt stod man fast vid att Sverige ska stå kvar på listan.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, tycker att varningen är ”totalt rimlig”.

– Utifrån svenska glasögon är den väl inte särskilt rimlig, men utifrån WHO:s glasögon, som är fullt objektiva, kan man säga att den är totalt rimlig. Klassningen är gjord av WHO och WHO:s tjänstemän. De är objektiva och de är duktiga, säger Olsen till Sveriges Radios Ekot.

-Pettersson säger att Sveriges reaktion är märklig. När USA:s president Donald Trump kritiserar WHO är Trump en idiot, när WHO kritiserar Sverige är WHO idioterna.

Det är konstigt att man ena sekunden säger att man litar på WHO:s bedömningar när det gäller det mesta, men kritik mot Sverige går inte. WHO har fel, EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC, har fel, Danmark, Finland, Norge och Tyskland har fel. New York Times har fel, det är inte många som förstår hur brilliant den svenska taktiken är…

Jag erkänner att jag också är dum som inte inser det fina med Sveriges bekämpning av corona…

C19.se

 • Sverige: 5304 döda
 • Danmark: 619
 • Norge: 265
 • Finland: 371
 • Danmark, Norge och Finland: 1255
Slaget om Corona från Memingenjören, siffrorna från igår

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “WHO har rätt om Sverige

 1. Tegnell har aldrig svarat rakt på en enda rak fråga. Han har glidit undan och svarat på ett sätt som ger ett tvetydigt intryck.
  Jag tror faktiskt att han gör sitt bästa, trots att det i många stycken skiljer sig av resten av världens experter.

  I Tegnells sommarprat (varför man nu skall plocka in hans betraktelse innan det är kalrt), finns dock en annan ledtråd.

  Tegnell säger att han samtalade mycket med sina motsvarigheter i andra europeiska länder och att de var samstämmiga i hur de skulle hantera corona utbrottet. Men sedan blev han överraskad av att det helt plötsligt fattades andra beslut i andra länder. Beslut som gick tvärs emot vad de kommit överens om att göra.
  Bra så, jag tror Tegnell är ärlig i denna beskrivning.

  Men vad han inte nämner är att det var inte hans kompisar inom epidemiologi (de han var överens med) som fattade beslut som gick på tvärs mot vad som var överenskommet. Det var politiker i andra länder som fattade de drastiska besluten om nedstängning mm.

  Andra länders epidemiologer följde sina politikers beslut. Svenska politiker sade inte ”flaska”, utan trodde att de på detta sätt kunde slippa ansvar för framtiden.

  Tegnell satt i en rävsax, men han fortsatte med de beslut han trodde på. Regeringen hade inga invändningar. Löven, Hallengren m fl var också nöjda med att slippa fatta beslut.

  Så här illa skickade politiker måste bort. Men jag tror inte att de kommer undan denna gång. I princip har resten av världen (inkl WHO) gett sitt omdöme för hur Sverige styrts i coronatider.

  Och obs, det är inte Tegnell som styr Sverige.

  Just nu vet jag inte ens om vår statsminister styr Sverige.

 2. Jag anade det, nu är det bekräftat. Vi ska testa 100 000 i veckan. När Sahlgrenska helt plötsligt får in 1000 prover hade de inte hört något annat än genom media att prover skulle tas. Detta enligt Marie Karlsson, biomedicinsk analytiker på Sahlgrenska.
  Politiker, myndigheter talar om vad de ska göra, men utförarna blir inte informerade. Kanske inte ens att deras chefer får förfrågan har ni resurser, för inte kan det väl vara så att inte chefer informerar. Eller är de också utbildade i broilerfabrikerna där partitillhörigheten är det viktigaste.
  Helt otroligt absurt, rena sovjetstaten fast i kubik.

 3. Jag pratade med Gud igår kväll och han sa följande med kraftig skånsk dialekt.

  Du ska veta en sak min kära gåsapåg, och det är att corona är helt ofarligt om man jämför med invandrare. Invandringen måste upphöra.

  Sedan avslutade vi samtalet med en bön.

  Gud som stor i oden är, se till mig som liten är. Vart jag mig än i världen vände ser jag dessa vita negertänder.

 4. Våra politiker pumpar in astronomiska mängder med skattepengar i FN och dess olika underorganisationer, så det är klart att de offentligt ”tonar ner kritiken” en smula om svenska makthavare antyder att pengaregnet kan komma att sina.

  Detsamma gäller EU, de andra tolererar Sverige utåt, delar ut priser till våra politiker, låtsas offentligt att våra politiker åtnjuter de andras respekt o.s.v., så länge som våra politiker vräker skattepengar över dem, men bakom våra ryggar gissar jag att de flesta antingen tar sig för pannan eller gapskrattar åt oss svenskar som väljer hysteriska jättebäbisar och förståndshandikappade till ledande positioner.

 5. Det är så mycket prestige i FHM retorik. Standardsvar från denna myndighet ”glider” alltid vid sidan av frågan och svaret blir goddag yxskaft. Våra kära vänner från MSM nöjer sig allt med detta ickesvar.

 6. Faktaresistenta styrespersoner i vårt land, något annat kan väl inte utläsas av rapporterna. Eller är det så att våra grannar i Norden fuskar med siffrorna?
  Allt som sker i Sverige då det gäller politikers spel talar sitt tydliga språk, de våra ledare, är inte sanningsenliga och absolut inte att lita på.

Kommentera