Toppjuristen Karin Lilja begärs häktad, misstänks för ha beställt mord på advokat Henrik Olsson Lilja


BROTTSLIGHET. Karin Lilja, född 1968, har en karriär som jurist och domare bakom sig, nu begärs hon häktad för att ha beställt skjutningen mot advokat Henrik Olsson Lilja. Hon misstänks för anstiftan till mordförsök.

Karin Lilja begärdes häktad redan kort efter dådet i september 2019, men släpptes senare. I april häktades hon dock misstänkt för stämpling och förberedelse till mord mot Olsson Lilja vid ett tidare tillfälle, under hösten 2018. I april dömdes en 54-årig man till tolv års fängelse för mordförsök.

Lilja förekommer under tre avsnitt i belastningsregistret sedan år 2016. År 2018 dömdes hon för två fall av våldsamt motstånd (begångna under år 2017) till dagsböter och år 2017 dömdes hon för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd (begångna år 2015) till villkorlig dom och dagsböter. Under år 2016 meddelades Lilja ett kontaktförbud gentemot målsägande i aktuellt mål.

Av personutredningen framgår att Lilja är sjukskriven sedan drygt fem år tillbaka, enligt egen uppgift på grund av fysisk ohälsa. Hon har uppgett att försörjningen sker genom sjukersättning. Lilja är folkbokförd på angiven adress men har sedan år 2014 flyttat runt bland olika adresser.

Hon vill inte uppge var hon har bott då hon inte vill bli hittad av målsägande, som enligt henne har utsatt henne för allvarligt våld. Under utredningen har Lilja inte uttryckt något kriminellt leverne utöver tidigare lagföringar. Någon missbruksproblematik har inte framkommit och hon tillstår ingen psykisk/psykiatrisk problematik. Därtill beskrivs det sociala umgänget som prosocialt. Beträffande aktuella brottsmisstankar nekar Lilja till brott. Lilja har under personutredningen inte lämnat några uppgifter som indikerar en förhöjd risk för framtida kriminalitet, men på grund av tidigare lagföringar avseende våldsbrottslighet kan en förhöjd risk för liknande brott ändock konstateras.

Utöver meddelat kontaktförbud gentemot målsägande och den konfliktfyllda situationen dem emellan, har några övriga uppgifter som är riskhöjande avseende våld mot närstående inte framkommit. Mot bakgrund av de uppgifter som framkommit görs en sammantagen bedömning där risken för framtida våld mot närstående tycks ligga i det lägre intervallet medan risken för generell våldsbrottslighet bedöms vara något förhöjd. Ett visst övervakningsbehov kan därmed konstateras.

Dock tillstår Lilja ingen vålds- eller aggressionsproblematik och någon övrig kriminalvårdsspecifik problematik har inte framkommit. Förutsättningar för skyddstillsyn bedöms således saknas. På grund av fysisk ohälsa och en längre tids sjukskrivning bedöms Lilja inte uppfylla lämplighetskriterierna för samhällstjänst. Även om Lilja inte tillstår någon psykisk eller psykiatrisk problematik kan ett utlåtande jämlikt 7 § Lagen om särskild personutredning i brottmål m.m. lämpligen inhämtas för vägledning i påföljdsfrågan. Detta mot bakgrund av det misstänkta brottets karaktär.

  • TIDIGARE 2020-04-16. Billy Rieloff Aspillaga döms till 12 år för avrättningsförsök av advokat

BROTTSLIGHET. Det var en enig Stockholms tingsrätt som dömde 54-årige Billy Rieloff Aspillaga till 12 års fängelse för att ha avlossat två skott mot advokaten Henrik Olsson Lilja, dessutom ska han betala 220.000 kronor i skadestånd. – Tingsrätten anser att gärningen har haft prägeln av ett försök till en ren avrättning och har därför ett högt straffvärde, säger rådmannen Erland Koch i ett pressmeddelande.

Billy Rieloff Aspillaga Foto: Polisen

Billy Rieloff Aspillaga är sedan tidigare dömd flera gånger. Han rymde från Kumlaanstalten 2004 och var tidigare medlem i Södertäljeligan, som genomförde uppmärksammade bank- och värdetransportrån. Han förnekar mordförsöket.

-Pettersson undrar varför herr Aspillaga gick lös i samhället, han hade tillräckligt på sitt samvete för att aldrig få vistas bland folk igen.

Motivet har inte kunnat klarläggas, men gärningen var planerad, enligt tingsrätten. En kvinna som misstänks för anstiftan till mordförsök på advokaten Henrik Olsson Lilja och förhördes samt begärdes häktad släpptes senare.

  • TIDIGARE 2019-09-06 Känd advokat, Henrik Olsson Lilja, skjuten med flera skott – hittades i trapphus

BROTTSLIGHET. En stor polisinsats pågår på Kungsholmen i Stockholm, sedan en person skjutits på fredagsmorgonen. Enligt uppgifter är det en känd advokat som har skjutits i bröstet. Han ska ha hittats i ett trapphus och ha varit vid medvetande och själv kunnat ge ledtrådar till polisen efter skjutningen.

Lilja ska ha skjutits i bröst, huvud och buk och ska ha överrumplats på väg till jobbet. Husrannsakan pågår.

Polisen

Polisen hanterar i nuläget mordförsöket som en isolerad händelse utan känd koppling till nyligen inträffade våldsbrott. En kvinna har gripits. 

Den skjutne är en känd brottmålsadvokat som försvarat mängder av kriminella med namnet Henrik Olsson Lilja.

  • Lilja var ASAP Rockys försvarsadvokat nyligen, men blev utbytt.
  • Henrik Olsson Lilja har även försvarat gudsmannen Halef Halef i Södertälje.

-Pettersson säger att det är fredagsförmiddag i det nya Sverige, justitieminister Morgan Johansson vill inte uttala sig.

Uppdaterat: Händelsen verkar inte kopplad till de yrkeskriminella gängen.

Omhändertagen rådman slogs med polis – ”vi fick lyfta ut henne från polisbilen”

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


10 responses to “Toppjuristen Karin Lilja begärs häktad, misstänks för ha beställt mord på advokat Henrik Olsson Lilja

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: