Stäng

Mona Sahlin, om 40 år som socialdemokratisk politiker i Sommar i P1

INRIKES. Mona Ingeborg Sahlin, född Andersson 1957 i Sollefteå, är en 63-årig politiker, som var partiordförande för Socialdemokraterna mellan 2007 och 2011 samt Sveriges vice statsminister från 1994 till 1995. Hon invaldes som ledamot av Sveriges riksdag första gången 1982 och har haft flera statsrådsposter i Ingvar Carlssons och Göran Perssons regeringar. Mona Sahlin var mellan juli 2014 och maj 2016 Nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism.

Sahlin efterträdde 17 mars 2007 Göran Persson som partiledare för Socialdemokraterna och blev därmed partiets första kvinnliga partiledare. Hon avgick 25 mars 2011 som partiledare i samband med Socialdemokraternas extrakongress och efterträddes av Håkan Juholt.

Mona Sahlin, Foto Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Mona har varit aktiv i politiken i 40 år och partiledare för Socialdemokraterna som första kvinnan på posten. Arbetade som Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism och slutade för fyra år sedan efter att det framkommit att hon skrivit ett osant inkomstintyg till en livvakt. Kommer i höst ut med en memoarbok.

Erkände och fick ett strafföreläggande, som ersatte rättegången för osant intygande och skattebrott, fick även utmätning på lönen på grund av skatteskulder.

Mona Sahlin drev ett tag företag men tog ut nästan hela omsättningen, över en miljon i lön så det slutade med konkurs och stora skulder. Denna erfarenhet bidrog till att hon senare blev biträdande näringsminister.

– Kvar är minnet av den senaste felaktigheten, den senaste skandalen, den sista skammen blev det som definierade mig, säger Mona Sahlin i Sveriges Radio, Sommar i P1 klockan 13:00 idag.

-Pettersson menar att när Sahlin säger att hennes politiska gärning överskuggas av hennes misstag så har hon rätt. Misstagen började redan när hon startade den svenska Barbieklubben. Monas föräldrar var aktiva socialdemokrater och lärde dottern att föreningar kan söka bidrag, alltså någon annan betalar och det följde Mona Sahlin genom livet., med FNL-grupper, SSU osv.

– Kvar är minnet av den senaste felaktigheten, den senaste skandalen, den sista skammen blev det som definierade mig, säger Mona i programmet, och alla de vanliga flosklerna finns med, antirasistiska, klasskamp, metod, jämlik, men det rättar inte Mona eller Socialdemokraterna…

Om Mona Sahlin på bloggen…

Några citat av Mona Sahlin:

 • Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet. Det ska räknas som ett plus att ha en annan etnisk bakgrund än den svenska. Dåvarande integrationsminister Mona Sahlin i en intervju i Göteborgs-Posten den 22 oktober 2000.
 • Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka. Mona Sahlin i P1-morgon i Sveriges Radio P1 den 17 maj 2001.
 • Min uppfattning är att alla som bor i Sverige är svenskar – därför att vi bor här, därför att vi andas alla samma luft, för att vi är alla del av samhället. Statsrådet Mona Sahlin svarar på frågan ”Känner du dig svensk?” i GT den 6 juni 2001.
 • Jag har ofta fått den frågan men jag kan inte komma på vad svensk kultur är. Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana ”töntiga” saker. Turkiska ungdomsförbundets blogg Intervjun del 1 Intervjun del 2 Intervjun del 3 Tidningen Euroturk 2002.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 reaktioner på “Mona Sahlin, om 40 år som socialdemokratisk politiker i Sommar i P1

 1. Här några axplock ur Mona Sahlins ”meritlista”. Den handlar faktiskt om lite fler bravader än några små Toblerone köpta för skattepengar, vilket ofta nämnts i media.

  1990 – Sahlin betalar sin dagmamma svart.
  1993 – Sahlin åker dit för obetald TV-licens.
  1993 – Sahlin får körförbud på den obesiktigade bilen. Trots det registrerats två felparkeringar på bilen under tiden för körförbudet.
  1995 – Sahlin köpte varor, hyrde bilar och tog ut tusentals kronor i kontanter med statens kontokort. Ursäkten var ”oklara rutiner vid statsrådsberedningen”. Mona påstod sig ”ha tagit ut ett förskott på lönen”, vilket hon hävdade att alla kunde göra”.

  https://cdn03.nyheter24.se/35eea5c701d8020000/2016/05/04/1251698/mona-sahlin-kronofogden-01.jpg

  Mona Sahlin hävdar att hon ”baske mig inte var någon fifflare” och tog ”timeout” på paradisön Mauritius. Alla kostnaderna inkl Monas livvakter fick skattebetalarna stå för.

  [youtube https://www.youtube.com/watch?v=obFl1vIlEQc&w=560&h=315%5D

  1999 – Av Sahlins 98 obetalda parkeringsböter gick 32 till kronofogden.
  1999 – Mona Sahlins två år gamla firma gick i konkurs. Sahlin utnämndes därefter till den socialdemokratiska regeringens ”Småföretagarexpert”.
  2000 – Sahlin missar att betala restskatt på c:a 30 000 kr och ärendet hann gå till kronofogden innan pengarna betalades in. ”Häftigt att betala skatt”?
  2001 – Två nya obetalda räkningar går till kronofogden.
  2006 – Sahlins dotter får en praktikplats på Sveriges ambassad i Washington D.C. Anställningen skedde ”informellt” i strid med UD:s regler.
  2007 – Vald till partiledare för (S).
  2010 – Statsministerposten missad efter valförlust
  2011 – Hon utnämndes till styrelseledamot i stiftelsen Expo
  2012 – Mona Sahlin var under några år fram till maj 2016 styrelseledamot i Systembolaget. Sahlin kvitterade ut arvode på 100.000 kr men hon kom mycket sällan till styrelse-mötena. Uteblev sex gånger av nio.
  2014 – Mona Sahlin förordnades av regeringen till Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Arbetsplats regeringskansliet Rosenbad.
  2016 – Mona Sahlin lämnade uppdraget som samordnare, efter avslöjandet att hon utfärdat falska intyg om inkomster som hennes livvakt skulle ha uppburit.
  2017 – Det rapporterades att Sahlin erkände brott. Brottet utgjorde osant intygande och hon fick 80 dagsböter i strafföreläggande.
  2017 – Mona Sahlin fälldes den 24 november 2017 för egna skattebrott, som hon erkänt.

 2. Vi är nog några generationer som har avsky för henne och är väldigt f……. på hur hon lyckades svika våra barn och föräldrar med ren PK propaganda från ett socialdemokratiskt parti.
  Skamvrån för resten av livet är ett lindrigt straff för denna
  Intregera svensken i sverige, hur fan tänker man.!!!!!

 3. Blev mycket förvånad att hon blev sommarpratare då hon verkar bortglömd,avpolleterad och avdankad politiker.

 4. Ur Riksdagens snabbprotokoll 28 november 2002:
  ”Särskilt anordnad debatt om integrations-politiken”:
  Anf.1 Statsrådet MONA SAHLIN (s):
  ”Det jag vill börja med är en annan utgångspunkt jag tror är väldigt avgörande, nämligen att man förstår och analyserar vilket Sverige vi faktiskt lever i idag. Jag tror att den så kallade blågula självbilden, som alltför många i vårt land fortfarande tror är den giltiga, är central. Ofta förs debatten som om integrationen handlar om hur de invandrade svenskarna ska integreras i det övriga samhället, men det är en lika viktig debatt att konstatera att majoritetssamhället måste integrera sig själv med det nya Sverige. Har integrationspolitiken misslyckats? Jag vill svara ett mycket bestämt nej. Integrationspolitiken har inte misslyckats, men vi har inte nått målen”.
  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/protokoll/riksdagens-snabbprotokoll-20020325-torsdagen_GQ0925/html

  Googla på Psykopati, då hittar man text som denna: ”Hur märker man att någon har psykopatiska drag?
  – Det kan till exempel vara någon som ofta ljuger obehindrat och är gränslös, socialt dominant. Urtypen är den charmiga, manipulativa. När det låter för bra för att vara sant så är det ofta det”.

 5. Hennes största bedrift är att hon under så många år lyckats klänga sig fast vid köttgrytorna.

 6. Kan faktiskt inte komma på en enda bra sak hon uppnått under sitt liv som politiker. Det bästa hon gjorde, var utan tvivel när hon tvingades ta timeout och avgå.
  Tänk att hon var tänkt som S regeringens statsminister. Hon kunde inte ens ta hand om sin privatekonomi, trots sin höga lön.
  Hon saknade helt en moralisk kompass, om vad hon hade rätt att göra och vad som var brottsligt.

 7. M.S, uppfödd på korv av olika varianter och Mellanöl i baksätet på en Raggarbil !
  Nästa statsminister i idiot-Sverige ?
  Absolut inte uteslutet.

 8. Måna Muslim har aldrig varit mycket för det svenska. Först blev hon som tonåring ihop med en chilenare och sedan gifte hon bort avkomman med en färgad amerikan. Om hon nu gillar både kommunism och färgade människor är Zimbabwe ett bra mycket bättre alternativ än Sverige.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: