Oljepriset kollapsar

EKONOMI. Oljepriset på världsmarknaden dyker till nya bottennivåer sedan rapporter kommit om att de amerikanska lagren snart är fulla. Den amerikanska WTI-oljan befinner sig i fritt fall, ett fat handlas nu för omkring en dollar. Det innebär att priset rasat över 90 procent under dagen.

Oljeterminalen Ras Tanura, Saudiarbien. Bild: Saudiaramco.com

Det är de lägsta priserna sedan 1983 då det handlades med WTI-olja för första gången, enligt Financial Times. Den som köpte ett fat WTI-olja vid årsskiftet fick betala runt 60 dollar.

161 olika råoljor handlas på börserna i dag, trots det har vi inte många alternativ vid pumpen när jag tankar bilen. Två av de mest omsatta typerna av råolja är WTI, eller West Texas Intermediate, och Brent som idag kostar c:a 26 dollar.

Råolja handlas näst intill alltid i USA-dollar. Priset för råolja anges per fat, vilket rymmer cirka 159 liter olja.

Marketwatch

Anledningen till att priset kan sjunka till noll eller under noll är att lagren är fulla och finns det ingenstans att förvara oljan så återstår att elda upp den eller betala någon för att ta hand om den.

-Pettersson har letat efter ursprungsmärkt olja för att undvika arabländernas och gynna britter och norrmän men det verkar omöjligt. 

Om oljeprisets ras är bra eller dåligt vet jag inte, men tycker det är bra att det blir billigare att tanka men de som producerar olja för dyra pengar, framförallt USA är nog inte så imponerade.

Finansminister Magdalena Andersson ljög om drivmedelsskatten år 2014, sedan dess har hon höjd skatten c:a 6 gånger

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Oljepriset kollapsar

 1. Just nu är spotpriset på el 5,9 öre/kWh. Med elcertifikat och moms blir det strax under 10 öre. Den enkla biten, hemleveransen, kostar dock runt 1 kr/kWh när fasta avgifter, skatt och moms är pålagda. Vi blir penetrerade i rectum av politikerna och dess hejdukar.

 2. Tänk att araberna har skrämt oss med att oljan ska ta slut och lyckats hålla uppe ockerpriser på oljan i alla år.

  • Vi betalar ungefär 1000 gånger mer för olja och bensin när vi tankar och fyller olja till våra värmepannor än vad ett fat råolja kostar.


  • va redo i morgon, kan gå snabbt utför nu (?) om Dollarn
   hamnar i samma läge som D-marken va i då, i slutet på
   20-talet..kan komma som en blixt från en molnfri himmel
   …isf gäller det att ha investerat i ädla metaller (före)

 3. Få se nu om saudiernas ekonomi håller länge nog för att knocka USAs skifferoljebolag eller går det som vid förra försöket, dvs saudierna fick ge upp.

  För övrigt, innan saudierna förklarade priskrig så hade oljepriset sedan länge varit på nedgång pga allt mer minskande global efterfrågan då hjulen snurrat allt långsammare.

  Covid19 accelerade utvecklingen ….

  The Greatest Depression, here we come, 1929 kommer att vara ingenting i jämförelse.

 4. Jag som är Fullkomlig idiot investerar hellre i olja än i bönor eller klimat-smart betongtillverkning.
  Kan man investera i klimatsmart is i Afrika eller Klimatsmart Massinvandring ifrån Afrika till Landet i Norraste Europa? Jag skulle passa mig för den investeringen ….

 5. Persian Gulf-viken har varit full av skepp med olja som inte har någon köpare i flera veckor….

 6. Okända investerare ifrån Arabländer har köpt upp aktier i Norska Equinor, Aker BP mm för 100-tals miljarder de senaste veckorna…

  Är deras problemet att dom inte har någon Feministisk regering?

Kommentera