Slöseri, löner och ersättningar i EU-parlamentet

EU. Varje ledamot, de är 705 st, i EU-parlamentet har en månadslön på cirka 92.000 svenska kronor före skatt (8 757,70 euro). På det betalas obligatorisk EU-skatt och försäkringar vilket gör att nettobeloppet blir ungefär 72 000 kronor (6 824,85 euro). Merparten av EU-länderna, däribland Sverige, kräver även in nationell skatt. Pengarna som då betalats i EU-skatt dras då av från det totala skattebeloppet.

EU är inte så stort, ändå tycker många att vi ska försörja det i grunden betydligt rikare Afrika också.

Ledamöterna får även ett traktamente på drygt 3.300 kronor (320 euro) om dagen för att täcka kost och logi vid officiella möten i Bryssel eller Strasbourg. För att få pengarna krävs att man registrerar sin närvaro – och missar man mer än hälften av omröstningarna under en dag minskas beloppet till hälften. För officiella möten utanför EU utgår traktamente på drygt 1.600 kronor per dag. Då ersätts dock boendekostnaderna separat.

Varje månad får också ledamöterna drygt 47.000 kronor (4 513 euro) i “kontorsbidrag”, för att täcka allt från telefonkostnader till hyra, utrustning och mötesarrangemang.

Det som blir över av traktamente och kontorsbidrag hamnar rakt ned i parlamentarikernas fickor.

Mot kvitto ersätts ledamöterna därutöver även för sina resekostnader till möten i såväl hemlandet, som inom och utanför EU.

När ledamöterna lämnar parlamentet har de rätt till ett övergångstraktamente – i praktiken fortsatt lön – i max två år. Tillträder ledamoten ett annat offentligt uppdrag under tiden räknas den ersättningen av från övergångslönen.

Från 63 års ålder kan ledamöterna dessutom få EU-pension, motsvarande 3,5 procent av lönen för varje fullt år man varit ledamot (dock maximalt 70 procent). Det går dock inte att ha både EU-pension och övergångstraktamente samtidigt.

Det är EU-parlamentarikerna, högre upp har vi 27 EU-kommissionärer, en från varje land. Kommissionärerna företräder inte sina egna länder utan ska se till hela EU:s bästa. Från den 1 december 2019 heter den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson och hon har ansvar för migration och inre säkerhet.

Månadslönen för Ylva och de andra är omkring 245.000 kronor plus en rad tillägg – betydligt mer än vad statsminister Stefan Löfven drar in.

EU-fördragen tvingar fortfarande parlamentet att ha 12 sessioner om året i Strasbourg fast dess dagliga arbete sker i Bryssel, och i det består slöseriet.

Tolv gånger om året flyttar dessutom EU-parlamentet från Bryssel i Belgien till Strasbourg I Frankrike. Kostnaden för den flyttkarusellen är minst 1500 miljoner kronor plus en massa utsläpp av koldioxid samtidigt som EU säger sig värna om klimatet och miljön.

-Pettersson säger att EU borde sättas under tvångsförvaltning, slöseriet är enormt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

13 thoughts on “Slöseri, löner och ersättningar i EU-parlamentet

 1. Jisses… Att man inte hade sånt traktamente när man jobbade utomlands tidigare, och även när man jobbade på annan ort här i landet. Men det är väl skillnad på folk och fä, folk ska ha mindre betalt och som fä få man mer

 2. Där finns i alla fall inte en svensk som opponerar sig. Ej heller en europe. Kan de så gott som lura och stänga in så gott som hela EU i en så kallad pandemi så är där ingen som bryr om deras höga socialbidrag.

 3. Man begrep inte hur lurat man blev, när man röstade på denna vansinniga cirkus. Man trodde det skulle innebära nån sorts koll på socialistiska staters övergrepp på enskilda människor, istället blev det en överstatlig kassako för människor utan skam eller samvete. Som utnyttjar våra skattemedel för att berika sig själv och dela ut resten åt andra hycklande politiker för fortsatt stöd i deras nonsens verksamhet utan ansvar. Men hög ersättning för att frikostigt strö ut skattemedel till likasinnade.
  Den falskaste låtsasverksamhet som skådats sen romartiden.

 4. Migrationsverket, Malmö, Kungahuset, SVT, EU… Vad har dom gemensamt ? Jo, när de ordinarie medlen börjar ta slut är det bara att be om mer pengar. Och det är ju inga “riktiga” pengar. Bara skatter som skatteslavarna skattat ihop i sitt anletes svett. Så varför spara, när man lika gärna kan slösa. Bara det blir dyrt och lite märkvärdigt.

 5. Dags att lägga ner skiten. Följer inte Romfördraget mer och har på viset spelat ut sin roll.

 6. Sverige ut ur eu. Sen kan dom ju slösa hur mycket dom vill. Det kan vi skita i då

 7. Det är nog bättre att de länder som är nettobetalare till EU kliver ur unionen. Först då sätts det press på de som är bidragsberoende.
  Det är som att lasta in mängder med pengar i “utsatta” områden som bara omgående blir kriminellt “svarta” pengar.

  Fine, jag köper att det blir mindre eller dyrare olivolja, vin och annat som dessa bidragsberoende länder levererar. I slutändan blir det ändå plus.

Kommentera