Iran pressas om kärnenergi – får allvarlig FN-kritik

IRAN. Internationella atomenergiorganet (IAEA) pressar Iran att få tillträde till två platser där kärnenergiverksamhet misstänks ha bedrivits, skriver Reuters. Organet, som tillhör FN, kräver också att landet samarbetar i frågan.

Steget Efter

Kritiken framförs efter ett möte med Frankrikes, Tysklands och Storbritanniens utrikesministrar och det är första gången sådan allvarlig kritik riktas mot landet på åtta år. Iran har tidigare sagt att landet inte har någon skyldighet att ge IAEA tillträde till platserna.

-Pettersson säger att USA drog sig ut kärnvapenavtalet med Iran under 2018, som orsak gavs att det inte går att lita på Iran, för det fick USA:s president Donald Trump svidande kritik, inte minst i Sverige. Nu är stora länder som Storbritannien, Frankrike och Tyskland inne på samma linje och motsätter sig alla att FN:s vapenembargo mot Iran ska hävas.

I ett gemensamt uttalande skriver de att det planerade lyftandet av restriktionerna oktober kommer att få ”stora följder för den regionala stabiliteten och säkerheten”. Iran har länge krävt att sanktionerna hävs, medan USA legat på för att de ska förlängas.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

KommenteraAvbryt svar