Moderatledaren: Oproblematiskt att regera med stöd av SD


VALET 2022. Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att det är helt oproblematiskt att regera med stöd av Sverigedemokraterna, säger han i en intervju med Di Weekend.

– Vi slutar tramsa med att inte driva vår egen ståndpunkt för att den skulle kunna få stöd av SD. Det där kommer försvinna, säger han och tillägger att debatten om att ta stöd av SD är en parentes i svensk historia.

Däremot är det inte aktuellt att släppa in SD i en regering. Kristersson framhåller samtidigt att han inte vill ingå i en konstellation med villkor utan går till val med målet om en borgerlig regering.

-Pettersson noterar att Ulf Kristersson håller på att göra samma tavla som i förra valet, och redan nu bestämma vilka som han ska regera med. Det kan mycket väl bli så att Sverigedemokraterna blir större än M i valet och att Jimmie Åkesson får fundera på om han vill ha moderater och Ulf Kristersson i en regering, jag skulle tveka…

Är Ulf Kristersson lämplig som statsminister? 

Kristersson har en meritlista i klass med Mona Sahlin, men i och för sig blev Mona partiledare i Sveriges största parti. Så allt kan hända.

Kristersson var socialborgarråd i Stockholm mellan 2006 och 2010. Han genomdrev då omfattande utförsäljningar av offentliga verksamheter och kommunala bolag för priser långt under marknadsvärdet. Bara under ett år (2008) slumpade han bort verksamheter värda minst 81,7 miljoner kronor – för 3,4 miljoner kronor. Enligt både Statskontoret och Regeringsrätten var utförsäljningarna olagliga. Ändå har Kristersson sluppit ansvar.

Under 1 (ett) år förlorade medborgarna 78,3 miljoner kronor vilket motsvarar kostnaden för 6.5 miljoner små Toblerone.

Under perioden som socialborgarråd 2006-2010 bodde Kristersson i en stor våning på Folkungagatan i centrala Stockholm. Lägenheten ägdes av Ersta diakonisällskap och var egentligen avsedd för sjuka och hemlösa samt personal.  Men genom Ersta diakonisällskap, som under samma period hade mångmiljonkontrakt med Stockholms stad inom Kristerssons ansvarsområde, fick Kristersson våningen utan att behöva ställa sig i bostadskön. Kristersson har inte ställts till svars för jäv.

Från 2010 till 2014 var Kristersson socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Kristersson bosatte sig då i en attraktiv lägenhet på Kungsholms torg i centrala Stockholm. Även denna bostad fick Kristersson utan att stå i bostadskön. Denna gång tack vare direkta kontakter med Stefan Ränk, VD för bostadsbolaget Einar Mattsson och barndomsvän till Kristerssons fru.

Bara två år tidigare, när Kristersson fortfarande var socialborgarråd i Stockholm, hade han varit drivande i utförsäljningen av 1.200 kommunala hyreslägenheter till just Einar Mattsson.

Lägenheterna slumpades bort långt under marknadsvärdet, för sammanlagt 630 miljoner kronor, motsvarande 6.600 kronor kvadratmetern. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset i Stockholm var samma år (2008) 39.000 kronor. Om lägenheterna hade sålts enligt marknadsvärdet hade alltså prislappen landat på 3,7 miljarder kronor, inte 630 miljoner. Det blir rätt många Toblerone.

När Kristensson 2015–2016 var Moderaternas ekonomiska talesperson åkte han taxi för 113.000 skattekronor. Resorna gick från och till arbetet, men också till restauranger och privata adresser. Detta trots att riksdagsledamöter enligt lag ska åka kollektivt om de har möjlighet. Enligt TV4:s granskning var det bara i 3 av 668 fall som Kristersson inte kunde ha åkt kollektivt. Utgifterna för resorna motsvarar runt 9.500 Toblerone. Kristersson har inte ställts till svars för sina resor.

Under 2007 flög Kristersson tre gånger till Kina – på skattebetalarnas bekostnad. Notan landade på 128.000 kronor. Kritiker menade att resorna inte hade något med hans arbete som lokalpolitiker i Stockholm att göra, och att han egentligen reste med sin fru som under samma period arbetade för Sweden China Trade Council. Kristersson svarade kritikerna med att han “passade på” att “diskutera social utveckling” när han var i Kina. Medborgarnas utgifter för Kristerssons Kina-resor – 128.000 kronor – motsvarar kostnaden för 10.700 Toblerone. Kristersson har inte ställts till svars för att han låtit skattebetalarna stå för hans privata utgifter.

Konkret skriver lite mer utförligt…

-Pettersson säger att det var lite om statsministerkandidatens Ulf Kristerssons bakgrund, men personligen tycker jag det allra värsta var att han inte protesterade mot Fredrik Reinfeldts ”Öppna era hjärtan” och Alliansens samarbete med Miljöpartiet om invandringspolitiken trots att han redan 2009 lade fram en utredning med många bra förslag. Han visste med andra ord. 

Nedanstående är preskriberat men visar ändå lite om Ulf Kristerssons tankar, personligen skulle jag tänka mig för två gånger innan jag köpte en begagnat bil av denne man och absolut inte föreslå honom som statsminister, det är kanske dags att plocka fram Mona Sahlin.

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 


15 responses to “Moderatledaren: Oproblematiskt att regera med stöd av SD

 • gamgubben

  Undrar om Kristerssons lockrop kommer att locka tillbaka väljare till M, för att det skulle vara ärligt menat har jag svårt att tro.

  Gilla

 • Svensk lösen.

  Vill även påminna om hur moderaterna röstade i talmansvalet. Dessutom senaste partistämman där Renfield himself möttes av stående ovationer. Det partiet är inte att lita på. Vet inte varför ett litet AfS i riksdagen inte skulle ha något inflytande, det finns ju tydliga exempel på hur små partier haft mycket stort inflytande (negativt) på svensk politik.
  Mycket viktigt att AfS kommer in, inte minst för att avlänka alla attacker på SD som då skulle framstå som ett ‘rumsrent’ parti enligt PKs sätt att argumentera.

  Gillad av 1 person

 • Kenth Andersson

  Med all respekt för alla som tror på och röstar på SD, hoppas verkligen att SD som till skillnad mot AFS vill ha fortsatt svenskt bistånd inte driver frågan om ett Swexit eller krav på ett Återvandringsverk och heller inte ett totalstopp för all slags invandring verkligen kommer till makten och förändrar landet till något bättre än dagens Sverige vilket partiet naturligtvis förväntas göra från väljarhåll !
  Hur många trodde före 2010 att SD skulle komma in riksdagen, märkligt tänk varför inte AFS skulle kunna göra samma resa men naturligvis behövs då röster precis som SD och alla andra partier måste ha.
  Efter valet 2022 finns svaret på om J.Å och SD kommer att vara herre på täppan eller inte men det är nog hög tid att SD tar över den sjunkande skutan och går från ord i talarstolen till riktig verkstad för avkristningen av Fosterlandet går väldigt fort nu.
  Som sagt, blir för egen del naturligtvis en röst på AFS även i valet 2022.

  Gilla

 • Bengtis

  Vissa kallar honom uffe tuffe…Jag kallar honom BLUFFE-UFFE!! Falsk som vatten!

  Gilla

 • Kent

  Alla ni som ser AFS som ett realistiskt alternativ kan glömma det. En röst på AFS är bara en proteströst och inget mer.
  Valet 2022 kan sluta hur som helst inte omöjligt att det blir SD som blir kungamakare. Ska vi ha någon chans att komma på rätt köl så är det SD som kommer att spela huvudrollen.

  Gilla

  • Svensk lösen

   1994 var inte SD ett realistiskt alternativ men jag röstade på dem, 1998 var inte SD ett realistiskt alternativ men jag röstade på dem, 2002 var SD inte ett realistiskt alternativ men jag röstade på dem,
   2006 var SD inte ett realistiskt alternativ men jag röstade på dem,
   2006 var SD inte ett realistiskt alternativ men jag röstade på dem,
   2010 var SD inte ett realistiskt alternativ men jag röstade på dem
   och se på farfar, de kom in.
   Jag har alltid försökt hålla en anständig ton mot de som resonerar som Kent men nu har jag tröttnat på det. Det är helt enkelt hål i huvudet att framföra sådana åsikter och en förklaring kanske är att man inte vill höra och se Kasselstrand dra ner byxorna på de andra åtta partiernas ledamöter.

   Gilla

   • gamgubben

    Lycka till kompis! Jag håller mig kvar i SD och hoppas att när ni kommer in åtminstone blir välkomna av oss.

    Gilla

   • grunehetgrot

    JAG KOMMER 2022 ATT RÖSTA PÅ DET PÅ DET PARTI SOM TAR FRAM EN REGERING ( Något som Sverige inte haft sedan 1800 ) Alltså kommer jag inte att rösta alls för ett sådant parti finns inte i Sverige.
    Jag hoppas att de som är ägare till en hjärna gör samma sak.

    Gilla

 • Kenth Andersson

  Varför ska man någonsin lita på U.Kristersson och M som faktiskt tillhör familjen 7 som sänkt ner Folkhemmet i ett mångkulturellt och kriminellt träsk ?
  Litar SD på M, har SD kapitulerat och slagit sig till ro vid köttgrytorna ?
  Känns bra att vara medlem i och sedan 2018 röstat på AFS.

  Gilla

 • per22

  (M) är tillsammans med (Mp) till stor del ansvariga för den förda massinvandringspolitikens negativa följdverkningar. Har de alldeles glömt bort det? Eller försöker de att förtränga det, och hoppas på att svenska folket har glömt det till nästa val? Kristersson har mycket onda gärningar på sitt samvete från tiden i Reinfeldts regering. Skall han sona dessa brott måste (M) bli ett stödparti till en framtida (SD) regering.

  Gilla

 • G Nordström

  Tack Pettersson att du upplyser om denna förrädare och femtekolonnare. Kan inte upprepas för många gånger för ett sovande folk.
  Finns bara en moderat med förtroende och som är princip fast, Sonesson i Staffanstorp.

  Gillad av 1 person

  • grunehetgrot

   Är det Förbjudet hos Petterssons blogg att vara sosse eller är det så att det inte finns mer än några stycken ( 5-6 ) som vågar skriva här.

   Gilla

   • Pettersson

    Det finns många som kallar sig socialdemokrater men det finns ytterst få riktiga kvar. Det är troligen så att Sverigedemokrater är mer lika riktiga socialdemokrater än de som idag påstår att de är socialdemokrater.

    Gilla

 • Lellego

  Kristersson lever kvar i den ”gamla politiken”. Den har han ärvt av Reinfeldt. Frågan kommer att bli om Kristersson ö h t kommer i position att kunna diktera några som helst villkor efter nästa val.

  Sanna mina ord.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: