Sju misstänka namnges med bild, är detta ett trendbrott hos Expressen?

JOURNALISTIK. Klockan 9 idag, tisdag, inleddes rättegången mot de sju misstänkta och åtalade om vad som hände i Lund den 1 juni förra året. Då hade Vänsterpartiet satt upp ett bokbord på Stortorget vid Lilla Fiskaregatan i Lund. Där var riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson från Vänsterpartiet. Samtidigt samlades i närheten ett antal medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen. Medlemmarna hade rest till Lund från bland annat Trelleborg och Hässleholm, skriver Expressen/Kvällsposten

Pressens publicitetsregler som Expressen och andra medier ofta framhäver att det är det som skiljer “riktiga” journalister mot alternativmedia som inte är anslutna till Journalistförbundet.

Där står några intressanta saker:

Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.

Tänk på att en person, misstänkt för brott, i lagens mening alltid betraktas som oskyldig om fällande dom inte föreligger. Den slutliga utgången av en skildrad rättssak bör redovisas.

Överväg noga konsekvenserna av en namnpublicering som kan skada människor. Avstå från sådan publicering om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att namn anges.

Om inte namn anges undvik att publicera bild eller uppgift om yrke, titel, ålder, nationalitet, kön eller annat, som gör en identifiering möjlig.

-Pettersson noterar att Expressens på punkt efter punkt bryter mot sina egna regler och undra om det är ett trendbrott inom branschen.

Kommer Expressen i fortsättningen att publicera namn och bild på misstänkta som begått brott som misshandel och grövre eller…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Sju misstänka namnges med bild, är detta ett trendbrott hos Expressen?

 1. De har nog lagt ner en stor möda på att leta upp de allta värsta bilderna på de åtalade och säkert har expressen försökt få killarna att se så kriminella ut som möjligt med hjälp av lite redigering.

  • Alla som inte jamar med det Röd/Gröna packet (som du o. jag),blir förföljda ….
   Dessa slaskblaskor inser inte att just sådana propagandistiska reportage skadar dem själv,och ger i sin tur sympatier för de angripna !! I detta fall NMR !
   Vill minnas att de var dessa Socialist-organ,som myntade begreppet “vi och dem”…

 2. Om det hade varit babbar hade de pixlats som i efterlyst ungefär av skämtblaskan nr 1 i Sverige expressen. och skämtblaskan nr 2 i Sverige aftonbladet.

 3. Ex-pressen, Thomas Mattsson, Hyckleriet, Agenda, Förföljelse av journalist-offer med avvikande åsikter, Pixlingar…
  Apropå pixlingar ; Buset behöver ej längre urskiljas med hjälp av hudfärg.
  Utlänning = Rutiga kläder, rutigt ansikte.
  Svensk = O-rutiga kläder, o-rutigt ansikte.

 4. Det är skillnad på folk och folk.
  De här nu åtalade vanartiga gossarna innefattas inte av det allmänna påbudet om allas lika värde. De kan därför betraktas som laglösa och föremål för godtycklig behandling av vilken som helst.

 5. Man kan inte låta bli att fundera över vilka Fruktansvärt störda individer som erhåller bidrag för att skriva I dessa blaskor… plus svt/sr

  • Receptet mot Ex pressen är att inte köpa skiten, det går hur fint som helst att klara sig utan den.

   Drömbilden av Lars Lindström är inte förljugen, han är lika inskränkt idag som för 15-20 år sen!

Kommentera