Lång, snörik vinter kan leda till tusentals döda renkalvar

VÄDER. Det finns en oro inom rennäringen för den långvariga vinterkylan längst i norr. Om inte värmen kommer snart riskerar årets kalvar att dö. Från Idre fjäll till Treriksröset vankas det kalvningssäsong för vajorna, alltså renhonorna, i mitten av maj. Men när nu vårvärmen uteblir efter en redan kall vinter innebär det allvarliga problem. – Uppgivenhet och panik är väl egentligen de två ord som bäst beskriver situationen, säger Anders Erling Fjällås, ordförande i Samisjaur-Njarg Sameby i Sveriges Radio P4 Extra.

Renar i Jämtland.Foto: Henke, Pixabay

På många håll i fjällvärlden är det ovanligt mycket snö kvar för årstiden och de barfläckar som renarna behöver har inte tinat fram som de ska. Det säger Anna Skarin, docent och forskare på renskötsel på Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det är problematiskt initialt när kalvarna föds, att det är kallt och de blir inte torra. Kan inte vajan få kalven torr och så vidare blir det väldigt problematiskt om den börjar frysa. Den kan frysa ihjäl helt enkelt, säger Skarin.

I Sverige finns det enligt Anna Skarin ungefär 250 000 renar och i år väntas minst 100 000 kalvar födas. Om värmen och barmarken fortsätter att lysa med sin frånvaro kan det innebära att flera tusentals kalvar dör, vilket kan ge långtgående konsekvenser för rennäringen.

-Pettersson säger att mot vädret är de flesta maktlösa, så det är bara att vänta på klimatförbättringar i form av värme…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Lång, snörik vinter kan leda till tusentals döda renkalvar

  1. Konstigt att man inte nämnde ” klimatförändringar ” en enda gång. Det är annars brukligt så fort vädret inte uppför sig som man önskar….

  2. Enligt SVT Aktuellt så värms Sverige upp dubbelt så mycket som övriga världen.
    Hur klarade sig renarna förr då?

  3. Nu får Greta komma och skrika om global uppvärmning, så det blir lite varmare. Det är för jävla kallt i Göteborg.

Kommentera