Bristerna inom äldrevården beror på politiska val

ÅLDRINGSVÅRD & SKATTER. Omsorgen om de äldre har systematiskt prioriterats ner av våra politiker. Därför saknar Stefan Löfvens (S) utspel om bättre villkor inom äldrevården all trovärdighet, skriver Anna Dahlberg på Expressen

Stefan Löfven. Pressbild Socialdemokraterna

En sammanställning från Socialstyrelsen visar att hälften av alla döda över 70 år med coronasmitta avled på särskilda boenden medan 26 procent hade hemtjänst.

Äldreomsorgen har prioriterats ner i decennier i Sverige. Bristerna är inget plötsligt olycksfall i arbetet, utan resultatet av medvetna politiska val. Om man lägger ihop vad staten satsar i form av riktade statsbidrag till olika verksamheter ser det ut så här: Grovt räknat får äldreomsorgen 1,5 miljarder kronor under 2020. Skolan och förskolan får 13 miljarder kronor och hälso- och sjukvården 12 miljarder kronor.

Asylmottaganden till Sverige kostade 212 miljarder under Stefan Löfvens (S) förra mandatperiod år 2015-2018 enligt nationalekonomen Tino Sanandaji. Det är drygt 50 miljarder om året plus alla andra kostnader för samhället.

-Pettersson inser att det mesta beror på politiska val…

Hur kommer det sig att i Sverige är det tillåtet för landets ledare att vara naiva, alltså barnslig, godtrogen, troskyldig, blåögd, aningslös, omogen, enfaldig, lättlurad, lättrogen, dum, korkad, tvärtom vad en ledare bör vara.

För övrigt anser jag att statsminister Stefan Löfven ska avgå och ta hela sin feministiska regering med sig.

***

142,7 miljoner om dagen i bistånd hade kunnat användas i åldringsvården i Sverige

BISTÅND. Sveriges totala bistånd år 2020 är 52,1 miljarder kronor, enligt SIDAs hemsida. Målet för utgiftsområde Internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck.

Sveriges biståndsbudget är den största någonsin, vilket den är varje år. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Riksrevisionen, som utgör en del av riksdagens kontrollmakt, granskar Sida. Riksrevisionens uppdrag är att granska vad statens pengar används till och hur effektivt de används. I Riksrevisionens senaste granskning om Sida, myndigheten för internationellt biståndsarbete, framkommer att arbetet som görs inte lever upp till de prioriteringar som finns.

Carin Jämtin är generaldirektör för Sida, sedan 2016 med en lön på drygt 120.000 i månaden. Carin Jämtin är socialdemokratisk politiker, började i SSU och riksdagsledamot 2014–2017. Hon var biståndsminister (S) 2003–2006,  oppositionsborgarråd (S) i Stockholms stad 2006–2011 och Socialdemokraternas partisekreterare 2011–2016.

-Pettersson ska inte gå in på detaljer men 52.100 miljoner kronor är inte kattpiss. Det är 142,7 miljoner om dagen och jag kan tänka mig att de skulle ha kunnat används till att bygga upp kapaciteten i svensk sjukvård eller något annat biståndsprojekt i det som är underutvecklat i Sverige. Dessutom tycker FN att 0,7 procent av BNP räcker i bistånd medan Sverige envisas med 1 procent.

TIDIGARE 2019-09-16. Sida får 175 miljoner extra mot biståndskorruption fast de inte kan hålla reda på de 42300 miljonerna de har

KORRUPTION. Sveriges totala biståndsbudget är på 50,9 miljarder kronor 2019. Av detta får biståndsmyndigheten Sida 42,3 miljarder. Det är mer än de kan göra av med och Sida skänker överskottet till FN. Som inte det är nog får Sida 175 miljoner kronor extra i höstbudgeten. Pengarna ska bland annat användas till arbetet mot korruption, skriver TT/OMNI

Jeander

– I många av de länder som biståndet går till är risken för korruption ganska stora. Det är ett av de allvarligaste utvecklingshindren som jag bedömer det, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP). Sida har kritiserats för att ha beviljat bistånd som sedan hamnat i orätta händer.

-Pettersson undrar om Miljöpartisten är riktigt klok. För en vecka sedan pratade Peter Eriksson (MP) om storsläggan mot korruptionen. Nu kom den med 175 miljoner extra. Sida har alltså 42300 miljoner som de inte kan hålla ordning på och de problemen ska lösas med mera pengar!

TIDIGARE 2019-09-08. UNRWA-chef levde lyxliv med älskarinna – för svenska biståndspengar

BISTÅND. FN-chef på det Hamaskramande flyktingorganet UNRWA levde lyxliv med älskarinna – för svenska biståndspengar. Andra länder har sedan länge fryst bidragen till dem men inte Sverige: ”Det här måste utredas innan man tar till storsläggan”, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Läckta internrapporten slog ner som en bomb. ”Misskötsel av sexuella relationer, nepotism och maktmissbruk”

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) ska alltså utreda utredningen innan något händer.

-Pettersson ser att Aftonbladet skriver om detta, tyvärr tar de betalt för att läsa hela artikeln och där går min gräns. Det räcker att veta att Sverige ger bort 51 miljarder i bistånd och 43 miljarder till EU under år 2019. Plus migrationen, plus…

Detta samtidigt som vi har svältande pensionärer i vårt land och centern skryter över att de får igenom en satsning på landsbygden i Sverige på två miljarder.

TIDIGARE 2018-06-27. Världens största biståndsgivare vet inte vart pengarna går eller om de gör någon nytta…

BISTÅND. Sveriges biståndsbudget är den största någonsin. Men biståndsorganisationen Sida saknar kapacitet att hantera de enorma beloppen, menar erfarna biståndsexperter. Konsekvensen är att nästan hälften av pengarna skänks till FN.

– Sverige klarar inte att kontrollera hur pengarna i FN spenderas, säger ambassadören och förre Sida-chefen Bo Göransson.

Sverige är en stormakt på biståndsområdet, några exempel

 • Hbtq-rättigheter i Moldavien
 • gurkodlare på Gaza
 • infrastruktur på ön Tuvalu
 • journaliststöd i Afghanistan
 • starta eget-bidrag till unga i Liberia

Det svenska biståndet räcker till mycket. Dessutom är det ofta stora belopp det handlar om, till exempel har Sverige satsat 273 miljoner kronor på en antikorruptionsmyndighet i Guatemala.

Det svenska biståndet har aldrig varit större än i år. Allt fler länder i Afrika klassas som medelinkomstländer, och forskning visar att den ekonomiska tillväxten till ytterst liten del är biståndets förtjänst.

Sverige följer ett enprocentsmål för biståndet, 1 procent av statsbudgeten ska gå till bistånd. Det innebär att Sverige i år har en biståndsram på 49 miljarder kronor medan budgetanslagen till militären till 49,3 miljarder kronor. FN däremot tycker att 0,7 % av BNP räcker, bara där skulle vi kunna spar 15 miljarder men Sverige ska vara värst.

Sida saknar administrativ kapacitet att hantera de enorma beloppen. Sida har valt att lösa dilemmat på två sätt. Det ena är att ge stora delar till FN; det andra är att nästan hälften av biståndsprojekten på plats inte drivs av Sida utan av ett 30-tal enskilda organisationer som RFSU, Världsnaturfonden, Pingstmissionen, LO, Kvinna till Kvinna med hjälp av Sidas pengar.

En färsk rapport från Expertgruppen för biståndsanalys, EBA, visar dessutom att bara 20 procent av Sidas biståndsprojekt lever vidare när Sida slutar att finansiera dem, det vill säga, de var inte hållbara. Landet i fråga är inte särskilt intresserat av att driva det vidare.

– Vi ville granska hållbarheten eftersom bistånd ges för att skapa någonting bestående, men vad vi fann var bristande hållbarhet, konstaterar Jan Pettersson, kanslichef för EBA.

Men Sidas generaldirektör Carin Jämtin (S) tycks inte se detta som nåt större nederlag.

Mer på SVT…

-Pettersson noterar att Sverige är världens största biståndsgivare räknat per capita och en av de största i verkliga belopp.

Att vi inte vet om stora delar av pengarna gör nytta eller vart de går är tydligen inte något bekymmer enligt socialdemokraten Carin Jämtin…

FN:s jultomte och FN i siffror

Om Carin Jämtin på bloggen…

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

10 thoughts on “Bristerna inom äldrevården beror på politiska val

 1. Att äldrevården i Sverige är ett misslyckande i det faktum att vad prioriterats är hemtjänsten i tron att ensamma vill vara ensamma istället för att få komma in på ett särskilt boende. Så länge det är två som bor och minst en är så frisk att dagliga sysslor kan skötas är hemtjänst lämplig. Allt annat är bara bortkastade pengar och miljöförstöring när hemtjänstpersonal tillbringar mer tid i resor än vård av de gamla.
  På ett gemensamt boende finns alltid personal och sällskap av andra äldre när så den boende vill, dessutom kan skötseln av en äldre göras mer rationellt i lämpliga lokaler.

 2. Svenskarna lågprioriteras. Bara de 10 miljarder som skickades till FNs klimatfond skull kunnat göra stor skillnad om de stannat i Sverig

 3. Det finns ett grandiost förakt i det f.d Arbetarpartiet för människor som gör, eller har gjort, rätt för sig. Deras favoritmedborgare har helt andra kvaliteter.

 4. Vart tog mitt gamla fina underbara Sverige vägen som jag skröt om då jag bodde utomlands på 70-talet??

 5. Socialdemokraterna vill gärna framstå som bäst “klassen” inför FN, EU, WHO, PK, journalister och globalisterna. Hade de lagt pengarna på äldrevården, skola, polis, sjukvård och på andra samhällsviktiga funktioner så hade de blivit kallade för nationalister av övriga i “klassen” och detta hade varit ett skräck scenarium för socialdemokraterna. Ett motto som sossarna verkar använda är “slicka uppåt och sparka neråt” där uppåt är “klassen” och nedåt är Sverige och svenskarna.

 6. När det ska slängas så enorma summor på vissa projekt skulle inte enbart regeringen ha beslutanderätt utan gå genom riksdagen med, det är trots allt Skattebetalarnas pengar det handlar om, och inte Sossarnas partikassa, men beteendet är ungefär som om dom har rätt att gödsla hela världen med pengar Inklusive FN Och EU ?

 7. Att så många aningslösa blåögda o.s.v kan hålla på är
  att dom löst inträdesbiljett i Sossepartiet, dom äger partibok,
  då är kunskap mindre viktigt, och priset för det får folket betala!

 8. så klart det inte lagts/läggs prio på de som byggde….
  och nu kom ju även Corona som en skänk från ovan
  suveränt bra att de äldre dör som flugor tycker soSSarna

  • Att äldre på äldreboenden dör i Corona i stor utsträckning beror på ett medvetet val att inte ge dem syrgas. I stället får de aktiv dödshjälp genom morfin som gör det än svårare att andas.

Kommentera