Stäng

Överdödligheten fortsätter att sjunka efter toppen i april

STATISTIK. Antalet dödsfall per vecka fortsätter att minska i Sverige efter toppen i april, visar SCB:s preliminära statistik. I Stockholms län sjunker den så kallade överdödligheten – men i Västra Götaland ser den ut att stiga.

 

Den preliminära statistiken är nu uppdaterad till och med den 22 maj i år. – Antalet döda per vecka fortsätter att minska sedan vecka 15, säger Tomas Johansson, utredare på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd.

SCB jämför den preliminära statistiken om dödsfall med ett genomsnitt för motsvarande perioder 2015–2019. Nivåerna som är högre än snittet är det som här beskrivs som överdödlighet.

Under 1–15 maj har 4 410 dödsfall rapporterats till SCB. Det är 902 fler än medelantalet för 2015–2019. Det ger en genomsnittlig överdödlighet på 60 dödsfall per dag i Sverige.

Överdödligheten den 16–30 april var 1 246 fall, vilket motsvarade en daglig överdödlighet på i genomsnitt 83. Den 1–15 april var överdödligheten 1 586 fall, vilket motsvarade en genomsnittlig överdödlighet på 106 per dag.

– Sedan coronapandemins början har överdödligheten främst varit koncentrerad till Stockholms län och dess grannlän. Nu sjunker den där, men börjar samtidigt bli hög i Västra Götalands län, säger Tomas Johansson.

SCB har fått information om 373 dödsfall i Stockholms län under vecka 20. Det kan jämföras med 277, vilket är medelantalet för vecka 20 under 2015–2019. Det innebär att är överdödligheten i länet nu sjunkit till under 100 fall i veckan för första gången sedan vecka 12.

Under vecka 19 registrerades det i Västra Götalands län 401 dödsfall, vilket ger en överdödlighet på 137.

– Överdödligheten i Västra Götaland sjunker visserligen under vecka 20 enligt siffrorna vi har fått in, men det beror förmodligen på eftersläpning i rapporteringen, säger Tomas Johansson.

Skillnaderna mellan Sveriges tre storstadskommuner är stora. Både Stockholm och Göteborg har haft en betydande överdödlighet i april och maj medan Malmö fortfarande inte uppvisat någon överdödlighet alls.

– Överdödligheten i Stockholms kommun har dock börjat närma sig normala nivåer medan överdödligheten i Göteborg under maj har varit högre än för Stockholm, säger Tomas Johansson.
Statistiken redovisas i excelfilen även på region och kommun, samt är uppdelad på kön och ålder.

Statistiken säger ingenting om dödsorsak utan visar bara hur många personer som var folkbokförda i Sverige som gått bort.

Preliminär statistik över döda (excelfil)

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 reaktioner på “Överdödligheten fortsätter att sjunka efter toppen i april

 1. Ger mig fan på att när året summeras så har det skett mindre dödsfall än ett normalår.


 2. mest spröda långkonvalescenterna har i 1:a vågen skjöljts
  med enl. plan?…förm. blir 2:a vågen blir än värre, om den
  kommer (?)…1:a Tsunamivågen va ganska så beskedlig,
  de som följde va brutala…äligt, tror denna 1:a lilla vågens
  efterdyningar räcker för att haverera EU jippot totalt…tror
  de kommer att visa sig ganska så snart…kanske inom 2
  månader…spännande tider kan stunda, fortare än kvickt

 3. Det är väl två veckor sedan en triumferande Anders Tegnell med sin berömda tillplattade kurva förklarade att Stockholm planar ut och att övriga Sverige börjar öka nu. Allt i den heliga flockimunitetens namn.

 4. Men ska vi resonera på det viset, så har vi ju löst alla världsproblem.
  Jämnar man ut de snuskigt rika med de fullständigt utblottade och kör lite flashig statistik på snittet, så är ju problemen som bortblåsta.
  Likadant med dom som svälter jämfört med dom överviktiga. Det jämnar ju ut sig.
  Klimatet brukar ju vara ett kärt ämne. Ibland är det värmebölja eller köldknäpp. Regn eller uppehållsväder. Stormar eller stiltje. Men sammantaget förekommer ju inga katastrofer, för det blir ju bara vanligt normal-väder.
  I trafiken finns det vägavsnitt där det aldrig händer någonting. Sen finns det ju också andra vägar där det smäller för jämnan. Men den sammanräknade genomsnitts-statistiken kan ju manipuleras till att allt är fridens och fröjdens ändå.
  När det handlar om ovanstående manipulation med kurvorna på de gamlingar som medvetet offrats, så måste man ju beakta att på många boenden har inga avlidna noterats överhuvudtaget. Då bör ju de värsta exemplen var överrepresenterade med råge.
  Men om vi nöjer oss med den redovisade statistiken, sopar katastrofen under mattan och nöjt lutar oss tillbaka, så förloras ju chansen att utreda vad som gick snett. Kanske bra för de ansvariga, men i högsta grad en oförlåtlig Kriminell underlåtenhet.
  PS. Att ge morfin till en patient som har andnöd, är ju elementärt ovetenskapligt och måste betraktas som aktiv dödshjälp.

  1. Inget konstigt alls för en sozze regering att ge sjuka morfin= mord, istället för hjälp, så gjorde deras kompisar i Tyskland också.

 5. De senaste tre dagarna får man nog strunta i och sådär bra kommer det ju inte vara utan det där handlar väl antagligen bara om att de inte är inrapporterade/registrerade ännu.

  1. Mest troligt är det så. Det skulle också kunna vara att några ”har dött i förtid” men troligen inte.

 6. Detta är ju löjligt , det tar minst tre veckor innan det finns någon någotsånär tillförlitlig siffra på dödsfallen så det är ju ganska självklart att det än så länge visar på sjunkande siffror , jämför i så fall med de preliminära från förra året.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: