Dödstalen på äldreboenden bara marginellt förhöjda


PANDEMI. Antalet äldre som dör till följd av covid-19 på svenska äldreboenden har fått stor uppmärksamhet. Men rent statistiskt är dödsfallen på äldreboenden i år bara marginellt högre än vanligt, säger Thomas Lindén, chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen, till TT/OMNI

Mellan januari och april dog runt 11.000 personer på särskilda boenden, jämfört med 10.000 under samma period förra året.

– Man kan också uttrycka det att av 100 personer över 70 som bor på särskilt boende är det två som dött av covid-19. Men man målar upp att det i princip är en dödsdom att ha sina äldre på äldreboende, säger Thomas Lindén. Han påpekar också att de flesta äldreboenden inte har några covidsmittade alls och att det finns kommuner som inte har en enda smittad på särskilt boende.

– Av de 90.000 personer som dör i Sverige varje år bedömer vi att det kanske är 70.000 personer som någon gång behöver palliativ vård, alltså vård som enbart är symtomlindrande. Det har i diskussioner nyligen framställts som att palliativ vård är detsamma som dödshjälp. Men det är väldigt ofta faktiskt det bästa behandlingsalternativet för människor i livets sista skede, säger Thomas Lindén.

-Pettersson undviker den diskussionen men jag tror varken Stefan Löfven, Lena Hallengren, Anders Tegnell eller någon annan medvetet tar död på människor eller medvetet missköter sitt arbete…

Däremot undrar jag ofta, även före corona, hur maten är på äldreboende, utan god, näringsrik mat är det lätt att bli undernärd och då försvinner motståndskraften fort.

OBSERVERA ATT DET FÖRSTA DÖDSFALLET I COVID-19 I SVERIGE SKEDDE DEN 11 MARS. Varför då jämföra Januari och Februari?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


38 responses to “Dödstalen på äldreboenden bara marginellt förhöjda

 • grunehetgrot

  De som säger sig pyssla med hjälp åt de personer i Sverige som är coronasmittade tar mer än gärna död på resten av befolkningen genom att se till att dm inte har råd att äta.
  Sverige är genom att inte ha någon regering världens sämsta på att sköta corona krisen.

  Gilla

 • dv

  Hur coronan har härjat i de olika länderna vet man först nästa år när man jämför överdödligheten 2020 mot dödligheten normalår.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Mörkläggning, eller ?

  Gillad av 1 person

 • Susanne

  ”Maten” fick jag se ett exempel på för en månad sedan, då vi rensade min fars ”särskilda” boende. När han levde, var vi sista månaden portade, efter hans död fick vi vara där hur mycket som helst….Jag borde dokumenterat den oöppnade plastförpackningen med ”pyttipanna” I denna obrutna förpackning låg max 1,5 dl bara hackad potatis. Att ha sorg är fruktansvärt, och misären i pappas lägenhet blev en än större sorg. Sverige 2020 alltså

  Gillad av 1 person

 • eugenecork

  såååååå passligt, rensa på naturlig väg i köttberget
  ist för upprätthålla livet med konstgjord andning på
  mängder av funktionsnedsatta…snarast en välgärning
  från Storebrors sida att gett funktionsnedsatta hjälp på
  traven iom de inte ha givit resurser el utbil. till duglig
  personal åt dem som för länge sedan gjort sitt och
  som numer är en tung börda för samhället…två flugor
  i samma smäll liksom…Stefan falskheten pers.fierad
  då han ojjar sig över föredettingar, helt utan värde

  Gillad av 1 person

 • centurion

  Undrar om Folkhälsomyndigheten bara är en fortsättning på det nazist-inspirerande Rasbiologiska institutet. Sverige var ju ett föregångsland för tyskarna beträffande utrensning av icke önskvärda element. Och historien upprepar sig – verkar det som.

  Gillad av 2 personer

  • Kretin

   En korrigering är på plats här, det Rasbiologiska institutet ( första i sitt slag i hela världen ) var inte nazist-inspirerat, tvärtom, det inspireradee natzisterna som beundrade det samt sände bla Alfred Rosenberg ( partiets chefsideolog ) till Sverige för att studera samt inhämta inspiration och verktyg …

   Gillad av 1 person

 • Peter Andersson

  Det var äldreboende det ja, men hur många extra har dött som har hemtjänst eller åldringar generellt. Vad beträffar avsiktligheten , så har man defacto tagit vissa beslut för att dölja brister i upphandling av skyddsmaterial och tesutrustning.

  Gillad av 1 person

 • Stenbock

  Stenbock som i stort dagligen fanns hos min hustru under hennes svåra sjukdom i ett Vårdhem,instämmer med Petterssons sista rader ovan.
  Under de fem år hon levde där fick jag en god insyn hur det fungerar,på dessa hem.
  Avundas inte de anställda som utför ett stort arbete och lägger ner enorm möda,för att göra det bästa av situationen. Vad som sken genom var deras matsedel,som var mer än karg.
  Fick ofta själv taga med lunch till min fru,då det som serverades var under all kritik.
  Uppmanar därför er som har era kära på sådana inrättningar,att noga kolla hur dessa sysslas om och vad de får till livs,på matbordet.

  Gillad av 1 person

  • robban

   som lök på laxen så får inte (vill inte) de anställda hjälpa till med att mata om de äldre inte vill ha sörjan som serveras med hänvisning till att de inte får tvinga i folk mat. de tar bara bort brickan igen när middagstiden är slut

   Gillad av 1 person

   • Kretin

    I forna tider kallades det för ättestupa, i dag kallas det vårdhem, äldreboende osv. Kärt barn har många namn.

    Gillad av 1 person

 • centurion

  Kommer ni ihåg den lille killen Allan ? Han som spolades upp på Medelhavets strand. Tragiskt och gripande, visst. Men kom ihåg att han offrades pga. faderns ofattbara girighet. Bilden av dramat kablades ut i massupplaga. Snyftandet ville aldrig ta slut och PK-media passade förstås på att skuldbelägga oss i hela Europa för ”vårat svek”. Tänk så det kan bli. Här hemma avlivas 100-tals gamlingar varje vecka, men det redovisas bara med en siffer-exercis och möjligen en påtvingad axelryckning. Det finns ju faktiskt riktiga människor bakom de kalla siffrorna, men nu gäller det ju bara våra gamla hedervärda föräldrar…
  Statistik är ju en fantastisk företéelse. Med sådant kan man dupera vem eller vad som helst. Man påstår att ”dödstalen på våra äldreboenden bara är marginellt förhöjda”. Sen nöjer man sig märkligt nog med denna patetiskt torftiga utsaga. Man vägrar gå på djupet och analysera detaljerna. Märkligt ! Alltså, många boenden kan stoltsera med noll smittade och noll döda, medan andra har några fler, för att till slut tvingas konstatera att på några boenden så mycket som en tredjedel har avlidit / avlivats. Sammanräknat mellan låga och höga dödstal är det ju inte så svårt att låta statistiken skena iväg. Hur kan det skilja så mellan olika platser ? Arbetsmetoderna borde väl vara inarbetade överallt där certifierad personal arbetar. Kan det möjligen vara så att där majoriteten av personalen icke har parti-sympatier, så är dödligheten mindre. Och omvänt, där troheten mot partiet överväger allt sunt förnuft, så inverkar det på hur nogräknad man är. Skumt…..?
  Annika Strandhälls doktriner har säkert fått spridning även bland våra boenden…….Eller var det doktor Mengele…?

  Gillad av 2 personer

 • Sea Gull

  Tillägg: Mina kära kommer att se till att inga värdeföremål kommer med vid flytten. Ledsen att behöva skriva detta.

  Gillad av 1 person

 • Sea Gull

  Att bli gammal är jag inte rädd för, däremot otroligt rädd att hamna på äldreboende. Sverige har ju delvis ”dödshjälp”. Jag kommer att tillhöra dem
  som vill bestämma och få hjälp att avsluta mitt liv. Vi föds värdigt och ska även få dö värdigt.

  Gillad av 2 personer

 • Peter Skoglund

  ”Marginellt högre”, är ju högre dödssiffror. Till dags datum. Hela statistiken och sammanställningen får vi med tiden.

  Naturligtvis är det ingen politiker/parti eller myndighetsperson som medvetet vill ha dessa dödsfall.

  Fast det är ändå de som har ansvaret för att beredskapen, vårdplatserna och skyddsåtgärderna finns till gängliga, när det väl är krisläge. Även att våra äldreboenden fungerar på bästa sätt i vanliga fall.

  Sedan är det ju sorgligt att den äldrevård vi har haft de senaste åren. Som bevisligen har gjort betydligt fler äldre människor svaga och utsatta. Då näringsbrist, uttorkning och det stora medicinerandet, inte är en styrka till vardags och definitivt inte vid en pandemi eller en vanlig årlig influensa.

  Så om omsorgen och vården om de äldre på dessa boenden, hade varit några snäpp högre och mer värdigt. Så hade man inte ens behövt prata i termer av ” marginellt högre”.

  Eftersom vi har testat mycket lite i Sverige, så vet man ju precis lika lite om vilka som har smittan. Även om man påstår att den inte finns på vissa äldreboenden eller en del kommuner.

  Vi får hoppas att detta blir en ”väckarklocka”, för framtiden. Med ett värdigare äldreboende, för alla våra äldre som hamnar där. Det är hög tid att prioritera rätt för våra politiker. Samtidigt ska vi väljare, välja fram politiker som gör rätt för benämningen förtroendevald.

  Gillad av 2 personer

 • Billy Boy

  Journalisten Ingrid Carlqvist intervjuar Dr. Whistleblower Jon Tallinger. IVA-läkare med i studion. (Publicerades den 23 maj 2020. Speltid 38:40)

  Nu ökar trycket snabbt från omvärlden på den ”Humanitära stormakten” med statsminister-feministen Stefan Löfven (S) i ledningen. Regimens lojala MSM-megafoner ffa Public Service utsätts givetvis också för det ökande trycket från både regeringar och media runt om i hela världen.

  Gillad av 2 personer

 • putte

  Undrar om Löfven kommer att använda sina bevingade ord ”det kommer att bli en förtjänst lite längre fram ”det vill säga att när vi har lyckats med att avliva många gamla i förtid så minskar pensionsutbetalningarna samtidigt som vi skapar fler lediga platser inom åldringsvården som vi kan göra om till flyktingbostäder .Men samtidigt mister han kanske en del väljare men där har han ju garderat sig genom att skyffla in röstboskap som till antalet kommer att överstiga antalet avlidna med råge .

  Gillad av 1 person

  • pllay

   Vinsten för samhället är omedelbar då någon äldre eller sjuk avlider, ju fler och snabbare desto större vinst.
   Resurser frigörs och kostnader sänks, pengar till underhåll distribueras från sistagångsväljare till bidragsberoende vänsterväljare.
   Till skillnad mot hatten är jag övertygad om att det finns en kalkyl och ideologi i valet mellan de som skall dö och dem som skall leva.
   Politik är en riktigt smutsig verksamhet där cynism och sociopati är meriter.

   Gillad av 2 personer

 • Billy Boy

  Nedan ett delcitat (avslutningen) av ett inlägg skrivet av Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet …

  Bildkälla / Foto: Umeå universitet

  Publicerat i Läkartidningen 2020-05-18 med rubriken …

  ”Geriatrikprofessor: Många äldre dör i onödan utan korrekt bedömning”

  Han menar att det är uppenbart att det saknats kunskap hos kommunens personal om två saker, dels att smittskyddskompetensen på äldreboendena brister, dels att många boende »svälter ihjäl«. En stor orsak till att äldre dör är just näringsbrist, säger Yngve Gustafson.

  Han hänvisar till egna publicerade studier. I en studie visade de att mortaliteten (tid till död) är linjärt associerad med graden av undernäring, och i en annan visade de att urinvägsinfektioner är associerade med undernäring.

  – Största orsaken till att äldre dör är att de har svagt immunförsvar på grund av undernäring. Man borde ha satsat på förstärkt nutrition. Knappast någon kommun lever upp till Livsmedelsverkets rekommendationer för äldre som kom förra året. Det är ändå basala rekommendationer.

  Även om covid-19 är nytt är det mycket annat som inte är det, enligt Yngve Gustafson.

  – Varje år dör äldre i vinterkräksjuka för att de nekas sjukvård, nekas dropp och dör av uttorkning. Det här är inget nytt. Det har gällt i många år.

  Förändringar av sjukvården och äldreomsorgen har sedan 1990-talet lett till att äldre diskrimineras, enligt Yngve Gustafson. Kommunernas äldreomsorg har generellt låg medicinsk kompetens, låg bemanning, och äldreboendenas lokaler är inte ändamålsenliga för att bedriva barriärvård, menar han. Sjukskötersketätheten och tillgången till geriatriker i äldreomsorgen har minskat. Antalet platser i särskilt boende har närmast halverats, från 136 000 till under 80 000 i dag. Och på sjukhusen har vårdplatserna blivit färre och vårdtiderna kortats. Kortare vårdtider leder till ökad dödlighet, säger han och hänvisar även här till en egen studie, som behandlar relationen mellan kortade vårdtider efter höftfraktur och dödlighet efter utskrivning.

  – Ju kortare vårdtid desto fler människor dör i onödan. Det sorgliga är att multisjuka äldre inte passar in i dagens akutsjukvård.

  För att bättre skydda de äldre i pandemin borde de äldres immunförsvar ha stärkts näringsmässigt, bemanningen borde ha förbättrats, skyddsutrustning använts och de gamla borde inte ha prioriterats bort från adekvat medicinsk vård, enligt Yngve Gustafson.

  Slut delcitat

  Läs gärna hela artikeln med många fler faktabaserade uppgifter om allvarliga brister i äldreomsorgen, som professor Yngve Gustafson uttalat: Länk nedan:

  https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/05/geriatrikprofessor-manga-aldre-dor-i-onodan-utan-korrekt-bedomning/

  Gillad av 2 personer

 • Pålsjö

  ”Dödstalen på äldreboenden bara marginellt förhöjda”, lyder rubriken.
  Det kan man i varje fall inte säga om Valltorps vårdboende i Helsingborg. Inom loppet av en månad har 37 av 60 boende smittats i covid-19.
  Under fredagen hade 20 av 60 dött.
  (Låst artikel):
  https://www.hd.se/2020-05-23/oppositionen-kraver-att-valltorp-utreds-nu-kd-och-m-vill

  Gillad av 1 person

 • GENUSVETENSKAP

  Det går som vanligt bra i ”Sverige”. Inga döda i Finland och Danmark.
  Inkvoteringen till myndigheterna ger goda resultat i sedvanlig ordning.

  Är det någon här som förstår varför inte syrgas ges? Att ge syrgas är en enkel operation. Vad exakt är augmentet, bortsett från inavel bland politiker och hos fjantarna som leker på våra myndigheter? Vem har ett kort svar att ge?

  Gillad av 1 person

  • pllay

   Den av myndigheter givna förklaringen till att äldre nekas syrgas är att personalen saknar utbildning i att sköta utrustningen och man har ingen utbildning inplanerad i närtid.
   Misstanken att det som kallas äldrevård egentligen är en ättestupa under nytt namn är lätt att få.

   Gillad av 1 person

   • Lukas

    Här borde väl då en förvisso avdankad svetsare kunnat slå näven i bordet och krävt att få visa hur man hanterar en syrgasflaska. Men inte ens det klarade han av.

    Gillad av 1 person

 • Bigman

  Problemet med den statistiken är att utan den form av isolering som ändå finns på äldreboenden så hade vanlig influensa tagit död på många.

  Det är ett problem rent allmänt att det inte är högre kompetens inom stora delar av svensk omsorg. Dessa boenden och även sjukvården har i stort blivit integrationspolitiska instrument, många gånger med resultatet att de med minst hygien arbetar med de sårbaraste!

  Rent generellt har resurserna till allmän omsorg minskat trots att folkmängden ökat. Till på köpet så har de nya ”medborgarna” också det största behovet av vård samtidigt som de utgör en marginell del av den utbildade arbetskraften. Sambandet gör att vårdbehovet ökar samtidigt som vårdutbudet minskar, delvis för att det satsas stora summor på högkvalificerad vård som samtidigt innebär färre vårdplatser. Men det stora problemet har visat sig under nuvarande kris, hela den organisation som byggts upp under ett sekel har raserats under de sista 30 åren. Pengarna har helt enkelt inte räckt och politikerna har tagit den enkla vägen.
  Ignorera de erfarenheter som visat att det behövs resurser för att klara extraordinära kriser.

