Åtta invandrare blåste försäkringskassan på 17 miljoner i assistansbedrägeri

BROTTSLIGHET. En 49-årig man döms till sex års fängelse efter att ha lurat Försäkringskassan på över 15 miljoner kronor. Mannen har simulerat en neurologisk sjukdom och under åtta år fått 15 miljoner kronor från Försäkringskassan i assistansersättning. Bland bevismaterialet fanns bland annat bilder som visade att mannen inte alls hade en neurologisk sjukdom.

Även företrädaren för assistansbolaget, REHA Personlig Assistans AB, Hewa Albercinci, är åtalad och dömd.

 • Huvudmannen, Faraydoun Muhammadi, född 1971, döms för grovt bidragsbrott och bidragsbrott vid 102 tillfällen till 6 års fängelse.
 • Hewa Albercinci, född 1973, döms för grovt bidragsbrott och bidragsbrott vid 46 tillfällen till 3 år och 6 månaders fängelse samt även till 5 års näringsförbud.
 • Fenk Omar Hama Faraj, född 1982, döms för grovt bidragsbrott och bidragsbrott vid 40 tillfällen till 2 års fängelse.
 • Mzhda Noori Karim, född 1958, döms för grovt bidragsbrott och bidragsbrott vid 25 tillfällen till 1 år och 6 månader i fängelse.
 • Salah Noori Karim, född 1974, döms för grovt bidragsbrott och bidragsbrott vid 28 tillfällen till 1 år och 6 månader i fängelse.
 • Omar Faruk Raza, född 1986, döms för grovt bidragsbrott och bidragsbrott vid 36 tillfällen till 2 års fängelse.
 • Zara Majid Saifollah, född 1979, döms för grovt bidragsbrott och bidragsbrott vid 10 tillfällen till villkorlig dom.
 • Santos Sofimustafa, född 1997, döms för ringa narkotikabrott och för grovt bidragsbrott och bidragsbrott vid 11 tillfällen till villkorlig dom.
 • Uriah Mhamad, född 1980, döms för bidragsbrott vid 4 tillfällen till villkorlig dom.

Skadestånd

1. Faraydoun Muhammadi ska utge skadestånd till Försäkringskassan med 15 641 177 kr jämte ränta på beloppet enligt 6 § räntelagen (1975:635) från den 21 januari 2020 till dess betalning sker. Av beloppet ska Fenk Faraj svara solidariskt med 2 077 686 kr, Salah Karim solidariskt med 1 512 641 kr, Mzhda Karim solidariskt med 1 291 610 kr, Omar Raza solidariskt med 1 776 624 kr, Zara Saifollah solidariskt med 548 235 kr, Santos Sofimustafa solidariskt med 479 508 kr, Uriah Mhamad solidariskt med 199 100 kr (efter rättelse av felaktig öresavrundning) och Hewa Albercinci solidariskt med 7 814 691 kr, allt jämte ränta enligt 6 § räntelagen (1975:635) från den 21 januari 2020 till dess betalning sker.

2. Faraydoun Muhammadi ska utge skadestånd till Försäkringskassan med 1 206 972 kr jämte ränta på beloppet enligt 6 § räntelagen (1975:635) från den 21 januari 2020 till dess betalning sker.

Enligt Försäkringskassan är det här ett av de största bidragsbrotten som skett.

-Pettersson säger att som vanligt är de enda svenska namnen försvarsadvokaterna som Sveriges skattebetalare får betala, advokaternas arvode uppgår sammanlagt till c:a 5,5 miljoner kronor. Dessutom borde läkaren som en gång godkänt detta åtalas för försumlighet.

Örebro Tingsrätt Dom mål nr B 1936-19

Pressmeddelande

***

TIDIGARE 2020-01-27. “Örebroare” misstänks ha lurat till sig 15,6 miljoner kronor, spelade sjuk…

BROTTSLIGHET. En 48-årig man hemmahörande i Örebro åtalas vid Örebro tingsrätt misstänkt för att ha lurat till sig miljontals kronor i assistansersättning från Försäkringskassan. De aktuella brotten ska enligt åtalet skett mellan den 15 oktober 2010 och 7 mars 2019, rapporterar SVT.

Pressbild

Mannen, som varit skriven på olika adresser i landet under perioden, ska genom oriktiga uppgifter i ansökan om personlig assistans gett falska uppgifter om att han haft omfattande omvårdnadsbehov. Till den aktuella ansökan har bifogats läkarintyg som stött uppgifterna.

Åklagaren påstår att 48-åringen simulerat vid kontakter med sjukvården. – Han har i stort sett haft samma läkare vid neurologen på Karolinska. Läkaren har blivit jävligt lurad, säger åklagare Anders Persson.

48-åringen har nu åtalats för grovt bidragsbrott. I samma härva har ytterligare åtta personer åtalats för inblandning. Åklagaren påstår mannen aldrig varit berättigad till någon assistans, för att han aldrig har haft de här besvären som han har påstått. Han har simulerat helt enkelt, säger åklagare Anders Persson.

Brottet bedöms vara grovt utifrån att de utbetalda ersättningarna uppgått till 15.662.438 kronor samt att ”brottsligheten utövats systematiskt och i stor omfattning” som det står i stämningsansökan.

– Pettersson läser åklagarens ord “Läkaren har blivit jävligt lurad”, det är möjligt, en annan möjlighet är att läkaren haft provision på utbetalade bedrägerikronor. De 15,6 miljonerna blir över 200 kronor i timmen, dygnet runt, året runt i 8,5 år. Det är skapligt. Är inte läkaren med på bedrägeriet så borde han åtalas för försumlighet.

Enligt Örebro tingsrätt mål nummer B 1936-19 är företaget som skött den enligt åklagaren obefintliga assistansen REHA Personlig Assistans AB och där är de ansvariga:

Styrelseledamot och huvudansvarig: Albercinci, Hewa, född 1973 i Irak, invandrade till Sverige 2007 från Tyskland! och blev svensk medborgare 2012.
Styrelsesuppleant: Shafea, Tara Salah (46)

Den åtalade misstänkte bedragaren som SVT kallar Örebroare är Faraydoun Muhammadi, född 1971 och invandrad från Iran år 2002 och blev svensk medborgare redan 2006.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Åtta invandrare blåste försäkringskassan på 17 miljoner i assistansbedrägeri

 1. Löfvén har ju helt rätt!
  Invandringen lönar sig. men inte för oss svenskar eller för Sverige, utan för invandrarna.

 2. Vilket land kommer läkaren ifrån?
  De som med hemlig kamera avslöjade läkare med utländsk härkomst, förtidspensionera utlänningar för 10 000kr kontant blev åtalade.
  De som med hemlig kamera avslöjade vad partiföreträdare tyckte om viss invandring inför en valrörelse fick guld spaden.

 3. Innehåller listan namnen på de tjänstemän/handläggare vilka beslutade i ärendet? Namnet på deras chef? Och vilken läkare skrev diagnosen? Och hur många andra liknande diagnoser för andra har han skrivit?

  Det handlar ju om en sannolik muslim. Sannolikheten för att alla handläggare, läkare och inte minst deras chefer också är muslimer är hög. Det är så korruption skapas och svenska skattemedel mjölkas!

  Och de ansvariga kommer inte att utredas.

  • Ja, här ligger det mer än en hund begraven. med erfarenhet av att vårda neurologisk sjuk person vet jag att det under sjukdomsperioden har varit många personer involverade. dels har läkaren kallat till besök flera gånger för att kontrollera hälsotillståndet mm. Sen har det varit flera hembesök av dietist, arbetsterapeut, biståndshandläggare från soc. Vid varje hembesök har det som regel ock alltid varit minst 2 personer.
   Och lyckas man lura alla dessa, utan att någon reagerar, ja då är man duktig. Så jag håller med dig, det är fler som borde utredas och åtalas.

 4. HUR är det möjligt???

  Hundratals funktionshindrade barn nekas skolskjuts i göteborg.

  Själv fick jag leta upp rättpraxis och domar och jag pratade med JO i en halvtimma som BAD mig anmäla gbgs kommun men jag har inte kraft och ork. Jag fick hota en chef i göteborg med grovt tjänstefel som kan ge 6 år i fängelse för att få skoltaxi till mitt funktionshindrade barn.

  HUR i helvete kan invandrare få personlig assistans och massa hjälp när man själv måste kämpa för att ens barn som har blivit tvångsplacerad i en specialskola av göteborgs kommun en timma hemifrån istället för en specialskola som ligger nära och måste få skolskjuts dit???

  Jag får inte ihop detta.

  https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/hundratals-funktionshindrade-barn-nekas-skolskjuts-1.17617532

 5. Kanske dags att ”städa” i Vårt Fosterland?

  Om vi slutar att bjuda dessa parasiter
  på lyxtillvaro i Vårt Fosterland så ”flyr”
  de snart hem igen!

  De som inte klarar sig utan att vi håller dem
  med ”all inclusive ” ska flytta hem .

 6. Vad har sedan Skumma Advokater kostat ? Som hjälpt dessa att kommunicera med F:K Där annars inte ett kommatecken får vara fel för en Svensk som skickat in en skrivelse?

  Detta var bara ett Team i mängden, av alla dem som blåst F.K på flera hundra miljoner genom åren

 7. Det går inte att lugga en skallig.
  Skadeståndet får vi svenskar betala, 17 mille är redan skickat till IS.
  Jag håller med Löfvén om att han är naiv.

 8. Glöm inte Rami Care AB i Malmö. 563 miljoner utbetalt av Försäkringskassan sedan 2012. Till ett enda arabiskt skummisföretag.

 9. De hör hemma minst 200 mil från Örebro. Rent mentalt är de minst 200 mil från Örebro. Skriv därför inte örebroare då folk tror det är svenskar.

  Fy fan vad jag hatar MSM. Våra politiker, Greta m.fl.

  • Ingen risk att vi tror att det är en svensk.
   Örebroare betyder arab.
   Hade det varit en svensk hade det varit namn och blid.

   • Kan som infödd Örebroare bara hålla med, man bor numera inte längre i en kristen homogent stad utan i en Islamistisk !
    Musse har helt tagit över stora delar av Örebro med landsförädiska politikers goda minne.
    Man kan bara känna stor ilska och vanmakt.
    Att rösta på AFS känns helt rätt.

 10. Hur är det med kunnandet hos läkaren? Det borde vara omöjligt att simulera.
  Där har vi en mycket stor utgift för skattebetalarna som aldrig kan återfås.

 11. Det är dessa pengar som göder kriminaliteten i ghettona. Inte några snortande Djursholmsungar, som Löven säger.

 12. Brotten är så uppsåtliga brott kan bli. Jag tror det handlar om en skrapning på ytan ändå. Det här pågår förmodligen på så många ställen i landet och slutar aldrig. Ingen tycks heller bli utvisad. Därför ingen minskning av brott mot landet. De, som är vakna lägger naturligtvis rösterna på SD.

 13. Är det idioter som jobbar på förskringskassan.
  98 proncent troligen…
  Och sosse ihop med dom andra sex.
  .

 14. Rena löjan. Tror de svenska PK att de skall få tillbaka dessa pengar.
  Så fort de släpps sticker de utomlands.

 15. Helvetet fryser över innan F-kassan ser en enda krona av det utdömda skadeståndet. Justitiesystemet i Sverige är en marionett teater för små barn.

Kommentera