Det statliga maffiaföretaget Vattenfall pressar företag till konkurs

BROTTSLIGHET. Vattenfall AB är ett energiföretag som är helägt av svenska staten. Företaget är producent av elektrisk energi, fjärrvärmeleverantör samt elnätsägare genom dotterbolaget Vattenfall Eldistribution AB. Vattenfall omsätter över 160 miljarder och redovisade en vinst på 15 miljarder efter skatt.

Vattenfall. Pressbild

I ett brev till sina leverantörsföretag kräver helstatliga Vattenfall en omedelbar prissänkning med 20 procent fram till slutet av 2020 – i befintliga avtal. Anledningen uppges vara följdverkningarna av coronakrisen. Vidare hotar de med att dra sin hand från de företag som inte ställer upp på prissänkningen, enligt fPlus.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) är ansvarig för de statliga bolagen, en annan, finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tycker att företagen ska bygga upp en buffert för att klara kriser. Varför har inte Vattenfall gjort det?

-Pettersson undrar om Vattenfall och näringsministern tror att företag klarar att sänka priserna med 20 procent utan att gå i konkurs. Jag kan svara att ytterst få företag klarar det och det borde Vattenfall ha kontrollerat innan de skickar utpressningsbrev.

Vattenfall och de andra elbolagen har höjd de fasta avgifterna med 50-60 procent de senaste 4-5 åren, prishöjningar som konsumenter inte kan skydda sig emot.

Vattenfall är dessutom ett statligt bolag som vi äger det tillsammans. Varför måste vårt gemensamma företag alltid måste bete sig som en italiensk knarkmaffia? Ingenting verkar vara för smutsigt för elmaffian.

Vattenfall borde koncentrera sig på att ge sina kunder ren och förnybar el till rimliga priser.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Det statliga maffiaföretaget Vattenfall pressar företag till konkurs

  1. ”Vattenfall och de andra elbolagen har höjd de fasta avgifterna med 50-60 procent de senaste 4-5 åren, prishöjningar som konsumenter inte kan skydda sig emot.”

    Några av de andra har på senare tid sänkt den fasta avgiften med någon hundralapp vilket Vattenfall struntat i. Anledningen, tror jag, att regeringen inte agerar mot monopolen, som på pappret ska övervakas, är att, sedan Reinfeldt och Olofsson drev igenom Nuon-affären och därmed orsakade förluster för Vattenfall i hundramiljarderklassen, eldistributionen är den enda del som ger avkastning tack vare ohemula avgifter. Och andras pengar är livsluft för politikerklassen.

  2. Buffelpolitikerna i riksdagen och i hela regeringen m fl …

    https://www.regeringen.se/contentassets/b7a372535d4d4115b2c9b9ef2c256c6e/gruppbild-regeringen.jpg?preset=Landscape_3x2_690x460

    … har ju inte ens själva lyckats bygga upp några buffertlager mm på något enda av de områden de har varit och fortfarande är fullt ut ansvariga för.

    På område efter område krisar det nu i hela Sverige p g a alla grova försummelser i de arbeten som skulle ha varit utförda. Trots det är arvodena och lönerna fortfarande intakta på de oskäligt höga nivåerna.

    PS
    Annika Strandhäll, Margot Wallström och Ylva Johansson har lämnat regeringen sedan bilden ovan togs den 21 januari 2019. De har ersatts av socialdemokraterna Lena Hallengren, Ann Linde och Eva Nordmark
    Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
    DS

KommenteraAvbryt svar