Italiens ambassadör är grinig på Anders Tegnell

PANDEMI. Ambassaden har uppmärksammat några påståenden av Statsepidemiologen Anders Tegnell, som publicerades i tidningen Aftonbladet den 24 maj “I ett modernt rikt land som Sverige borde vi kunna skydda våra äldre, säger han (Anders Tegnell ö.a.) under intervjun. Han pekar på hur det såg ut i Kina och Italien som båda har mindre resurser än Sverige att hantera en pandemi och tycker att Sverige som samhälle borde ha klarat av pandemin bättre.”

Mario Cospito, Italiens ambassadör i Sverige

Olyckligtvis ser Ambassaden sig tvungen att återigen bestrida de felaktiga påståenden, inte enbart med allmänna invändningar men med hänvisning till verifierade fakta och statistik från de viktigaste internationella organisationer, som Världshälsoorganisationen (WHO) och Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD).

Enligt WHO, rankas det italienska sjukvårdssystemet som nummer två i världen när det gäller effektivitet och funktionalitet, efter Frankrike. Sverige rankas som nummer 23 i samma klassificering.

Den förväntade livslängden vid födseln är 83,4 år i Italien, den längsta i världen efter Spanien, i Sverige är den förväntade livslängden 82,2 år.
Antalet sjukhusplatser per tusen invånare är 3,4 i Italien, i Sverige 2,2.
Antalet IVA-vårdplatser i Italien har varit 5.100 men under epidemin har antalet bedömts kunna öka till det dubbla. I Sverige har antalet IVA-vårdplatser varit hälften så många i förhållande till befolkningen.

Vårdutgifterna i Italien, trots svårigheterna med landets budget, uppgår till 6,5% av BNP, i linje med OECD medelsnittet (6,6%) och motsvarande 115 miljarder euro år 2019, ca. 1200 miljarder svenska kronor.

Italien har först behövt hantera COVID-19 krisen utan några som helst existerande referensramar och med bristande om inte obefintlig solidaritet från andra länder. Sjukvårdssystemet har tvingats möta en omvälvande utmaning och har hanterat situationen med stora uppoffringar, i vissa fall till och med genom att läkare och sjuksköterskor har satt sina egna liv på spel.

Nu blickar landet framåt, mot den gradvisa begränsningen av epidemin: igår 26 maj registrerades 397 nya personer med smitta, 78 personer dog. På IVA-avdelningar vårdas färre patienter idag än vid epidemins utbrott.

Det har varit mycket sorg, för mycket lidande och hela landet har sörjt. Men vi får inte glömma den ovärderliga hängivenhet och plikttrogenhet som har kännetecknat våra läkare, sjuksköterskor och all vårdpersonal. De statliga och lokala myndigheter och hela befolkningen har enats i kampen mot pandemin.

Idag som igår är vi stolta att vara italienska medborgare och ha kunnat ta tillvara på kunskap och hålla modet uppe under svåra och epokgörande tider, utan att glömma medmänskligheten.

Alla utanför Italien borde uttrycka endast beröm och solidaritet gentemot vårt land och vår befolkning. Inte minst för att vi jämfört med andra länder, däribland Sverige, på grund av ett grymt öde inte haft tiden på vår sida.

Mario Cospito, Italiens ambassadör i Sverige

Pressmeddelande

-Pettersson säger att Folkhälsomyndigheten gör tydligen ingen bra reklam för Sverige…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Italiens ambassadör är grinig på Anders Tegnell

 1. Vårdutgifter Sverige 2018 var 10,9 % av BNP, Italien 6,5% men ändå har vi mindre vårdplatser per capita. Varför blir de så dyrt hos oss, kanske beroende på att en miljon människor betalar nästan inget för sjuk och tandvård men tillför vår kassakista med noll SEK.

 2. Nu avslöjas den ena genomfalska politikern / myndighetspersonen efter den andra att de med lögner försökte försköna beredskapsläget som efter utbrottet av Corona-pandemin visade sig vara katastrofalt bristfälligt på många mycket kritiska avsnitt:

  Citat

  Osäker beredskap beskrevs som god av regeringen

  Samtidigt som regeringen i februari beskrev Sveriges beredskap för coronaviruset som god fanns det påtalade risker gällande tillgången till skyddsutrustning – och det saknades även kunskap på flera områden. Det visar en granskning av Ekot.

  – När jag lyssnar till både Folkhälsomyndigheten, som är expertmyndighet när det gäller smittskydd, och på socialstyrelsen, som också samordnar hälso- och sjukvården, så får jag bilden att vi har en god beredskap, både utifrån hur situationen ser ut idag men också utifrån att man tar höjd, vilket ju all krisberedskap handlar om, för en annan situation, sa socialminister Lena Hallengren den 28 februari enligt Sveriges Radio Ekot.

  Samtidigt framgår det i interna mötesprotokoll mellan Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare, samt i den nationella lägesrapport som Socialstyrelsen och FHM gjort tidigare, att det saknades kunskap på flera områden om hur beredskapen såg ut om spridningen i Sverige skulle komma att bli mer omfattande. Det visar Ekots granskning.

  Fanns bara skyddsutrustning för ett hundratal patienter

  Till exempel visade en lägesrapport för regionerna från februari att det bara fanns skyddsutrustning i lager för 1400 vårddygn, vilket motsvarar ett hundratal patienter. Vissa regioner vittnade också om att leveranser inte kommit fram. Någon nationell beredskapsinventering för kommunerna hade inte gjorts.

  – När det gäller just lagerhållning av skyddsmateriel så är det en av få slutsatser vi kan dra, att den inte var helt uthållig, säger socialminister Lena Hallengren till Ekot.

  Ekot: Men då stämde det väl inte helt att beredskapen var god?

  – Utifrån det vi såg och utifrån den kunskap vi hade så var det bilden, men på kort tid har vi gått igenom ett förlopp som verkligen är historiskt.
  (Publicerad idag 2020-05-28 Kl 04:28)

  Slut citat

  Länk till SVT:

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/osaker-beredskap-beskrevs-som-god-av-regeringen

 3. Vad är en Rasist ? Jo, det måste ju vara en förvirrad typ som Raserar det svenska samhället. Och nu ska fröken Damberg snickra ihop en ny myndighet som har till uppgift att se till att Raseriet får fortgå ostört. Dessutom har den som uppgift att värna om Sverige-bilden, både inom landet och gentemot utländska nyfikna blickar. Men då gäller det ju att fullt ut censurera de klåfingriga skribenter som har fräckheten att kritisera galenskapen. Verkar bli en riktigt gullig ny myndighet. Och med tanke på ovanstående artikel, så kanske det vore på sin plats att ta herr Tegnell i örat nu när han retar upp kreti och pleti.

 4. Det borde vara fullständigt uppenbar för var och en att svenska myndigheter, över lag, är ett stort skämt. Det går så när inkvotering är de föredragna metoden. Lägg ner 80 % av alla myndigheter nu. De flesta jag känner har fått nog av feta genuskärringar.

 5. Får hoppas att det blir rättsliga åtgärder mot de odugliga ledarna och deras gelikar.

 6. Även idag leder Sverige dödsfallen i coronadöden, ingen journalist, media från msm eller politiker reagerar när politruker och regeringen håller pressmöte efter pressmöte utan att något händer. Jag ser framför mig vid luciatiden när Tegnell står och pratar om att kurvan är stabil trots ca 50 döda per dag, socialstyrelsen köper fortfarande material och samverkar, MSB är inte längre med då de är klara med sin samverkan med alla andra och pillar istället med sin interna värdegrund.

Kommentera