Stäng

Så förändras islam

”Före kriget var jag en ivrig förespråkare av islamiska partier…//…Det skulle vara en väg att utveckla Syrien och motverka den ständigt närvarande korruptionen. Islam var en moralisk kraft som kunde ta Syrien ur fattigdom och elände. Nu har jag ändrat uppfattning”

Så skriver Leif Stenberg, professor och dekan, på Kvartal efter ett möte med en religiös ledare i Beirut. Håller islam på att förändras?

Enligt Stenberg, som också kallas islamolog, finns en trötthet bland många muslimer att islam ständigt kopplas samman med extremism, krig och konflikter. Allt fler verkar inse att politik och religion ska hållas åtskilda. Avståndstagandet till politisk islam sprider sig nu i muslimska länder, men det finns fortfarande en del att jobba med.

Som exempel på det sistnämnda nämner Stenberg den rituella fredagsbönen där könen är separerade från varandra. ”Många länder med en muslimsk majoritetsbefolkning är i historisk mening nya stater”, skrivs i texten. Må så vara, men muslimers regler och liv styrs till stor del av en bok som skrevs på 600-talet och följer man den ordagrant lär de gamla reglerna sitta i ryggmärgen på miljontals muslimer världen över under en lång tid framöver.

”I länder med muslimsk majoritetsbefolkning har årtionden av självständighet utmärkts av nationalistiska strömningar”, är ett annat citat från texten. I Sverige kallas detta för rasism och högerextremism, men för många är just den egna nationen, dess historia och kultur, något man vill förhålla sig till.

I Stenbergs text återfinns också problemen med islams syn på hbtq och mer moderna företeelser inom konst och kultur.

Läs gärna texten på Kvartal, men personligen undrar jag om islam i sin helhet är villig att anpassa sig till mer moderna stater? Detta sagt efter att igår svettats bland andra på en badstrand i närheten där kvinnor i heltäckande satt i skuggan av träden och såg på när andra kvinnor solade i bikini och svalkade sig i vattnet.

3 reaktioner på “Så förändras islam

 1. Men, jag förstår inte!

  Hur kan intelligenta och utbildade
  människor ens acceptera tanken som
  ligger till grund för religion?

  Religion är en tro och därmed inget
  faktum.
  Religion är en fantasivärld, långt ifrån
  verkligheten!
  Det är därför det finns så många olika
  religioner.
  D.v.s. inget är verifierat.

  – men tro om det tröstar!
  – du får ändå ingen hjälp.

 2. Den radikala lösningen är att förbjuda sektens närvaro i alla länder så länge de inte reformerar och anpassar sig till mänskliga och demokratiska värderingar.
  Alla som påstår att vi alla är lika mycket värda borde genast reagera på det faktum att i sekten anses kvinnan vara mindre värd än mannen.
  Länder som ej tillåter månggifte låter sektens manliga medlemmar stoltsera med fler än en fru utan att ingripa. Bland annat det skenheliga Sverige!

 3. Att tillåta islam att reda ut sig i världen är utan tvekan den största skandal som världen skådat. Kvinnorna verkar vara mer eller mindre slavar. Är det så kvinnorörelsen vill ha det? Tillbaka till 1600-talet.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: