Stäng

Drottning Elsabeth II fyller 94 år idag

HISTORIA. Storbritanniens drottning Elizabeth II, är statsöverhuvud för sexton självständiga stater och deras besittningar, Engelska kyrkans högsta beskyddare (Supreme Governor) samt Samväldets symboliska överhuvud. Hon är bosatt i Storbritannien och är även drottning av Antigua och Barbuda, Australien, Bahamas, Barbados, Belize, Grenada, Jamaica, Kanada, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Saint Christopher och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Salomonöarna och Tuvalu.

Elisabeth för några år sedan

Har ni aldrig hört talas om Tuvalu så är det inte så konstigt men där bekostar Sverige ett biståndsprojekt, nåväl det var ett sidospår.

År 1945 började Elisabeth i den den brittiska armén. Hon är den enda kvinnliga medlemmen i det brittiska kungahuset som hittills tjänstgjort i armén. Elizabeth var mestadels bilförare och utbildades till fordonsmekaniker inom försvaret.

Elizabeth blev regerande drottning den 6 februari 1952 och har alltså regerat i 63 år och 71 dagar vilket är rätt skapligt.

Sveriges kung Carl XVI Gustaf och Englands drottning Elizabeth II är bryllingar (släkt i fjärde led). De nära släktrelationerna i Europas kungahus har nästan alla en koppling till den gamle regenten, drottning Victoria av England, även kallad ”Europas mormor”, vars nio barn gifte in sig i olika kungahus.

Kung Carl XVI Gustaf härstammar från drottning Victoria, som regerade i England mellan 1837 och 1901. Därmed är han både släkt med både Englands drottning Elizabeth II och hennes man prins Philip.

-Pettersson tänker inte skriva en bok om drottningens regeringstid så ni får nöja er med en film från Elisabeth II:s besök i Stockholm 1956.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

 

3 reaktioner på “Drottning Elsabeth II fyller 94 år idag

    1. Nej, jag glömde inte Gibraltar som tillhör Storbritannien och inte är en självständig stat. Jag tog inte med Jersey, Guernsey samt Isle of Man som är brittiska öar och s.k. kronbesittningar, men jag skulle inte skriva en bok…

Kommentera

%d bloggare gillar detta: