Stäng

Sverige har svikit de verkliga samhällsbärarna…

PANDEMI. Det är farligt, livsfarligt, att vara fattig. Särskilt under en pandemi. Smittan får fäste i utsatta förorter. Medan överklassen klarar sig. Vårdbiträden och busschaufförer kan inte jobba hemifrån eller isolera sig. Sverige har svikit de verkliga samhällsbärarna, skriver Anna Bäsén på Expressen

Enligt Expressen som gjort corona-pandemin till en klassfråga så smittas och dör flest i Sveriges fattigaste förortsområden medan det i överklassområden som Djursholm och Östermalm är näst intill smittfritt.

Det framgår inte av Expressens artiklar på vilket sett förortsbefolkningen är de ”verkliga samhällsbärarna” men de avslöjar en avgrundsdjup skillnad mellan rika och fattiga områden i huvudstadsregionen. Det är i de fattigaste och mest trångbodda förorterna som covid-19 fått hårdast fäste och flest vårdats på sjukhus.

Kropparna begravs enligt muslimsk sed inom två dygn. Begravningarna samlar hundratalet deltagare. På Rinkebystråket är uteserveringarna fulla av män som umgås. I mitten av mars var gatan näst intill folktom och de få som rörde sig ute bar munskydd. Nu är det knappt någon som bär munskydd. Känslan är att faran är över.

-Pettersson tycker det är märkligt att ”samhällsbärarna” har tid att sitta på uteserveringar och umgås, men kanske Expressen vet hur de får tid över…

Jag har från en bekant fått uppgifter från Södersjukhuset att på en av intensivvårdsavdelningarna, IVA, var 100 procent av platserna upptagna av sjuka afrikaner.

I städer som Oxelösund nekas svenska arbetssökande med utbildning arbete, folk från Mellanöstern och Afrika går före trots att språket är ett enormt problem både för patienter/vårdtagare och arbetsgivare som inte lyckas få fram enkla instruktioner om hygien och annat.

Anledningen kan man bara spekulera om, men en trolig anledning är lönebidragen som staten står för. En extra ”vinst” med att anställa invandrare är att de oftast inte ställer några krav och arbetar för minimilön. När sedan erfaren svensk personal begär lönehöjning så hänvisar kommun till att vi måste satsa på de lägst avlönade först. Det är en gammal klassisk socialdemokratisk taktik för den gäller inte höga chefer och heltidsanställda politiker.

Kommunledningen i Oxelösund har också förbjudit personalen att diskutera corona.

Expressens helvita redaktion klarar sig tydligen utan de verkliga samhällsbärarna. Bilden inte helt färsk. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 reaktioner på “Sverige har svikit de verkliga samhällsbärarna…

 1. Äntligen någon som börjar förstå varför covid 19 kom in på äldreboendena.
  Staten står för lönen genom bidrag. Allt för att sänka försörjningsstödskostnaden. Svenska som söker kan ju få A-kassa precis som de nyanlända när de varit där så länge som behövs för att kvalificera sig för A-kassan. Sen visar statistiken att många nyanlända jobbar i vården.
  Snacka om svindel och bedrägeri.

 2. Det är väl knappast så många samhällsbärare som bor i förorterna, och dom som bor där önskar inget högre än att komma därifrån, dom övriga bär dom Svenska skattebetalare på sina axlar!

 3. Att de inte kollar vad som rapporteras i världen. Det är nu självklart att d-vitaminbrist medför allvarliga covid-19 fall.

 4. Är det samma journalist som jävlas med dr Annica Dahlqvist som har sunda åsikter om hur man bättrar oddsen att överleva covid 19?
  fy fan för denna skittidning o deras journalistkopior

 5. Ja vem är samhällsbäraren? En person som genom hårt arbete ser till att få en bra utbildning, startar ett företag anställer de som inte brytt sig lika mycket.
  Kan de vara våra politiker, de som efter ett val inte kan komma överens om att samarbeta för landets bästa.
  Eller är det personen som flyr från förföljelse, verklig eller inbillad, får hos oss en fristad men vill inte bli som oss.
  En sak är klar att journalister som skriver utan eftertanke, bara det ger klirr i kassan, är inte en samhällsbärare.

 6. En del människor blir kränkta av att bli tillsagda/rekommenderade. Att tvätta händerna, hosta i armvecket, hålla avstånd, låta bli att spotta är något man själv väljer om man vill ställa upp på. Den inställningen, i kombination med lågfungerande konsekvenstänkande, är positiv för Coronasmittans framfart.

 7. Med andra ord så är det som det alltid är och har fungerat i samhället, en liten elit som lever på och utnyttjar den stora massan det s.k ”vanliga” folket som etablissemanget säger.

 8. Riktiga hjältar: vård/ polis, städare( ofta invandrare, busschaufförer etc. Tyvärr,
  sviker deras företrädare (S,L, MP) dem
  å det grövsta. Arma land

Kommentera

%d bloggare gillar detta: