Statsskulden skenar och det finns inga gratisluncher

EKONOMI. Harry Flam är professor i internationell ekonomi och finanspolitiska rådets ordförande: “Man kan minska skuldens storlek i förhållande till BNP genom att helt enkelt inte göra någonting men låta ekonomin växa. Och genom att ekonomin växer så minskar skuldens storlek i förhållande till BNP”, säger Harry Flam enligt SVT

SVT: Det låter som att vi får en gratislunch?

-Pettersson är inte professor i internationell ekonomi men jag har lärd mig sedan unga år att det finns inga gratisluncher.

Exempelvis så ökar BNP av invandringen, men asyl- och anhöriginvandrare som inte arbetar gör oss fattigare per individ.

“Låta Ekonomin växa…” är inte ett uttryck för gratislunch. Det är hårt arbete av skattebetalarna!

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Statsskulden skenar och det finns inga gratisluncher

 1. Hyperinflation eller Bankkris. Fjärde Statsmakten 47 del 1 med kreditanalytiker Magnus Stenlund. (Publicerades den 16 maj 2020. Speltid 58:07)

 2. Harry Flam är en vänsterbliven ekonom som gärna blir intervjuad i SVT. Hans sympatier finns hos den internationella bankmaffian som han förmodligen också jobbar för.
  När skulden är hög nog så sänks kreditvärdigheten och sedan så ökar räntan dramatiskt.

 3. Men de har snart tagit livet av 70+ snart sätts åldern till pensionsålder +. Så slipper de betala pensioner och lediga våningar blir tillgängliga. Hitler kunde inte tänkt ut det bättre.

 4. Jag är professor i ekonomi (och genusvetare).
  Här kommer mitt förslag:
  Alla som inte hör till Sverige ska bort. De får 50 öre i ”avgångsvederlag”.
  Låt oss säga att det rör sig om 1 miljon bollor som ska bort.
  Kostnaden för detta blir då: 50 öre * 1 000 000 st bollor.
  Dvs. för 500 000 kr löser kriminaliteten snabbt och enkelt.
  Regel: den 50-öring som ges till varje bolla är villkorad på så sätt att man får bara behålla den om man aldrig återvänder.
  Detta kommer att göra varje svensk betydligt rikare.

 5. Ser inte detta som något större problem. Vi ökar skulden som nästa generationer ska betala men gissar att en mycket stor del av nästa generationer kommer lämna landet och lämna skulden till någon annan att betala.

 6. Man kan inte äta kakan och ha den kvar.

  Pengar som vi skulle få/ha sedan, kommer vi inte ha sedan.
  Det glömmer dom att nämna…

 7. BNP (PPP) 2019 års beräkning för Sverige

  Bruttonationalprodukt (BNP) är måttet på det totala värdet av produktivt arbete och tjänster som utförs i ett land.

  Sverige, Totalt International dollars 563,882 miljarder (39:e)

  Bruttonationalprodukt per capita (BNP per capita) är ett mått på BNP fördelat per invånare i ett land. D v s oavsett om invånaren är produktiv och bidrar med arbete eller ej. Exempelvis barn från födseln och senare alla åren upp till avslutad skolgång bidrar inte till att höja BNP per capita förrän de får det första avlönade jobbet.

  Sverige, BNP per capita International dollars 54 628 (15:e)

  Siffrorna inom parentes ovan visar vilken plats på världsrankingen Sverige hade år 2019

  Källor:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sverige

  https://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2019/02/weodata/weorept.aspx?pr.x=61&pr.y=4&sy=2017&ey=2021&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=144&s=NGDPD%2CPPPGDP%2CNGDPDPC%2CPPPPC&grp=0&a=

 8. Sverige är fantastiskt! Jobba, förkovra dig, ju mer du tjänar desto mer skatt betalar du.
  Lever din fru 3,5 dygn i det nya året och har garantipension på netto 7,5 tusen betalar hyra och mat samt medicin 6,5 tusen så får hon en kvarskatt på 2,24 tusen.
  Regeringen deklarerar stolt “Välfärden har aldrig varit bättre.”

 9. Om ekonomin ska växa så krävs det konsumtion. Om vissas konsumtion och leverne ska ökas så måste det ske skattevägen.
  De som arbetar måste betala mer för att andra ska kunna höja sin konsumtion, det kallas konfiskation.

  Det finns oerhört med pengar i de s.k utanförskaps områden som aldrig kommer in till staten. De gillar guld och litar inte på banker, skulle staten känna till deras förmögenheter så skulle bidragen utebli.
  Men det är en ickefråga i landet av mjölk och honung.

  Se bara på de unga invandrarna i dyra bilar, exklusiva smycken o klockor samt ett otroligt slösande på krogen. Detta samtidigt som de och deras familjer uppbär bidrag och är arbetsbefriade.
  Spärra av alla infarter och utfarter en vecka, tunnelbana, buss m.m. Beslagta allt orimligt och framförallt redovisa allt i massmedia så att politikerna inte kan smita undan.

  Om invandringen är lönsam varför ökar kostnaderna för den samtidigt som många mottagare av bidrag lever långt över den standard de säger sig ha.
  Men den förmåga de har skulle de platsa i EU parlamentet, det är bara där ett lagligt förfarande av samma typ är möjligt (om än vidrigt).

Kommentera