Ett slags försvarstal från Mats Skogkär…

MEDIA. För en tid sedan skrev vi ett inlägg “För ärlig för sydsvenskan”, det handlade om att Mats Skogkär, ledarskribent på Sydsvenskan, ska omplaceras för att han misshagat tidningens ledning i en privat tweet. 

Sydsvenskans chefredaktör, sparkar i praktiken Skogkär för att han gör sitt jobb! Ledarskribentens huvudsakliga uppgift är att tycka till i olika politiska- och samhällsfrågor. Kort sagt, framföra sin personliga åsikt. Det måste vara unikt att en ansvarig utgivare recenserar vad som står på den egna ledarsidan.

Ett slags försvarstal

Det har varit omtumlande dagar.
Efter 15 år har jag skrivit min sista ledare för Sydsvenskan.
Min arbetsgivare vill omplacera mig till en icke-skrivande befattning.
Hur det blir med den saken återstår att se.Jag hade ärligt talat inte förväntat mig något stöd, även om kårandan bland journalister ofta är stark. Att mitt övertramp skedde åt höger, inte åt vänster, är min egen främsta förklaring till detta.
Jag är ändå överraskad av alla knivhugg i ryggen från kollegor inom Bonnier News.
Det borde jag inte vara. Som ledarskribent och närmast överaktiv twittrare vet jag hur det går till när drevet går.
Min tweet – mer om den senare – drog igång en rejäl skitstorm, för att tala klarspråk.
I sociala medier, via mejl och telefon, bombarderades min arbetsgivare med frågor om huruvida Sydsvenskan stod bakom min tweet – varför Sydsvenskan nu skulle göra det.
Tidningens chefredaktör skrev såhär på Twitter:

Det här är en tweet som går långt över gränsen. Ett sätt att uttrycka sig på som Sydsvenskan aldrig kan ställa sig bakom. Vi tar avstånd från den.

Jonas Kanje

Chefredaktör Sydsvenskan

Läs vidare hos Mats Skogkär…

Sydsvenskan får drygt 31 miljoner i presstöd år 2020.
Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Ett slags försvarstal från Mats Skogkär…

 1. I min värld är “Bonnier” löskefolk som stjäl och beter sig.

  “Antoine Bonnier d’Alco, född 1750, mördad 1799, fransk adelsman.

  Han var franskt sändebud vid den andra fredskongressen i Rastatt 1797. Hans namn är nämnt som möjlig inspiration för den svenska Bonniersläktens efternamn.” (Wikipedia)

 2. Ja där ser man hur lätt det är att få en stämpel av Kärringarna
  på Sydsvenskans ledarredaktion,, konstigt, för jag har aldrig
  hört att dom tog något avstånd från pajasen som beskrev
  en miljon Sverigedemokrater som “lågpannade as”??

  han var visserligen inte ledarskribent, men säger man sig
  värna om språkbruket, så visar detta att så är det inte alls,
  man värnar bara om politiskt korrekta figurer!
  Sydsvenskan (V) ?

 3. Sydsvenska var förr en bra tidning men det var innan de blev prostituterade och fick betalt av staten för att utföra obscena handlingar.
  Då vet vi vad presstödet kan göra tydligen så var DN noga med att bevaka att avtalet med staten inte äventyras.
  Bonniers motto är numera ändrat till.
  Yttrandefriheten är bra så länge man bara yttrar det vi tycker.

 4. Tack Mats Skogkär för att du snabbt tvingade upp den nya chefredaktören på banan så att han fick visa sitt rätta röda anlete. Samma med Bonnier News. Nu vet vi med deras egna ord var vi har dem i korridoren.

 5. Vad han skriver och säger på sin fritid utan att nämna sin arbetsgivare borde självklart vara hans ensak. Är det inte det så borde vi anse Sydsvenskan vara en slavdrivare av högsta potens.

 6. Alltid lika kul och spännande när någon från inre delarna av PK-sekten och åsiktskorridoren bryter Igenom väggar och tak. De andra återstående delarna av korridoren blir SÅ upprörda och arga, Nästan så man undrar vad de går på, alkohol eller tyngre droger. Hoppas du orkar stå emot Skogkär.

 7. Att man inte passar att skriva i sydsvenskan är ju en komplimang. Det visar att man kan tänka själv och då passar man ju inte i svensk pk- media.

 8. Vi på genusinspektionen står bakom din tweet. Den enda anmärkning vi har är att den är för mild. Du är nominerad för Robertopriset, vilket normalt utgår till den som bidragit mest till att lyfta skitvetenskapen genusvetenskap från dess avgrund.

Kommentera