Samir, 44, hans fru och nyfödd son fast i Marocko

INVANDRING. Svenske medborgaren Samir Dasko, 44, har suttit i coronakarantän i Marocko under snart två månader tillsammans med sin fru och nyfödde son. Trots att han redan från början anmält sig till UD:s svensklista på dem som vill hämtas hem – har han inte fått någon plats på något evakueringsplan till Sverige. – Det enda jag vill är att komma hem, gå till jobbet och träffa min dotter, säger Samir enligt Expressens artikel.

Samir med barn i Marocko. Foto: Privat

Svenske medborgaren Samir Dasko Aziz och hans fru har befunnit sig i Marocko sedan 14 mars. De anlände dagarna innan coronapandemin fick landet att stänga sina gränser och sätta folket i karantän. – Vi kom hit för att min fru skulle föda barn. Vår son föddes den 16 mars. Två dagar senare stängdes hela Marocko. Den 20 mars skrev jag upp mig på UD:s svensklista för att få komma hem och fick en bekräftelse på att jag registrerats.

De svenska medborgarna i Marocko organiserar sig nu i en Facebookgrupp, ”Sverige överger sina medborgare i Marocko”, som har drygt 300 medlemmar. Jag tittar i den och hittar bara arabiska namn.

-Pettersson tycker detta luktar skumt, är svenska BB-sjukvård så dåliga så svenskar åker till Marocko för att föda barn?

Samir har också lämnat en tio-årig dotter i Sverige.  – Hon mår jättedåligt och vill inte gå till skolan. Jag måste ta tjänstledigt, min stackars chef säger ”vad ska vi göra?”. Vem ska betala mina räkningar? I Sveriges system har man ingenting om man inte jobbar, säger Samir.

Något med Expressens artikel är skumt.

Enligt UD har ett Sverige organiserat ett stort antal hemflygningar för svenska medborgare i Marocko. ”Vi känner inte igen oss i den beskrivning som ges, tvärtom är Marocko ett av de länder där vi under en lång tid arbetat aktivt och intensivt för att hjälpa svenskar i den situation som uppkommit. Ett exempel på detta är att vår ambassad i Rabat, tillsammans med de andra nordiska ambassaderna och i nära kontakt med lokala myndigheter, samarbetat kring att utverka tillstånd för totalt elva extrainsatta flyg till Norden, varav tre till Stockholm. Totalt har Sveriges ambassad, i samverkan med andra nordiska och europeiska länder kunnat assistera ca 500 svenskar att lämna Marocko. Samtliga dessa insatser har skett efter att Marocko ställt in sina flygförbindelser med omvärlden den 15 mars”, skriver Diana Qudhaib.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Samir, 44, hans fru och nyfödd son fast i Marocko

 1. Han har en bostadsrätt. Det kan vara atf fru har socialbidrag och bo med barn på annan addtess.
  Eller det är en svebsk fru och han vill stå på säkert sida att barnet hör till honom.
  Fallet är för socialtjänsten.
  Han gav det i tidningen att behålla arbete.

 2. Såg nu, hans namn finns på Bredängsskolan. Jobbar där? Men inte skriven i Bredäng?

 3. Konstigt att Expressen inte, på minsta lilla vis, nämner var någonstans i Sverige denne Samir bor och arbetar. Rapporteringen brister i känn-medlidande-beskrivningar.
  Blir det ett uppföljande reportage om den 10-åriga dottern, som längtar efter pappa?
  Det är åtminstone tydligt framför att Samir vill till Sverige.

 4. Vad gör denna person med s.k svenskt medborgarskap i Marocko ?
  Går bra att stanna där om man som det verkar av någon anledning vill åka dit.

 5. Inresa med stöd av Global Compact? Hur många id lever familjen under?

 6. Svenskar? Tack och lov behöver jag inte kalla mig svensk, då jag är same. Svensk i dag är = alla människor i hela världen utom de som skapat landet.

 7. Det låter kanske lite elakt men den plats han befinner sig på nu ÄR hans rätta hem. Många Riktiga infödda SVENSKAR som sitter fast utomlands pga “coronapandemin” får ingen hjälp att komma hem!

 8. Men utan knäppskallar till beslutsfattare i detta landet hade dom givetvis inte kunnat betett sig så, då är han alltså ingen flykting? Är man flykting reser man inte tillbaks till landet han säger sig ha flytt ifrån.

  Vem betalar dessa hämtningar? I vanlig ordning skattebetalarna?

 9. Kontrollera att alla från detta “fullsatta planet” inte bär försörjningsstöd… Återkräv det…

 10. Det ser ut som om han redan är hemma. Varför skulle dom annars dit för att föda barn ??

 11. Men han har väl sin iPhone 7 kvar!
  – även om han i te har någon ”svensk identitet”.

 12. Invandrarna åker hem till sina hemländer för att föda barn därför att då får barnet medborgarskap i hemlandet. Sedan kan dessa ha dubbla medborgarskap att dribbla med för maximal egennytta.

 13. Skit tidningen Expressen och falska nyheter. De oäkta journalisterna vet inte vad fakta är.

Kommentera