Stäng

EU har fokus på fel invasiva arter

INVANDRING. Spansk skogssnigel, populärt kallad mördarsnigel, signalkräfta, jättebjörnloka, marmorkräfta, ullhandskrabba och amursömnfisk. De invasiva arterna blir allt fler i Sverige och övriga Europa. EU har presenterat en lista över sådana arter som ska förbjudas och bekämpas. Här ingår flera trädgårdsväxter.

-Petterssons har tidigare skrivit om jättebalsaminen och lupinen som exempel på oönskade invandrare. De tillför inte mångfald som de okunniga verkar tro utan kväver den ursprungliga faunan och floran och skapar enfald. 

Blomsterlupin hör inte hemma i Sverige och EU, de leder till enfald och förstör för de ursprungliga arterna. 

Regeringen beslutade att en ny förordning ska gälla från 1 januari 2019, förordningen grundar sig på EU-förordningen om invasiva främmande arter och fördelar ansvar och arbetsuppgifter mellan främst Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten. Länsstyrelserna får en stor roll i att genomföra de faktiska åtgärderna och i tillsynen.

EU-förordningen innefattar idag bara 49 arter och de farligaste saknas, men bara det faktum att EU och regeringen börjat agera ska ses som ett enormt steg framåt. På EU-nivå beräknas kostnaden för invasiva främmande arter uppgå till 12 miljarder euro per år, det motsvarar c:a 127 miljarder svenska kronor, bland annat genom skador på människors och djurs hälsa, skördar, fiskbestånd, infrastruktur, sjöfart på floder och skador på skyddade arter.

Unionen har tidigare dragit sig för att lägga fram en förbudslista, eftersom förbudet innebär ett hinder för den ekonomiska rörligheten.

En art som hamnar på listan får inte längre säljas inom EU. Har den etablerat sig i det vilda ska åtgärder vidtas för att förhindra dess spridning.

Trädgårdsnäringen bär historiskt sett på en mycket stor skuld vad gäller problemet med invasiva arter. Människor har sett vackra växter någonstans och tanklöst plockat dem med sig, från en kontinent till en annan. I sitt nya hem har de sedan spridit sig blixtsnabbt och trängt ut inhemska arter.

Bland trädgårdsväxterna på listan återfinns vattenhyacint, gul skunkkalla, tromsöloka och spikblad. Nästa år lär sidenört, jättebjörnloka och blomsterlupin tillkomma. Trädgårdsodlare måste då se till så att de inte letar sig ur trädgården.

Zoobranschen och de internetbutiker som säljer husdjur kan få problem. Flera arter av exotiska ekorrar och den populära rödörade vattensköldpaddan från USA är med på listan.

En art som dock inte kommer att hamna på EU-listan är den spanska skogssnigeln som kallas mördarsnigel eftersom den förkommer naturligt i Spanien och Frankrike.

Nåväl, det är en bra början men det vore bättre att EU och naturvårdsverket koncentrerar på de farligaste sorterna först och det är somalier, afghaner, araber, och övrig islam-import, tyvärr har Migrationsverket och andra i asylindustrin så stor makt att ingen törs ge sig på dem…

Exempel på invasiva arter som leder till enfald, enorma ekonomiska och mänskliga kostnader och som är inte med på förordningen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

6 reaktioner på “EU har fokus på fel invasiva arter

 1. Kanadagässen som någon hämtade hit har inte heller här att göra. De äter upp landet precis som de urbana mördarsniglar, fast gässen äter gräs, de andra röker på det. Hur får man importera hit skadedjur utan naturlig motstånd i faunan.

 2. De urbaniserade mördarsniglarna i Stockholm, Göteborg och Malmö, utgör det största hotet mot det fria svenska samhället.

 3. Det är naturligtvis lättare att utrota invasiva arter som kommit hit p.g.a oförstånd än vad det är med arter som medvetet uppmuntras av våra politiker att komma.
  Egentligen märkligt eftersom de tidigare arterna, är mindre farliga för människan än de senare, och borde därför komma i andra hand.
  Logiskt vore att utrota orsaken till våra problem men eftersom även politiker hör till den mänskliga rasen så är det förbjudet.
  Kan det månne vara en lagändring vi behöver?

 4. När någon påstår ”jag pallar inte med vita människor.” Så visar hon ingen språkbegåvning, dessutom ingen handlingskraft, och borde jubla om hon blev utvisad.
  Om så skedde då startar en kampanj av ett stort antal svenskar vilka i.o.m sina handlingar visar samma brister som den utvisade.

 5. Socialdemokraterna hade tidigare en känd toppolitiker …

  https://petterssonorg.files.wordpress.com/2016/09/mona-sahlin-a70f693d9ec240551b38eba24392a497-pixla.jpg

  … som i egenskap av partiledare lanserade ett mycket viktigt projekt för (S)-partiet år 2008.

  2008-04-15 (S)-partiet krävde en strategi mot mördarsniglar. Massinvandringen av mördarsniglarna skulle stoppas. De främmande inkräktarna som redan tagit sig in illegalt skulle utsättas för intensiv övervakning. Med nationella bekämpningsmetoder skulle mördarsniglarna som illegalt uppehöll sig i Sverige förpassas till de sällare jaktmarkerna. Därmed skulle fortsatt spridning förhindras av denna ovälkomna invasiva art.

  Åtgärder mot arbetslösheten i all ära.
  Men vad gjorde dåvarande regeringen Reinfeldt mot mördarsniglarna? Ingenting!
  Socialdemokraterna krävde därför en nationell strategi.

  Läs mer på:

  http://www.expressen.se/nyheter/s-kraver-strategi-kring-mordarsnigeln/

Kommentera

%d bloggare gillar detta: