Arktis rekordstora ozonhål är borta

VETENSKAP. Tidernas största observerade ozonhål över Arktis har slutit sig och finns ej mer, enligt EU:s övervakningssystem Copernicus. Det ovanliga ozonhålet – tre gånger så stort som Grönland enligt Nature – överraskade forskarna när det upptäcktes i slutet av mars. Inte sedan 2011 har ett ozonhål setts vid Nordpolen. Över Antarktis däremot skapas ozonhål varje vår.

Arktis rekordhål hade kunnat utgöra ett hot mot människor om det rört sig längre söderut mot befolkade områden. Men hålet började stängas i början av veckan och i torsdags var processen fullbordad.

– Det är mycket ovanligt med en sådan start ozonförtunning i den norra hemisfären, men årets polarvirvel har varit undantagsvis stark och ihållande, och temperaturerna var låga nog för att molnbildning i stratosfären i flera månader, säger Copernicus-forskaren Antje Inness till Euronews.

Att ozonhålet stängdes har inget att göra med minskade föroreningar till följd av virusrestriktioner världen över, påpekar forskarna.

-Pettersson säger att det är inget fel med lite bra nyheter…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Arktis rekordstora ozonhål är borta

  1. Minns hysterin kring ozonhålet över Antarktis på 90-talet. Då var det freon som var det påhittade problemet. Freonet fasades ut till en kostnad av x antal miljarder. Hålet försvann och pseudoforskarna jublade. Var dock knäpptyst när hålet kom tillbaka några år senare.
    Nu har man gått vidare till nästa bluff – kriget mot koldioxid.

    • Man förbjöd också halonsläckare som var ofarliga, hypereffektiva och lämnade inga rester. Från behållare i storlek av oljefat blev det istället hela rum travade med gastuber från golv till tak för någorlunda stora anläggningar som kostade miljoner.

      En god sak förde hysterin dock med sig, nya effektiva gaser för värdetransport. Till exempel, men inte enbart, koldioxid. Tack vare dem har temperaturområdet och effektiviteten ökat för exempelvis värmepumpar som numera ger mer än fem gånger inmatad effekt vid vissa temperaturer och fungerar ner till -35˚C. Vissa av dessa gaser är dock brandfarliga och som används i bland annat A/C:n i bilar.

  2. Jo undrens tid är inte förbi…
    För c:a 14 dagar sedan,skrevs att ”locket” hade vuxit,och nu var tre gånger större än Grönland !!
    Dessa klimativrarnas skribenter får söka att förenas,om de skall ha någon form av trovärdighet i behåll.

KommenteraAvbryt svar