Coronaviruset: Kinas globala skrämselkampanj EU självcensurerar för att blidka Kina

av Soeren Kern  •  6 maj, 2020

 • Kinesiska sändebud har varit särskilt aggressiva på Twitter, som de använder för att attackera, skrämma och tysta ner västerländska journalister, lagstiftare och vetenskapsmän från tankesmedjor – i princip alla som säger emot Kinas officiella version av händelserna.

 • Under påtryckningar från kinesiska tjänstemän ingrep Ester Osorio, kommunikationsrådgivare till Josep Borrell, chef för EU:s diplomatiska tjänst, personligen för att skjuta upp släppet av den ursprungliga rapporten. EU ska ha hoppats på bättre behandling för europeiska företag i Kina. Den 25 april avslöjade dock South China Morning Post, som också kom över en kopia av den ursprungliga rapporten, att Beijing hade hotat att undanhålla medicinsk utrustning från Europa om stycket om Kina inte raderades.
 • Den 15 april publicerade Tysklands mest populära nyhetstidning, Bild, en artikel med titeln ”Vad Kina är skyldiga oss hittills”, som påstod att Kina borde betala Tyskland 150 miljarder euro i skadestånd för coronaviruspandemin. I artikeln fanns en lista över ekonomiska skador, inklusive 50 miljarder euro i förlust för små företag och 24 miljarder euro för utebliven turism.
 • ”Du regerar genom övervakning. Du hade inte varit president utan övervakning. Du övervakar allt, varje medborgare, men du vägrar att övervaka de sjukdomshärjade marknaderna i ditt land.” – Julian Reichelt, chefredaktör på Bild, ”Du sätter hela världen i fara”, direkt riktat mot president Xi Jinping.

EU har gett efter för påtryckningar från Kina och spätt ut en rapport om de kinesiska försöken att skylla ifrån sig för coronaviruspandemin. Statstjänstemän i Beijing ska ha hotat att hindra exporten av medicinsk utrustning till Europa om rapporten publicerades i sin ursprungliga form.

Avslöjandena kommer samtidigt som kinesiska diplomater runtom i världen för en aggressiv kampanj som sprider felaktig information – beskriven som en ”Vargkrigaraktig” diplomatistil – uppkallad efter en kinesisk nationalistisk actionfilmserie – riktad mot att kontrollera narrativet om coronavirusets ursprung.

Kinesiska sändebud har varit särskilt aggressiva på Twitter, som de använder för att attackera, skrämma och tysta ner västerländska journalister, lagstiftare och vetenskapsmän från tankesmedjor – i princip alla som säger emot Kinas officiella version av händelserna.

Läs vidare

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Coronaviruset: Kinas globala skrämselkampanj EU självcensurerar för att blidka Kina

 1. Kina och dennes envägs-handel.

  USA kommer att ytterligare försvåra för Kina med udden riktad mot Kinas varu-tjänst till USA
  USA-udden kommer Kina att kompensera med en enkel glidning.
  Den undanglidningen av Kina är fullt uppenbar för USA, uppenbart på det vis att Kina har EU i ett järn-grepp.

  Kina är kommer alltid att vara som det är och endast sälja ej köpa och om händelsevis nedlåta sig till att köpa, gäller vissa vilkor för säljaren, oss EU.

  Nåå GottFolk hur fungerade Europa med sina flera, före Kina och EU och näee det är endast ett kort stenkast bakåt.

Kommentera