Usel symbolpolitik

MILJÖ. I går infördes tre kronors skatt på bärkassar i matbutiken, och varje frukt- och grönsakspåse beskattas numera med 30 öre, allt plus moms. Skatten har redan från början varit starkt kritiserad och nu vänder sig näringslivet mot att utredningen varit bristfällig och att resultatet blir allt utom miljövänligt.

Enligt Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM, innovations- och kemiindustrierna i Sverige, finns det inget positivt med att skatten införs.

– Den nya skatten kommer att leda till minskad återvinning av plast, ökad användning av förpackningar, ökad resursförbrukning och ökade koldioxidutsläpp. Det är väldigt svårt att se någon klimatnytta med det, säger Lundberg.

-Pettersson menar att detta är en straffbeskattning som bara drabbar de med minst pengar och utan nytta för miljön. Syftet är ett enda, mer pengar till statskassan.

Eftersom jag bor i skogen, en bra bit från affär och kollektivtrafik så har jag alltid bilen med mig när jag handlar och i bilen ligger en förpackning med 500 plastbärkassar köpt av grossist. Jag räknar med att dessa 500 st ska räcka tills någon klokare ändrar lagen.

500 stycken plastbärkassar i bilen…

I butiken ser det numera ut som nedan, det blir 1,40 i moms på totalsumman plus 3 kronor i punktskatt, alltså 4,40 i skatt på plastkassen och 2,60 till tillverkaren, distribution, lager, handlaren och skattehanteringen.

Ovan ser ni usel symbolpolitik, en papperskasse orsakar 50 procent mer klimatutsläpp och energianvändningen är ungefär dubbelt så stor för att göra en papperskasse i stället för en plastpåse. Enda fördelen är att papperskassen bryts ner i naturen men jag tror inte många har för vana att slänga plastkassar i skogen eller havet.

Politiskt Inkorrekt

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

20 thoughts on “Usel symbolpolitik

 1. Den förtäckta Skatten på Plastpåsar är INTE till för miljön, den är till för att förstärka Statens kassan, så att dom kunna importera flera Dysfunktionella individer från andra länder utanför Europa.

 2. Jag gynnar Hemköp som slutat med plast och tillhandahåller papperspåsar till frukt, rotfrukter mm.

 3. Tusentals bilar brinner upp i Sverige per år utan att dåren på bilden säger ett knyst, sen straffbeskattar han och hans kompisar i den sämsta regering detta landet skådat, människor som bär hem sin dyrt beskattade mat i plastpåsar.!

  Om dom åtminstone varit så ärliga att dom sagt som det är, att det inte har med miljön att göra ,utan är en ren extrabeskattning?

 4. Om man tittar på varorna i en butik är i princip allt packat i plast. Varför kan inte Sossarna erkänna att denna skatten har inget med plasten att göra utan handlar om det stora hålet i skattekistan. Nu har dom lite tur Sossarna för Corona kommer som en dålig ursäkt för att det fattas pengar. Nyval. Nyval.

 5. Till och med en gammal miljöpartist inser det vansinniga i denna plastpåse skatt. Som regering med samarbetspartier har röstat igenom.

  ”Vi har tusentals plastartiklar i vårt sortiment. Tyvärr väljer regeringen den plast som är absolut lättast att materialåtervinna, som inte innehåller skadliga kemikalier och som i otroligt liten grad bidrar till nedskräpning”, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij.

  https://www.di.se/hallbart-naringsliv/skarp-kritik-mot-regeringens-forslag-att-beskatta-plastpasar/

 6. Detta är ju ett hån mot en förnuftig och värdig miljöpolitik, som månar om vår natur.

  Tänker och granskar, inte välavlönade riksdagspolitiker, innan de röstar igenom lagda förslag/motioner? Tydligen inte.

  Skandal är ett snällt ord, i denna parodi om plastpåseskatten.

 7. Jaha du Saboni och dina ”Liberaler”. Tror du att det arbetande folket tackar er i dag?

 8. Jämför klimatutsläppet från plastpåsar
  med kostnaden att bilar och långtradare
  ofta tvingas stanna för idioter som går
  ut på ett övergångsställe.

  Vet någon vad det kostar att accelerera
  en 40 tons långtradare till 50 km?

  Grundkursen i fysik ger svaret.
  – Men de som bestämmer missade
  väl den kursen i skolan?

 9. Miljöpartiet i en plastpåse (nötskal)
  Vansinniga skatter och felriktade skatter.
  Kolla också bonusmalus systemet på bilskatter. Totalt vansinnigt och hjärndött premierar dyra bränsleslukande bilar bara det finns en liten elmotor som kan driva bilen i ett par mil.

 10. varenda Flygbolag har sina plan på backen var inte denna skatt för minska koloxid utsläppen från b.la Flyget?? vilka sinnes sjuka dårar har lyckas få igenom denna skatt????

 11. I händelse att butikerna ger bort kassarna gratis så kan det ju inte bli moms på 0:-?
  Ska bli intressant att se hur man hanterar frukt och grönt om man lägger det löst på transportbandet vid kassan. En potatis, två potatisar………..
  Den här sjuka så kallade ”regeringen” bestående av kommunister, feminazister, islamister, miljötalibaner m fl måste förpassas till avloppet ögonaböj.

 12. Hahaha, skatt på påsar för att hindar plast på andra sidan jorden. Sverigebilden förbättras ständigt 🙂
  Och en dåre i ledningen som skyddas från kritiska journalister och från folkets kritiska röster gör susen. Undrar när den här skräckfilmen är över?

Kommentera