Akut brist på jordbruksarbetare, grödor förstörs

JORDBRUK. Svenska jordbrukare oroas för att inreseförbudet ska stoppa nödvändig arbetskraft från utlandet och att skördarna ska förstöras, skriver Dagens Nyheter. Hittills har gränspolisen varit restriktiv med att bevilja undantag från inresestoppet för skördearbetare, menar Anders Drottja på Lantbrukarnas riksförbund. – Ganska snart blir arbetskraftsbristen akut, säger han till DN.

Grönsaker CC-Licens

Polisen medger att det har varit svårt att tolka lagstiftningen, trots att myndigheten tidigare meddelat att säsongsarbetarna i princip ska vara undantagna från inreseförbudet. Även regeringen menar att dessa bör undantas.

-Pettersson undrar vad det är frågan om, undantag från inreseförbud? Vad gör de hundratusentals arbetslösa som redan är i landet?

Klarar inte kompetensregnet att skörda sparris, spenat, purjolök, gurka, sallad, lök, blomkål, broccoli, sockerärtor och tomater? Dessutom är det dags för skogsplantering i södra Sverige.

Tror politikerna att grönsaker och annan mat växer i ICA-affärerna?

Inför arbetsplikt för bidrag, helst i går.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Akut brist på jordbruksarbetare, grödor förstörs

 1. Trams förorterna är fulla med arbetskraft, det var ju därför politikerna tog hit dom.
  De anses inte ”stå till arbetsmarknadens förfogande” hucklena förstår inte svenska.
  Med de behöver ju inte prata med jordgubbarna.

 2. Varför det????? Det finns arbetskraft att ta av, eller är
  dom för fina att kröka rygg eller att bli smutsig om fingrarna?

 3. De från Mena är högutbildade enligt vår jubelåsna till statsminister och förmodligen storstadsbor utan agrar kompetens.
  Bönderna blir förmodligen också tvingade till att iordningställa bönerum.
  Om det sedan blir tvist om löner, arbetsvillkor och mathållnigen så är det risk att de missnöjda bränner ner hela gården.

 4. Intressant skillnad mot Finland. Där söker folk i tusental nu arbete inom jordbruket, dvs de är inte rädda för att böja ryggen.

 5. Det finns ett problem. Om man sätter de nyanlända i arbete kanske det förhindrar nytt röstboskap att välja Sverige.

 6. Det var inte väl investerade pengar du stolte DNprenumerant.Skänk dom slantarna till oberoende journalistik istället.Där kommer du få dig till livs knorrar på slutet som du förmodligen inte trodde existerade.Lycka till med donationerna.

 7. Landet som har flera hundra tusen arbetslösa kan inte få fram arbetare till relativt enkelt arbete, eftersom tydligen alla är av typen forskare med specialitet på brand och explosiva varor. Anarkia i sin prydno.

 8. Arbetslösheten förväntas nå rekordnivåer pga corona.
  Svenska småkommuner kroknar under bördan från invandrare på försörjningsstöd samtidigt som jordbruket skriker efter arbetskraft.
  Här har regeringen Löfven arbetskraft till att uppnå löftet om EU’s lägsta arbetslöshet till 2022

 9. Finns ingen brist på arbetskraft, däremot finns det ett överskott av lata invasiva bidragstagare som vill bo i Stockholm !!!!

  • Det är HARAM inom socialdemokratin, att nämna att krulliga bör göra ett handtag för andra människor i Sverige.

 10. Asylboenden är fulla av ung arbetskraft. Sätt dom i arbete 60 tim i veckan så håller dom sig lugna. 😃😃👌👍

 11. Gambiasvenskar flygs nu hem mha UD.
  Sverige tar ansvar för sina medborgare som är på semester.

 12. ”Vi” har en kader av ”högutbildade” jordbrukare som dock är vana att arbeta under betydligt svårare förhållanden. Konventionen har ett krav på följsamhet så det är bara att dra in bidraget, säga upp lägenheten och flytta dem till landsbygden?

 13. Detta var en princip i det forna DDR, under devisen ” inget arbete inget bröd”-polisen hämtade människor som var arbetslösa för att utföra arbete!
  DDR var ju ett kommunistiskt land, intressant att veta är ju också att kommunistiska Kina har lägre skatt än Sverige…..nog sagt!

Kommentera