  Politikerna försöker nu flytta fokus från sin egen inkompetens, vem har hört nåt från Ygeman sista tiden, de hukar i bänkarna och skyller på alla andra.
  Detta trots att det är statens ansvar att ha både ett civil o vapenförsvar.

  Nu skickar de fram allehanda druider som ska skapa dimridåer kring hur krisen ska lösas och var felet ligger. Varken skyddsmaterial eller tester finns eller utförs.
  Samtidigt skapar man en imaginär om att man gör något. Planeringen pågår om hur ett hypotetiskt vaccin ska fördelas, när nu denna mirakelmedicin kan tänkas visa sig. Samtidigt skyller man ifrån sig, statistik från andra länder stämmer inte, men man kritiserar andras åtgärder som otillräckliga trots mångt färre drabbade.

  Gillad av 1 person

 • Lellego

  Relativiserande och lögner avslöjas förr eller senare. Dessvärre för Löven och statstjänstemännen är det snarare förr. Därmed förstår vi också varför det inte skall etablera en utredning/kommission kring corona när fakta omedelbart kan samlas in.

  Tips.Det står oppositionen helt fritt att sätta samman en kommission med vederhäftiga oberoende utredare. Med politiskt tryck kan då också motsträviga tjänstemän fås att ge ut information. Oppositionen kan agera helt själv i denna fråga, då regeringen knappt företräder folket en tredjedel av folket. Utveckla era politiska metoder – agera. Vad väntar ni på?

  Den sk ”välfärden” är ett luftslott herr statsminister. Vi vet alla var de skattepengar som skulle sörjt för en riktig välfärd har tagit vägen.

  Gillad av 1 person

  • pllay

   Media är en effektiv spärr mot all information som kan tolkas negativt om regeringen eller myndigheter.
   Det spelar ingen roll vad en kommission kommer fram till, är det negativt kommer det inte publiceras, läcker det trots allt ut till fria media kommer MSM dränka denna information i hyllningar av Lövet och regeringspolitiken. Sverige är alltid bäst på allting, den som säger något annat ljuger.

   Gillad av 1 person

 • MrR

  Jag tror varken Stefan Löfven, Lena Hallengren, Anders Tegnell eller någon annan medvetet tar död på människor, men jag tror att de ”ser mellan fingrarna” eftersom det inte missgynnar staten med passiv dödshjälp.

  Gillad av 1 person

 • centurion

  Har man bara ihjäl tillräckligt många så bör ju dödstalen så småningom sjunka vartefter. Beroende på att det då inte finns så mång kvar att ta livet av. Man skröt även om att det nu minsann fanns ledig kapacitet i vården och försökte ge sken av att man lyckats bot en massa. Men det berodde ju också på att man lyckats avliva en massa. Tro inte på dessa falska profeter, för det sätter partiet högst.

  Gillad av 2 personer

  • pllay

   Då alla som inte tål virus dött kommer Tegnell få rätt, de återstående är immuna, mission completed och Sveriges taktik i är som vanligt den bästa, världen bugar ödmjukt och skrapar med foten i skam över sitt tvivel.

   Gillad av 1 person

 • myndighetsperson

  Hej, jag är dum i huvudet, det vill säga jag är en myndighetsperson.
  Även jag, som är dum i huvudet, undrar ibland, fast jag håller det tyst för mig själv eftersom jag också är en fegis. Vi myndighetspersoner är ju som bekant både duma i huvudet och fega. Jag undrar, när ingen ser mig, varför det inte finns syrgas tillgängligt? Men jag törs inget säga eftersom jag är en myndighetsperson. Jag var mobbad i skolan och fick inga brudar.

  Senare, när ”Sverigebilden” är helt i botten, säger jag bara att jag följt rutinerna.

  OBS. Jag är politiskt tillsatt.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: