När skall Etiopierna klara sig själva

Sverige har sedan 1954 givit U-hjälp till Etiopien, som 1954 hette Abessinien. Under dessa 66 år har avsevärda summor av Svenska skattebetalares pengar använts för  U-hjälp till Etiopien.

För det sista 22 åren, kan man på LÄNK  se hur mycket av de Svenska skattebetalarnas pengar som SIDA “hjälpt” Etiopierna med.

Summerar man ihop de årliga beloppen, se nedan, så blir det 7 miljarder 188 miljoner Svenska skattekronor som skattebetalarna i Sverige skänkt till Etiopien. Dessutom en kraftigt åkande trend under senare år!

Sverige har så vitt jag vet aldrig tagit emot utländsk hjälp för att utveckla landet, det har vi gjort själva.

När förväntas Etiopierna klara sig själva ?? Skall Sverige betala U-hjälp till Etiopien och andra länder i Afrika i all framtid?

Ett intressant inlägg som ifrågasätter den Svenska U – hjälpen nedan!

2. Under de drygt 50 år som Sverige skänkt bistånd till Afrika har krig och konflikter oavbrutet avlöst varandra. I många fall är det svenskt bistånd som finansierat krigen. Den brittiska hjälporganisationen Oxfam har studerat Afrika under en 15-årsperiod. De räknade ut att 2000 miljarder kronor spenderades på krig i Afrika under den perioden fram till 2005, vilket precis motsvarar storleken på det internationella biståndet under samma period.

3. Det är omöjligt att kontrollera vart biståndet i slutändan hamnar.

6. Enligt expertgruppen för Biståndsanalys, EBA, så är det bara 20 procent av SIDAS utvecklingsprojekt som lever vidare när SIDA slutar att finansiera dem. 80% av SIDAS projekt är således inte hållbara.

LÄNK

Summering av Svenska skattebetalares pengar till Etiopien de sista 22 åren nedan:

 

7 thoughts on “När skall Etiopierna klara sig själva

 1. 1998 hade Etiopien cirka 50 miljoner invånare och nu år 2020 över hundra miljoner. 1950 var man under 20 miljoner.
  En sån befolkningsutveckling kostar multum och är inget de hade klarat själva med egna medel.

  • Tilläggas ska att Eritrea tillhörde Etiopien och således är invånarna i det landet medräknade fram till och med c.a. 1992.

 2. Sverige behöver pengarna!
  Hur mycket socialbidrag betalas ut? Hur mycket socialbidrag och pensioner betalas ut till personer som befinner sig där och är avlidna?
  Sverige ska se över sina utgifter. Kan inte vara världens socialbyrå. Sjukt att alla sossebyråkrater får driva Sverige mot ättestupan.

 3. Bra fråga, när ska Somalia och alla andra länder klara sig som världens största socialbyrå Sverige idag försörjer med bistånd som ALLA 8 partier i riksdagen tycker att Sverige ska betala ?
  Varför vill SD att Sverige ska betal bistånd ?
  Det är skattepengar som ska gå till äkta infödda svenskar och inte till några andra.

 4. Jag säger som så ,en bra karl reder sig själv och en dålig är inte lönt att hjälpa . Samma devis gäller många länder för så länge som dom får bidrag så är dom inte intresserade av att komma på fötter .

 5. Så länge länderna/personer får bidrag behöver de ju inte själva arbeta för att få det bättre. Ta bort ALLA bidrag och det är nu.

Kommentera